Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Левски скромен ли е?

Преди около 40 години в "Добър ден" по БНР (водеща беше Виза Недялкова) развих просторно идеята за вредата от скромността. Скромността е вредна за човека! Той трябва да има огледалните качества. Реалистична самооценка, воля за живот, самочувствие, добро възпитание, човешка доброта... Васил Левски скромен ли е? Тръгва да събаря империя и да възражда държава. Това скромност ли е? Той е отговорен човек, умен, с високо самочувствие и велика амбиция. Скромността няма значимо световно, пък и национално, постижение!... (Имаше реакция в печата против мен и водещата, протестни писма до радиото, спорове в службата.) В същите дни Брежнев произнесе пътеуказателна реч, в която скромността се сочеше като основна добродетел на строителя на социализма. Ще припомня, че Брежнев беше колекционер на луксозни марки леки коли. Все от скромност.

Пазарът не обича скромните и ги мачка. Не казвам, че скромните са лоши хора. За себе си са лоши! Биха могли да бъдат по-полезни и за обществото.

А скромността за съжаление е една от основните ценности на българската етнокултура. Социализмът само препотвърди тази ценност. Върху стария печат удари още един.

*От фейсбук!