Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Испански полицай показва един от кашоните с лайм, в който е крита дрога.
Испански полицай показва един от кашоните с лайм, в който е крита дрога.

Дрогата пристигала от Колумбия в кашони от лайм, каквито бяха заловени у нас в два тира през януари

Лабораториите за извличането на наркотика са разбити в Холандия и България

4-ма българи са арестувани заради канал за трафик на кокаин от Колумбия за Европа, скрит в кашони от лайм, съобщават от полицията в Испания.

На Пиринеите са задържани 9 души. Сред тях са бившият футболист на “Реал” (Мадрид) Едвин Конго и доктор Маурисио Вергара, който е помогнал на легендата Марадона да отслабне в частната си клиника. В родината им Колумбия са задържани още 2-ма, както и 3-ма в Холандия. 

Арестуваният Маурисио Вергара е лекувал Марадона от затлъстяване.
Арестуваният Маурисио Вергара е лекувал Марадона от затлъстяване.

В края на януари ГДБОП и прокуратурата заловиха два тира, пълни с лайм, а във всеки един от 6600-те кашона имаше импрегниран кокаин. Според полицията в Испания дрогата от камионите в България е 1 тон и е част от канала, който е разбит при международната операция. Тогава бяха арестувани бившият шеф на митницата в София Красимир Керемидчийски, рехабилитаторът от Бургас Огнян Асенов и още един техен помагач. От МВР и прокуратурата в България потвърдиха за арестите на другите 4-ма българи, които са участвали в канала, но отказаха подробности. В Холандия са задържани още 1,2 тона кокаин, импрегнирани в кашони, както и много химикали за извличането му. От същия канал в Гърция са хванати още 5000 кокаинови кашона с лайм и 1660 с ананаси.

През януари кашоните с лайм, заловени у нас, са дошли по море от Гърция, натоварени са в камионите на две български фирми и са потеглили за София. Пратката е била контролирана от полицията. Единият тир е хванат на стоковата борса в кв. “Слатина”, а другият до Ихтиман. Арестуваните тогава още са в ареста.

Дрогата е трябвало да се извлече по специална технология в лаборатории у нас, които също са разбити и където са работили и други българи. Оборудвани са с машини, които мелят кашоните заедно с химическо вещество и така се отделя чистата дрога. В хартията на всеки кашон са вложени малки количества кокаин - около 100 г.

Операцията по разбиването на канала е ръководена от полицията в Испания. Дълго време е бил следен колумбийският доктор, който е бил арестуван за трафик на кокаин и през 2002 г., когато е лекувал Марадона от наднормено тегло. По същото време аржентинската легенда се лекуваше и от зависимостта си към кокаина. Испанските полицаи разобличили д-р Маурисио Вергара, че използва клиниката си за красота в Мадрид, за да води разговори с другите членове на канала за трафик на кокаин от родината му към Европа.

Двамата колумбийци освен футболиста и доктора са били химиците на бандата. Те са пътували от родината си до Испания. Там са получили указания и след това са посетили Холандия и България, където са лабораториите. Като свършили работата по извличането на дрогата, се прибрали отново в родината си. Кокаинът, включително и този, заловен в края на януари в България, е бил предназначен изцяло за пазара в Европа, където е изнасян вече в чист вид.

Футболистът Едвин Конго е бил разпитан и е освободен. Пред испанска телевизия той разказал, че няма нищо общо с трафика на кокаин от родината си към Европа. Полицаите само го предупредили да внимава с кого контактува. Докторът на Марадона е в ареста като основен координатор на трафика.