Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Общото между тях е, че разкриват истината за вируса и острата липса на предпазни средства

Двама от тях починаха, а третият се бори за живота си в интензивно отделение

Елена Непомняшчая умира, след като отказва на здравни шефове да затвори клиника само за карантина

Александър Шулепов казва във видео, че е принуждаван да работи заразен, а след това се отрича от думите си и полита от втория етаж

Tрима руски лекари, които се бореха на първа линия с коронавируса, паднаха мистериозно от прозорците на болниците, в които работеха, през последните две седмици. Двама от тях загинаха, а третият е в интензивно отделение по неврохирургия.

Общото между тях е, че малко преди инцидентите и тримата

критикуват лошите условия на труд

и разкриват острата липса на предпазни средства за медиците. Именно това доведе до съмнения дали сами са паднали от прозорците, или някой ги е бутнал, за да премълчат неудобна истина.

В същото време китайският лекар Бинг Лиу пък е бил застрелян при странни обстоятелства в Съединените щати

дни преди да направи важно откритие

за опустошителния вирус (подробности четете на 4-та - 5-а стр.).

Първата жертва в Русия се оказа Наталия Лебедова, която е била началник на службата за спешна медицинска помощ в тренировъчната база за руските космонавти. В средата на април е установено, че се е заразила с COVID-19, защото нямала необходимите предпазни средства.

Преместена е в болницата към звеното, но на 24-ти мистериозно губи живота си след съмнителен полет от прозореца.

Болницата съобщава за смъртта й изключително лаконично, като подчертава, че е “станал трагичен инцидент”, и допълва: “Тя беше истински професионалист в своята област, всеки ден спасяваше човешки животи!” От позицията на началниците обаче не става ясно

какво може да е довело до падането,

нито от кой етаж се е случило. Инцидентът се разследва от полицията, но в същото време властите не дават никаква информация по въпроса.

Всякакви данни липсват и за втората лекарка, намерила смъртта си след полет от парапета.

На 25 април Елена Непомняшчая, изпълняваща длъжността главен лекар на болница в сибирския град Красноярск, пада от прозореца на зала в лечебното заведение, докато води конферентен разговор с висши здравни служители.

Елена Непомняшчая паднала от прозореца, след като отказала на здравни шефове да изолира отдетеление за коронавирус.
Елена Непомняшчая паднала от прозореца, след като отказала на здравни шефове да изолира отдетеление за коронавирус.

Те настоявали една от клиниките да се превърне в отделение за лечение на болни от коронавирус. Непомняшчая обаче яростно се противопоставяла на исканията, защото при тях липсвали всякакви защитни екипировки за лекарите. Тя предпочитала първо да бъдат уредени предпазните средства за медиците, които работели под 100% риск със заразените, и след това да се направи и следващата стъпка.

Докато водела разпаления спор,

паднала от прозореца на залата

и след като я открили, я настанили в интензивното отделение. В продължение на седмица лекарите се борели за живота й, но на 1 май тя починала. И при този случай, както и при Наталия Лебедова липсва всякаква информация, какво е довело до странния инцидент.

Защо изобщо двете лекарки са били на прозорците и как са паднали, са въпроси с неясен отговор.

Полицията започва да разследва и този инцидент, а междувременно Регионалното управление на здравното министерство отрече твърденията на загиналата за липсата на специални предпазни костюми, като добави, че болницата е в "резерв" за пациенти с коронавирус, а персоналът й е обучен и оборудван. Въпреки това Си Ен Ен потърсила болницата за коментар по случая, но те отказали всякаква информация.

Ден след смъртта на Елена Непомняшчая от прозореца на болничната стая, в която се лекува от коронавирус, пада и фелдшерът от Воронеж Александър Шулепов. Инцидентът с него предизвиква истински скандал в медийното пространство, защото се смята за умишлен.

Александър Шулепов е единственият останал жив от тримата лекари.
Александър Шулепов е единственият останал жив от тримата лекари.

Съмненията са породени от видеоклип, заснет от Шулепов и неговия колега Александър Косякин, където двамата разказват за липсата на каквито и да е предпазни средства за лекарите в линейките, които превозват болните от коронавирус. Освен това Шулепов твърди, че

бил принуждаван

да работи, въпреки че е заразен

Видеото е публикувано в интернет на 22 април малко след като фелдшерът е хоспитализиран с COVID-19. Три дни по-късно обаче лекарят оттеглил предишните си изявления, като се заснел отново и казал, че с Косякин е бил "обзет от емоции", защото бил афектиран от новината, че е заразен. На втория клип обаче в кадър присъства главният лекар на болницата в Новоусманская Игор Потанин, който заявява, че медицинският му персонал разполага с достатъчно защитно оборудване.

“Говорих за това със служителите на отделението и казах, че няма да пускам никого в амбулатории или стационари, ако нямаме достатъчно средства за защита - категоричен е Потанин на кадрите. - Казах им, че ще отида сам там, но няма да изпратя никого.”

Излиза и официалното изявление на болницата, според което Шулепов е бил отстранен от смяна веднага щом е информирал болничната администрация за положителната си диагноза, и му е предложена хоспитализация в отделението по инфекциозни заболявания.

Целият този маскарад кара мнозина да подозират, че Шулепов е притиснат да се отрече от думите си, а по-късно

някой му е помогнал да падне

от прозореца и да забрави завинаги за всякакви критики по въпроса как държавата се справя с епидемията.

Междувременно Косякин бил извикан в полицията, за да бъде предупреден, че ще носи отговорност за лъжите и клеветата срещу здравните органи.

Вирусът при Шулепов протичал почти безсимптомно само с лека хрема. Лечението му помогнало и след два отрицателни теста за коронавирус се планувало на 3 май да бъде изписан.

С нетърпение чакал да се прибере при близките си, които били под карантина, но здрави, и дори звъннал на съпругата си Мария, за да й каже точния час, в който отново ще е в прегръдките на трите си деца. Похвалил й се дори, че от известно време е спрял да пуши и много се гордеел с това. Времето, прекарано като пациент, го накарало да води по-здравословен начин на живот.

Вечерта на 2 май обаче пада мистериозно от прозореца на стаята си, която се намирала на втория етаж.

Имал фрактура

на черепа и 8 счупени ребра

Веднага го преместили в интензивното отделение на нервохирургията и първите 24 часа бил с опасност за живота.

“Доколкото знам, Шулепов е в тежко състояние - казва Александър Косякин пред руска телевизия. - Последният път, когато разговарях с него, беше на 30 април. Чувстваше се добре. Приготвяше се за изписване от болницата и изведнъж това се случи. Не е ясно защо и за какво. Има толкова много въпроси, на които нямам отговор.”

Вкъщи чакат с нетърпение Шулепов, но той така и не се прибира. Съпругата му започва да се притеснява и чак 15 часа след инцидента й позвънява приятел, който й казва: “Нещо се случи с мъжа ти”.

“Изпаднах в ужас и започнах да се обаждам на главния лекар на болницата - споделя Мария пред местните медии. - Потанин с остър тон ми каза, че няма как да знае дали аз наистина съм жена му, или някой журналист, и ми затвори телефона с думите: “Няма да ви кажа нищо!” Не можех да отида и на място, защото бяхме под карантина. Не знаех какво да правя. В крайна сметка потърсих спешното отделение и започнах да крещя истерично. Тогава ми казаха, че мъжът ми е паднал през прозореца и сега е в интензивно отделение.”

За щастие, Александър Шулепов бързо започнал да се стабилизира, вече

е в съзнание и диша самостоятелно

Какво е правил на прозореца обаче, отново не е ясно, защото нито болницата, нито полицията дават адекватна информация. Единственото, което посочват, са свидетелствата на друг болен в стаята на Шулепов. Въпреки че той е спял и нищо не е видял, предполагал, че отказалият цигарите Александър се е качил на парапета да пуши, загубил е равновесие и е паднал.

Тази теория обаче яростно се отрича от съпругата Мария Шулепова.

Каквато и да е причината за инцидента, това е третият руски лекар, осмелил се да oтпрaви критики към влacттa в Руcия зaрaди липcaтa нa мeдицинcкo oблeклo и мeдикaмeнти, който мистериозно пада от прозорец. И трите случая се разиграват на различни места за много кратко време.

Хората се притесняват, че ако решат да се опълчат публично на властите за неуспешната им политика спрямо коронавируса може да пострадат фатално при съмнителни обстоятелства.