Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

Важните решения, които България и света трябва да вземат веднага

Управлението на държава е сериозно занимание за сериозни хора. Трябва да вярваме в мъдростта на институциите, не на тълпата. Да се опираме на фактите, не на пропагандата. Да работим за модернизация и прогрес, а не да рушим.

За съжаление, от 2014 г., с наглото взривяване на правилата на международния ред от Русия с незаконното анексиране на Крим и особено след вълната от популизъм, завладяла света, се намираме в нова фаза на историческо развитие, която наричам “студен мир”. Говоря вече 6 г., че

битката днес

не е между леви

и десни, а между

демократи

и популисти Шокиран и ужасен съм, че в САЩ избраха телевизионна риалити звезда за президент, който претендира да е силен, но в никакъв случай не е мъдър президент. Вместо да надгражда, той със страшна сила руши международните институции и ценностни съюзи, за което му пригласят и другите популистки лидери. Свидетели сме на рекорден брой мигранти, терористични актове, локални и регионални конфликти и войни.

Америка се

изолира, Русия

пропада, Китай

не е готов

да води

Убедени сме, че ЕС трябва да играе по-важна роля на глобалната сцена. COVID-19 показа слабостите и неефективността в подхода на популистите. Сега държавата и институциите се върнаха обратно в дневния ред на хората. Когато е трудно и тежко, хората вярват на своята държава, връщат се към своите корени, а популистите се опитват да се променят, претендирайки, че носят отговорността да бъдат държавници. Но за едни да бъдеш държавник, е роля, за други - призвание.

Незаконната анексия на Крим, Брекзит, изборът на Тръмп и сега кризата COVID-19 са фундамент на промяна. Те са геополитическо отклоняване от Америка и създадения от нея международен ред след Втората световна война. Този извод се подразбира заради действията на Тръмп, който изобщо не се интересува от глобалния ред и институции и не иска да води глобалния отговор в битката срещу вируса.

В предишни епидемии не беше така. При ебола, ХИВ/СПИН и др., бивши американски президенти водеха и обединяваха световните усилия. Сега Тръмп атакува СЗО, конфискува защитните маски и лекарствата на своите доскорошни съюзници и се интересува само от America first. Обединеното кралство е заето с Брекзит, като се изолира на своя остров. Китай е амбициозен, но предпазлив и подкрепя световния ред и институции, каквито са, вместо да ги замени с други, съответстващи на неговите интереси. Китай съзнава, че управлението на 1,4 милиарда китайци е достатъчно трудна задача, камо ли да управлява света. Русия е в международна изолация и икономически и социален колапс, след 20 г. коктейл от Путинов авторитаризъм и гигантска корупция, а сега COVID-19 и ниската цена на петрола ще ускорят процеса на разпад. Русия не е алтернатива за никой просто защото в тяхната система гражданите и икономиката не са свободни, а е наложен див, олигархичен капитализъм с авторитарен режим.

И така, добре дошли в новата фаза на развитие, която аз наричам “студен мир”, която започна от 2014 г. и ще продължи минимум до 2030 г. Мир, защото никой не иска война, но студен мир, защото правилата и институциите на международния ред са отслабени, като методите от студената война са отново тук - замразени конфликти, хибридни атаки за отслабване на противника, пропагандни войни. Това не е втора студена война, а съвсем нов, много по-различен етап на развитие.

Сега е много по-трудно и опасно, защото липсва каквото и да било доверие между световните лидери. “Студеният мир” е преходен период от един международен ред, който сме на път да изгубим, към нов световен ред в един нов, пъстър и

многополюсен

свят, който още

не сме създали

И като всеки преходен период, в него ще има много нестабилност, с много по-труден баланс между все повече глобални и регионални сили. С хоризонт до 2030 г. Тръмп, Путин, Ердоган, Моди, Болсонаро и плеяда популистки лидери ще продължат да си играят на велики и регионални сили с техните егоистични интереси и да рушат устоите на международния ред. Претендирайки да бъдат демократично избрани, те ще изпразват демокрацията от съдържание.

Към 2030 г. светът ще достигне критична точка не само заради ненаучените от популистите уроци от историята, но и заради грандиозната промяна в резултат на новата индустриална революция. Ще се промени всичко - начинът, по който произвеждаме, пътуваме, комуникираме, учим и живеем. Ще се надяваме да дойдат мъдри лидери, които да седнат отговорно в Съвета за сигурност на ООН, да облекат в правила и институции новия свят и новата индустриална революция. И тук ЕС ще играе незаменима роля. Затова имаме нужда от силен ЕС на силни национални държави.

Винаги съм бил против и не вярвам в идеята за Обединени европейски щати. Не съм федералист, но съм голям привърженик на силен съюз, на силна Европа, съставена от силни държави- членки, защото фактите сочат, че ЕС прави България и Германия и всички държави членки по-силни. До 2030 г. ЕС ще трябва да премине през дълбока реформа, която ЕК, за съжаление, отложи за следващия цикъл.

Мнозина вярват в Обединени европейски щати, но това е неработещо решение. Меркел говори за все повече Европа, решението обаче е във все по-силна Европа, но не навсякъде и не за сметка на националната държава, а само там, където трябва, например в сигурността, външната политика, отбраната, миграцията, иновациите и общия пазар, където поотделно нямаме никакъв шанс на световната сцена.

Ето 10 принципни

решения за

България

до 2030 г

Те не струват много пари и спокойно може да се реализират, ако се приоритизират и се постигне политически консенсус по тях. Искрено се гордея, че бях първият български президент, задал дългосрочното планиране като държавен приоритет и постигнал съгласие на КСНС през 2012 г. по Националната програма за развитие “България 2020”, както и че сложих подписа си, представлявайки България, за Целите за устойчиво развитие на планетата до 2030 г. и Парижкото споразумение за климата. Те и сега чертаят пътя напред.

1. Силна

България в

силен ЕС и НАТО

- исторически важно е да продължим интеграцията на България в ЕС и НАТО и да играем ролята на проевропейска сила на Балканите. Това ще ни възнагради и с нови стратегически инвестиции и добре платени работни места. Исторически срам ще бъде оставането на страната в периферията на Съюза, на собствена скорост и посока. Така ще се превърнем в лесна плячка на чужди имперски интереси, ще останем трайно нестабилни и бедни. Влизането в еврозоната и банковия съюз е задължително - това ще донесе сигурност, ниски лихви и устойчив икономически растеж. Влизането в еврозоната е спирачка пред изпадане в режим на имитация на демокрация и олигархична икономика.

2. България -

добър съсед

и приятел за всички на Балканите. Балканите са нашият дом и нашето семейство. На Балканите границите трябва да падат, а не да се местят. Свързаността носи мир и приоритет. Само заедно сме способни да се преборим за стратегически инвестиции. И обратно - нестабилност и конфликт където и да било на Балканите ще направи България по-бедна и изостанала.

3. България на

демокрацията,

не на популизма - Под “мъдрото” ръководство на първата дама. Радев яхна популистката вълна и е на път да се превърне в първия изцяло провален български президент. Вече сме в четвъртата година от мандата и ако погледнем назад - никакви приоритети, никакви инициативи, никакви резултати. Кръгла нула. В международен аспект - също.

Радев преигра с негативното говорене и опозиционното си държане. Той не разбра духа на конституцията и отказа да бъде президент на всички българи. Горкият генерал, с болезненото си его от тук нататък ще разбере по трудния начин своите грешки по пътя надолу. Независимо дали ще бъде преизбран, той просто не е полезен за хората, защото не свърши нищо за тях.

Нека това да е за урок на уважаемия избирател, който за в бъдеще отново ще избира между популисти и демократи. Разликата е елементарна - демократите градят правила и институции, които да служат на хората, популистите се вживяват в ролята на народни лидери в битката срещу статуквото, но не са способни да решат устойчиво нито един от проблемите на обществото.

4. Ефективни,

електронни

и прозрачни

институции

- когато управляваш народната пара, няма какво да се крие (по тефтерчето на Левски ). Всичко да стане публично, всичко на сайта на съответната институция - договори, анекси, обществени поръчки, всичко по електронен път. Когато гражданите и бизнесмените се разхождат из институциите да се молят за подписи, възниква корупция. Корупцията се бори с електронно правителство и услуги, не с кухите обещания на популистите. Електронното правителство рязко подобрява бизнес средата и конкурентоспособността, елиминира корупцията и олигархията. Въоръжава с информация и мотивира гражданското общество да се бори с безобразията на бюрокрацията. Електронното здравеопазване ще икономиса милиарди левове и ще спаси хиляди човешки животи на година, защото днес прехвърляме болните по безобразен начин от болница на болница, без да имаме електронно досие с всеки преглед, диагноза и лечение на пациента.

5. План

“България

2030” -

световните

пазари и вериги

на доставки се

препозиционират

изцяло

Вече се разгаря люта битка между интелигентните държави за това кой ще получи предимство в това преразпределение, защото там ще отидат новите фабрики и стратегически инвестиции. Сега се заемат пазарните ниши. За целта ни трябва дългосрочен план “България 2030” и политически консенсус, че който и да е на власт, ще го изпълнява. България трябва да е активна, да оферира и търси сътрудничество в избраните посоки. Веригите на производство се променят глобално, а България трябва да намери своето ново място. Трябва да създадем стройна организация сега за излизане на тези пазари, след година ще е късно. Сега държавата трябва да натисне педала на електронното правителство и здравеопазване, на електрическите автомобили, на слънчевите, газовите и водородните централи, на интелигентните градове и модерната инфраструктура, включително цифрова. Освен да раздава кризисни помощи, много по-мъдро е сега да се увеличат инвестициите в стратегически направления, това ще доведе до конкурентно предимство в бъдеще. “България 2030” трябва да изпълни Целите за устойчиво развитие на ООН до 2030 г., всяка една от тях е жизнено важна и смислена, също така Европа 2030 на ЕК и Парижкото споразумение за климата.

6. 5G България

- създадохме стотици хиляди работни места заради бързия интернет, с който разполагаме, и иновационната екосистема. На път сме да загубим това предимство, ако спешно не инвестираме в най-добрия интернет, и то навсякъде. Това ще доведе и нови фабрики за автономни автомобили, алгоритми за изкуствен интелект, компоненти за интернет на нещата и интелигентни мрежи и системи навсякъде.

7. Зелена

България

- българските въглища са с най-ниска калоричност и най-високо съдържание на сяра. Копаем и горим не въглища, а кал. Плащаме огромни суми за въглеродни емисии заради лъжепатриоти, които заблуждават миньорите, че тяхната професия има бъдеще. Не, няма! Сега е моментът да бъдем честни с тях. Бъдещето на Маришкия басейн е в трансформацията от кални въглища към зелена нисковъглеродна икономика - огромни соларни площи, водородни и газови модерни централи. Спешно необходима е дългосрочна стратегия за енергетиката - ВЕИ и съвременни газови и водородни централи с много по - ниски въглеродни емисии, създаване на подходяща инвестиционна среда за заместващи мощности, включително слънце, газ и водород. Включване на България в зелената сделка на ЕС и ЕU Battery Alliance може да доведе спокойно в маришкия басейн фабрики за батерии и компоненти за електрически и водородни автомобили, центрове за обработване на данни, системи за складиране на енергия и др. ББР да разработи специфични политики и инструменти за подкрепа на стратегически сектори - например в Румъния тяхната банка подкрепя покупка на хибриден автомобил с 5 хил. евро, а на електрически - с 10 хил. евро. Да се позиционира България като добра инвестиционна дестинация за стратегически и големи инвестиционни проекти и да се изгради правилният подход на правителството към тях. Огромни индустриални клъстери, включително нови фабрики - например за производство на батерии и елавтомобили, зависят от предвидимите цени на тока. Кризата е катализатор на производството на елавтомобили. След време ще трябва много ток. Балансът ще е труден без енергийна стратегия. А миньорите могат да се пенсионират достойно или да се насочат плавно към новите фабрики.

8. Иновативна

и просветена

България -

създадохме иновационна екосистема, с която се гордеем. Роди се ново поколение млади български предприемачи, привлякохме стратегически инвестиции в индустрии на бъдещето. Постигнахме много, градим една друга България, която привлича вниманието на света с талант и иновации, създадохме над сто хиляди високоплатени работни места, поради което младите и талантливите започнаха да се връщат. Сега трябва да тръгнем с целенасочени мерки здраво напред - подкрепа за акселератори и фондове за предприемачество, ускоряване на 5G, ударни инвестиции в електронни услуги и др.

9. Модерна

инфраструктура - има пълен обществен консенсус за модернизация - трябват много труд, качествени проекти и добро изпълнение. До 2030 г. можем да вдигнем българската инфраструктура - пътна, железопътна, речна, морска, цифрова, енергийна и др., на европейско ниво и да се гордеем с това.

10. Данъчна

реформа

за по-справедлива България - плоският данък свърши страхотна работа, но е насправедлив. За да има справедливост в разпределението, трябва да се въведе прогресивна данъчна система в комбинация с пълна прозрачност и справедливост в разпределението на обществения ресурс, т.е. електронно правителство, електронно здравеопазване, електронни обществени поръчки.

Да обобщим – за да успеем трябва да имаме правилния план и правилния подход. План означава „България 2030“, а подход означава да я изковем в режим на политически и обществен консенсус и да я изпълняваме независимо кой е на власт.