Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Важен е за превенция на сърдечносъдови и дихателни проблеми и дори рак

C 15% се увеличава рискът от тежко протичане на Covid-19, ако пациентът страда от дефицит на витамин D, алармират американски учени. Множество изследвания през годините доказват връзката на недостига на този витамин и по-голямата опасност от развитие на респираторни заболявания, сърдечносъдови проблеми, дори рак.

Според екипа от Северозападния университет в Илинойс, САЩ, витамин D потиска прекомерната активност на съпротивителните сили и не позволява появата на т.нар. цитокинова буря - мощна възпалителна реакция, която

кара имунната система да атакува клетките на тялото

Затова и острият му дефицит е една от причините за по-висока смъртност при някои пациенти.

Американските учени твърдят, че множеството смъртни случаи в Италия, Испания и Великобритания е възможно да са свързани именно с ниски нива на витамина. Освен че подсилва имунната система, витамин D има свойството и да я контролира, като не й позволява да стане "агресивна към самия организъм", поясняват специалистите. Те изказват твърдението, че вероятно именно във витамин D се крие причината децата да карат вируса много по-леко от възрастните.

Още в началото на април д-р Рейчъл Нийл от медицинския изследователски институт "Бергхофер" в Бризбейн, Австралия, препоръча всекидневно излагане на слънце поне по десет минути като превенция на коронавируса. Специалистката подчерта, че точно по време на пандемия човек

не бива да е

с дефицит на витамин D,

тъй като това ще го направи по-уязвим към инфекции. През 2019 г. д-р Нийл е ръководила изследване, което е доказало, че пациентите с ниски нива на този витамин са предразположени почти два пъти повече към остри респираторни инфекции, а освен това и боледуват по-дълго.

Факт е, че през годините различни научни разработки доказват връзка между дефицита на витамин D и по-високия риск от развитие на белодробни усложнения.

Още през 2017 г. екип от университета „Куин Мери” в Лондон установява, че този витамин помага срещу настинка и предотвратява развитието на респираторни заболявания. Изследването, публикувано в British Medical Journal, показва, че хората с недостиг на витамин D рискът от вирусна инфекция, хрема и кашлица е по-висок. Причината е, че той стимулира синтеза на антимикробните пептиди – антибиотици, произведени от организма, за да унищожават различни бацили.

Освен това изследвания от последните години разкриват, че този витамин има

благоприятен ефект

не само върху имунитета, но и върху сърдечносъдовата и нервната система, както и върху тонуса на мускулите. Дълго време витамин D се смята само за силен фактор в превенцията на остеопороза, защото подпомага усвояването на калция в организма и има пряк ефект върху здравината на костите. Неслучайно той е и ключов компонент за профилактика на рахит при най-малките.

Изследвания от последните десетина години обаче приписват на този

чудотворен витамин

все повече положителни свойства. През 2010 г. тогавашният президент на френската Национална академия по фармация на проф. Франсоа Шаст разкрива в интервю за в. Figaro, че витаминът играе водеща роля в превенцията на сърдечносъдови заболявания, проблеми на нервната система, дихателни възпаления и дори рак. Професорът говори за опити, доказали, че витамин D влияе на над 400 гена, които контролират деленето и диференциацията на раковите клетки. Цитира доста висок процент – дори до 50%, намаляване на риска от рак на гърдата, хранопровода, стомаха, панкреаса и простатата при високи нива на витамин D в кръвта.

Няколко години по-късно учени от Медицинския университет в Атланта провеждат опити с 8000 пациенти. Доказват, че хората с нормални нива са с 20% по-ниско кръвно.

Проучване, проведено сред американски военни, доказва, че тези, които приемат достатъчно витамин D, са по-слабо застрашени от възпалителни болести на нервната система. Други изследвания показват, че при липса на този витамин се увеличава рискът от ревматоиден артрит.

Учените обясняват, че съществуват

два типа

витамин D

- D3, който се синтезира от кожата или се набавя от храни с животински произход, и D2, който се доставя от растителни храни. 90% от витамин D се образува при излагане на слънце. Смята се, че 15-20 минути на ден слънчеви бани, и то дори само при излагане на лицето, шията и ръцете, са напълно достатъчни за набавянето на необходимото дневно количество. Човек може да се запаси с този витамин и чрез храната, като най-богати на него са сьомгата, херингата, сардините и яйцата.

Специалистите подчертават изрично, че приемът на витамин D в синтетичен вид трябва да бъде единствено под лекарски контрол, и то

само при рискови групи

като възрастни хора; малки деца; хора с по-тъмна кожа, живеещи в по-бедни на слънце райони; работещи при условия с минимално излагане на слънчева светлина.

Самоинициативното приемане на витамин D в синтетичен вид

крие рискове от стомашно-чревни проблеми,

високо кръвно налягане, повишени нива на калций в кръвта, камъни в бъбреците, нередовен сърдечен ритъм. При прекалено високи дози може да се стигне дори до смърт, алармират лекари. Затова се препоръчва набавянето на този полезен витамин да се осъществява предимно чрез излагане на слънце или чрез храната, а под формата на препарати или добавки – само ако е предписан от специалист.