Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Може да се завърне дори по-жесток през есента

Три сценария разработват учените за края на пандемията, която парализира целия свят. Първият е, че COVID-19 ще следва графиката на обикновените грипове, които се появяват всяка зима и си тръгват в края на пролетта.

Вторият е, че тази есен ще се появи отново, при това пикът ще е много по-жесток от отминаващия. Ще се зарази голяма част от човечеството. Така се е случило с т.нар. испански грип през 1918 г.

Третият вариант е най-оптимистичен – че вече сме минали най-страшния момент и постепенно коронавирусът ще отслабне и ще изчезне. Но според експертите от университета в Минесота това е най-малко вероятният сценарий. 

До лятото ще са преболедували около 5% от хората по света, а за да се придобие колективен имунитет, трябва да са се заразили поне 60%. Затова учените смятат, че ще има следваща вълна през есента.

По начин на разпространение SARS-CoV-2 много повече прилича според тях на обикновения грип, отколкото останалите коронавируси. Изследвали четирите големи пандемии в последните 100 години – испанския от 1918-1919 г., азиатския от 1957 и 1968 г., както и свинския от 2009-2010 г. Единствено пандемията от 1968 г. се характеризирала с по-слаба втора вълна в сравнение с първата. А смъртоносният испански грип се появявал на приливи и отливи. Бил слаб в началото през март 1918 г., после през есента на същата година избухнал, като броят на починалите е близо 5 пъти повече, а третата вълна е през пролетта и в началото на лятото на 1919 г. и тогава жертвите са два пъти повече от първата.

Според харвардски учени вирусът може да бъде сред нас до 2022 г., като смятат, че дотогава ще има колективен имунитет срещу него. Ако имунитетът ни обаче не сработи, COVID-19 може дълги години да ни измъчва.