Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Състав на Окръжен съд – Русе потвърди законосъобразността на мярката задържане под стража, определена от районните магистрати спрямо 21-годишен младеж, управлявал МПС под влиянието на два вида наркотични вещества, като деянието е било извършено повторно. Според обвинението, това се е случило на 22 април в Русе.

Нарушителят М. И. оспорва пред въззивната инстанция правилността и законосъобразността на определението на Районния съд, с което му е взета най-тежката мярка за неотклонение. Защитата му изтъква липсата на опасност обвиняемият да извърши друго престъпление и да се укрие, тъй като имал постоянен адрес, оказал е съдействие на разследващите и е признал извършеното.

Представителят на Окръжна прокуратура поискал потвърждаването на първоначалния арест предвид извършеното тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до пет години и глоба.

Въззивната инстанция споделила извода на Районен съд – Русе, че в случая предвидените в закона цели биха били постигнати в най-пълна степен единствено с вземането на най-тежката мярка за неотклонение. Първоинстанционният съд правилно е приел, че съществува реална опасност М. И. отново да извърши престъпление, предвид и справката му за съдимост, от която е видно, че е осъждан един път за същото престъпление.

И този съдебен състав преценил, че е налице опасност обвиняемият да се укрие с цел да избегне и осуети полагащата му се наказателна отговорност. Определението на Окръжен съд – Русе, с което се потвърждава взетата по отношение на М. И. мярка за неотклонение задържане под стража е окончателно.