Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След арестите по случая прокуратурата обяви, че е открила дрога и оръжие.
След арестите по случая прокуратурата обяви, че е открила дрога и оръжие.

Дело срещу една от най-големите наркобанди, разкрити у нас през последните години, влиза в съда. За нейни лидери специализираната прокуратура сочи четирима - Радмил Ранов - Ради Ланеца, Веселин Христов - Паяка, Владимир Сашков- Късоръчко и Кирчо Руския. Те обаче към момента са в неизвестност и се издирват, съобщиха пред "24 часа" три различни източника.

Първото заседание по делото е насрочено за петък - 15 май 2020 г. То вероятно ще се проведе в най-новата и голяма зала на специализирания съд в София.

Подсъдими са 41 души. Близо 1/3 от тях обаче едва ли ще се появят, тъй като до вчера служители на Темида не са ги открили, за да им връчат призовки.

Дузина от обвинените са по арестите и затворите и ще бъдат доведени с охрана. Подсъдимите, които са под домашен арест или на свобода срещу по-леки мерки за неотклонение (гаранции или подписка) трябва да се явят лично.

Адвокати по делото се чудят как съдебната зала ще побере всички при условие, че трябва да се спазва дистанция от метър и половина - два заради риска от зараза с коронавирус.

Освен десетките подсъдими и 20-ина упълномощени адвокати, по делото са назначени и десетки резервни защитници. Очаква се и охраната на задържаните да не е по-малко от 10-ина души. Всички трябва да са с маски и ръкавици заради COVID-19, някои вече са се снабдили и с шлемове.

Делото ще се гледа от 14-и състав на специализирания съд с председател Иво Хинов. Това е съдията, който миналата година осъди бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева  и още двама по дело за корупция.

Прогнозите са, че процесът срещу наркогрупата няма да тръгне, тъй като част от подсъдимите не са получили обвинителните актове по делото в законовия 7-дневен срок преди съдебното заседание. Нередовното призоваване или отсъствието на адвокат по уважителни причини също е основание за отлагане.

Подсъдимите по делото ще отговарят за участие в организираната престъпна група, разпространявала наркотици в цялата страна в продължение на години. Някои от тях имат и отделни обвинения за държане на дрога.

Бандата бе разбита в началото на август м. г. при акция в София, Пловдив, Поморие и други места в страната. Първоначално обвинените бяха 33-ма, а сочените за ръководители - трима. Един от тях Радо Ланеца нашумя през 2016 г., когато София осъмна облепена с плакати със снимки на наркодилъри.

Част от разследваните в близкото минало са били подсъдими и по други дела за търговия с дрога.