Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Той е обвиняем за незаконни печалби от

кредити, които отпускал от 2002 до 2015 г.,

без да има лиценз от БНБ за това

Антикорупционната комисия внася в съда иск за отнемане на имущество за 11 млн. лв. от бившия финансов министър Стоян Александров, съобщиха от институцията в сряда.

Той е обвиняем за лихварство и данъчни престъпления. През 2018 г. прокуратурата го уличи, че е давал кредити, без да има лиценз за това. Разследването показа, че от 2002 до 2015 г. Стоян Александров е давал пари назаем с лихви от 14 до 18%. От услугите му се ползвали физически лица и фирми - общо 61. В този период той дал като кредити свои 541 хил. лв., 1,7 млн. щатски долара и 3,7 млн. евро.

Освен това и дружества на Александров са давали кредити без разрешително от БНБ. Фирмите му “Стал 2007” ЕООД и “Александров и Сие” ЕООД са отпуснали 14 кредита за 21 млн. лв.

Така Александров натрупал пари от лихви, които според антикорупционната комисия са незаконно придобити. КПКОНПИ претендира за 5 офиса на Стоян Александров в Плевен, 2 склада в същия град, жилище в Сандански, игрална зала с кокттейл бар и два магазина в София. Освен това в иска до съда са описани и негова двуетажна къща, апартамент в столицата, гаражи. Ако КПКОНПИ спечели гражданското дело, Александров ще се раздели и с лимузината си “Ауди А8”, както и с дружествени дялове и пари в различни банки. Всичко това е запорирано.

Когато го обвиниха през 2018 г., Стоян Александров беше общински съветник в София от партията на Татяна Дончева. Беше финансов министър в правителството на Любен Беров.

След падането на кабинета на Беров през 1994 година Александров е директор на Централна кооперативна банка, по-късно става председател на надзорния съвет на “Демирбанк”. През 2003 г. беше кандидат за кмет на София. Издигна го БСП, но загуби на втория тур от Стефан Софиянски. (24часа)