Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимки правителствена пресслужба
Снимки правителствена пресслужба

Детските градини ще възстановят работата си от 22 май, първи ще отворят врати частните, а до 1 юни - и останалите. Това стана ясно от брифинг на министрите на образованието и на здравеопазването Красимир Вълчев и Кирил Ананиев.

"Откриването им ще става при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, противоепидемичните мерки и осигуряване на безопасна и здравословна среда за децата. В заповедта е предвидено министърът на образованието съгласувано с министъра на здравеопазването да одобрят мерки за организиране на дейността надетските градини и детските ясли. Предвиден е текст, с който се възлага на кметовете на общини да създадат необходимата органииназиция по откриването им според спецификата на общината", обясни Кирил Ананиев. Няма да важи изискването да се предостави медицинска бележка за всяко дете, за да няма струпване на хора пред лекарските кабинети.

При постъпването в първия ден в детските градини ще се мери температурата на всяко дете с живачен термометър, а не с дистанционни, защото не дават точна оценка. Родителите ще подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, за да е ясно, че те доброволно, по лично желание водят детето в детската градина. Ще има дистанция между отделните групи, персонала и родителите, за да не се допусне заразяване. Родителите ще държат в течение ръководството на детската градина за състоянието на детето им.

"Апелираме към родителите, ако могат, децата да останат вкъщи. Най-сигурната и безопасна среда е в дома. Въпреки че вземаме решение за отваряне на детските градини и детските асли, не препоръчваме на родителите, ако имат друга възможност, да пуснат децата си на детска градина", каза министърът на образованието Красимир Вълчев. Според проучване на МОН 38% от родителите са готови веднага да пуснат децата, но около 30% се колебят и чакат какво ще кажат специалистите.

Очаква се групите да са със средна пълняемост - 10-11 деца. В най-големите градове, които са избрали да имат многочислени групи - между 12 и 18 деца в група. Традиционно децата в градините намаляват след 1 юни. Средната посещаемост през летните месеци пада до 50%.
В по-голяма част от времето децата ще са навън, като дворовете ще се дезинфекцират с най-добри дезинфектанти. Препоръката е да не се използва обществен, а личен транспорт при воденето на малките в детска градина.