Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След авиокатастрофата си бизнесменът помоли за кръв с обещание “да почерпи”. Това става и седмици след като предложи дарение “с условие” за борбата с COVID-19

Преди 3 години с две писма нарича управата на “София Тех парк” “смотаняци”, “паразити недни” и “ленива сган”

Като студент карал с 10-15 лв. на месец и се хранел понякога само филии с мас и чесън. Прекъснал, за да работи. Карал дори такси

Бизнесменът Ивайло Пенчев, който с всяка своя проява успява да предизвика мощно раздразнение в социалните мрежи, се радва на отлично внимание и грижи след успешно преминалата четиричасова операция на счупен първи лумбален прешлен в “Пирогов”.

Пенчев пострада, след като личният му самолет падна край летище Лесново преди дни. Преди да бъде изписан, той ще остане в Клиниката по неврохирургия още няколко дни за наблюдение. Скоро след катастрофата и преди хирургичната интервенция на гръбнака бизнесменът призова във фейсбук за даряване на кръв, тъй като неговата се оказа рядка група - А отрицателна.

“Та молбата ми е някой, ако може, да източи някой грам за мое здраве, пък аз ще почерпя.”

Това написа Пенчев в момент на нужда. И едва няколко седмици след като предизвика всеобщо възмущение, като обяви, че дарява на Александровска болница респиратори за борбата с COVID-19, но с условието негови служители да бъдат лекувани с преимущество. Шефът на лечебното заведение Костадин Ангелов веднага отказа помощта с обяснението, че Хипократовата клетва и лекарската му съвест не позволяват да осигурява привилегии на спонсори за сметка на най-болните.

Последвалата реакция на Пенчев бе да съобщи, че пренасочва дарението си към частни болници, като обяви съжаление единствено че е направил такова предложение на държавна болница. Бизнесменът бе остро разкритикуван за постъпката си.

“Дарение под условие е допустимо в правния мир - оправда се той в социалната мрежа. - Има си и латинско име: Donatio Sub Modo. Когато някой дарява кръв в полза на конкретен човек, или пък черен дроб в полза на конкретен човек, или пък костен мозък в полза на конкретен човек, това е съвсем разбираемо и се счита за приемливо. Представяте ли си да дарите костен мозък за лечение на детето си и обществото да скочи срещу вас: СРАМ И ПОЗОР - този лош човек не дари костен мозък “по принцип”, а го дари на детето си! Изглежда нелепо, нали? И никога не се случвало.”

След установяването на COVID-19 у нас Пенчев възмути и със статус, в който изтъкна колко положително вирусът ще се отрази на младите, след като фатално покоси уязвимите възрастни хора.

“Допълнителен плюс за държавите със слаба здравна система ще бъде фактът, че старите хора ще са намалели значително и това ще облекчи пенсионните им системи, а както и живота на младите хора, които са отделяли голяма част от доходите си за възрастните си родители. След първоначалният шок от трагедията в тези държави ще последва рязък ентусиазъм и подем.”

Пенчев не за първи път успява да подразни и разгневи хората със свои арогантни действия и демонстрирано свръхсамочувствие.

И въпреки това само за часове десетки откликват на молбата му за кръводаряване и нужната за операцията кръв е събрана. Затова и бизнесменът сподели признанието си към всички, които не го наказват за стореното неотдавна, а напротив.

“Много ви благодаря! - пише той. - Разни приятели ми писаха, че не им искат кръвта, щото самите те са болни. На вас благодаря още повече задето въпреки болестта си искате да ми помогнете. Много се трогнах тези дни! И много се трогнах от милото отношение на всички хора в “Пирогов” и от Бърза помощ! Хората, дето внимателно ме вадиха от самолета.

Доктора, дето ми ши лицето с тънка игла и фин оверлог, сестрите, дето ме миха внимателно и ме дупчиха с малки дупки усмихнати, лекарите фотографи, които ми барнаха готин профил и анфас и сякакви 3дета на скенерите. Другите добри доктори, дето ми слагаха хубави инжекции против болката и идваха цяла нощ да видят как съм, санитарите, които изнасяха тоновете урина, дето бълвам заради системите, невролозите, дето ме гъделичкаха по корема и краката и викаха - добре си, и сигурно изпускам някой. Но всички хора тук в “Пирогов” са много мили и грижовни. Трогнат съм! И дълбоко благодарен.”

Междувременно районната прокуратура в Елин Пелин разследва авиокатастрофата и работи по две основни версии - евентуален отказ на силовата обстановка на ултралеката машина или пилотска грешка.

По данни на прокуратурата инцидентът е станал вследствие на нарушаване на правилата за движение. При падането на летателната машина по непредпазливост е причинена средна телесна повреда на пилота Пенчев.

Ако се окаже, че той не е спазил мерките за безопасност, може да му бъде отнето разрешителното за пилотиране.

“Аз си потроших гръбнака, те за разрешително ми говорят”, коментира той.

Бизнесменът също е изразил съмнение пред шефа на звеното за разследване на авиационни събития Христо Христов, че сменени горивни филтри на двата двигателя може да са причинили срива на самолета. Защото във въздуха е усетил силен мирис на гориво.

Освен всичко той намеква в тв интервю, че за техническа неизправност се търси отговорност или на производител, или на отговорника по поддръжката на самолета. Изобщо в типично негов стил той въобще не допуска като опция грешка от своя страна.

“Колкото и да го мисля, не виждам къде може да съм сбъркал, че двигателят да започне да “киха” и “кашля”, сигурен е собственикът на “Уолтопия”.

И все пак една от основните линии, по които работи прокуратурата, е, че той сам е причинил катастрофата.

На 6 ноември 2019 г. е последният полет на Пенчев. Самолетът му е стоял 6 месеца под ключ в хангара до събота, когато бизнесменът решава да се възползва от слънчевото време. Вятърът обаче се оказва коварен.

“Любителите често пренебрегват тази съставка на времето и излитат 1-2-3-4 пъти, но накрая се получава такава ситуация - обясни бившият главен инспектор за безопасността на полетите към Министерството на транспорта Ангел Борисов. - Това самолетче тежи 350 килограма и вятърът може да го води накъдето си иска, така да се каже. Най-вероятната причина е гръбният вятър, който е бил на пориви, и решението на пилота все пак да излети, въпреки че усеща, че не набира достатъчно скорост.”

Авиокатастрофата има четирима очевидци. Христо Христов е разговарял с тях, както и със самия Пенчев. От думите му стана ясно, че бизнесменът все пак е допуснал грешка при връщането си и захода за кацане, която е довела до рязка загуба на скорост и машината станала неуправляема.

“3 минути полет е имал до установяване, че двигателят започва да притихва. Докладва на координатора проблемите и казва, че ще се завърне за кацане. Първо помислил да не би да има проблем с горивото в единия резервоар. Минава на другия, отново двигателят заглъхва, затова решава да се върне веднага. Бил е на около 150 м над релефа”, обясни Христов.

От 5 метра височина самолетът се срива върху пистата. Ударът е бил към носа, леко вляво, където се чупят лопатите на винта, които оставят следи върху пистата.

Собственикът на “Уолтопия” се запалва по летенето преди 20 години - първо с делтапланери, после с мотоделтапланер, а от 5 години управлява и двуместния самолет. И сега е категоричен, че инцидентът няма да го откаже от страстта му.

Пенчев нашумя още преди три години със своите две отворени писма до “София Тех парк” и Министерството на икономиката. В тях той блесна с цветистия си език и извън рамките на добрия тон коментира настаняването на компанията си в бизнес парка и неразбирателствата с управата му. Така бизнесменът за първи път направи лошо впечатление с арогантността си. В едно от обръщенията той нарича шефовете в “София Тех парк” “смотаняци”, “паразити недни” и “ленива сган”, а към икономическия министър Емил Караниколов се обръща с “Момченце, вземи се в ръце!”.

Ивайло Пенчев е роден във Велико Търново в семейството на учители. Като дете мечтае да стане космонавт. Няма да забрави как си изплакал очите, когато родителите му нямали пари да му купят шейна “Чук и Гек”. И радостта, когато си купува първите дънки от виетнамците, когато бил в горните класове в математическа гимназия със специалност физика.

Записва се да учи тази наука и в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, но през 1994 г. прекъсва - не си взема изпитите, защото трябва да работи. Били много бедни времена и родителите му можели да му пращат 10-15 лева за месеца. За него не било проблем понякога да се храни само с филии със свинска мас и чесън. Не се чувствал окаян.

Знаел, че всичко занапред зависи от него. Прекъснал образованието си с мисълта, че след година ще се върне и да завърши, но така и не му дошло времето.

Първият му бизнес бил да продава йо-йо, което майсторели с приятел. Претърпели провал. Междувременно, за да се издържа, Пенчев карал такси и изкарвал добри пари. По-късно със съученици от математическата гимназия направили фирма за опаковки “Екстрапак”, а след нея той и съдружникът му Метин Мусов основават “Уолтопия” (Walltopia).

От 2009 г. компанията е водещ световен лидер в изработката на изкуствени катерачни стени и оперира на пазарите в над 50 страни по света. В повечето от тях е и с пазарен дял повече от 50%, като същевременно продава и най-скъп продукт. Той е сред шестимата най-динамично развиващи се предприемачи в света за 2015 г. според класацията на E&Y.

В тв интервю преди две години Пенчев е признавал, че за възхода му в бизнеса му е пречило това, че е българин. Освен това не крие, че английският език не му е силна страна, и се определя за “индианец”.

Смята, че най-много в живота му е помогнало образованието по физика.

“Пo-дoбрa нaукa нямa oт нeя. Aкo иcкaш дa рaзбeрeш cвeтa, трябвa дa ce зaнимaвaш c физикa. Тя дoбaвя eднa кoнкрeтикa. Cлeд тeoрeтичнaтa физикa мoжeш дa учиш вcичкo. Пo eднo врeмe хoдих нa пcихoaнaлизa. Тoвa ми пoмoгнa дa oпoзнaя мoтивитe cи. Дa знaм зaщo чувcтвaм рaзни нeщa. Хoдих 2 години и половина. Трябвa 4 г., нo aз cъм нeдиcциплинирaн.”

Като млад се смятал за голям късметлия, но на по-късен етап осъзнал, че не е такъв.

“Мисля, че на късмета дължа много малко, ако изобщо нещо дължа.”