Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Ройдов бяга по времето на комунизма, купува земи в Чикаго и строи хотели

Пише четири завещания за 4,4-те млн. долара. Тя не фигурира в нито едно

Брат му Михaил се връща и е измъчван в затвор като “изменник на родината”

Хиляди българи правят опит да напуснат страната в най-страшните времена на комунизма у нас. Те са обявени за врагове на социалистическия строй и предатели на родината си. Една част от тях успяват да се измъкнат на Запад, други - не. Заловените са изпратени в затвори, където са бити и измъчвани години наред.

Сред щастливците е и мъж на име Георги Ройдов - бащата на Кървавата Иванка, която поръча близките си заради наследство от 4,4 млн. долара. Пред "168 часа" роднини на мъжа разказаха интересната история на неговия живот.

Всичко започва през далечната 1940 година, когато той живее със семейството си в боляровското село Малко Шарково. Преместват се там по време на Руско-турската война, иначе произхождат от Беломорска Тракия. Били интелигентни хора и се славели като добър и честен род. Уважавали ги всички. Майката на Георги била гъркиня. Казвала се Ройда, а оттам идвала и фамилията им.

Георги заедно с баща си обработвали стотици декари земя. Отглеждали животни. Имали и работници.

Брат му Михаил пък бил най-образованият в цялата рода. Обичал да чете книги, имал и бизнес нюх.

Семейството обаче изпада в истински крах, когато започва национализацията. Георги не желаел никой да се разпорежда със земята, за която той се грижил години наред.

Решава да напусне България, за да търси късмета си в чужбина. Бяга от страната в полунощ на 22 март 1951 г. заедно с брат си и още няколко души. Напускат я през турската граница, която се намира на около 15 км от родното им място. Оставят семействата и децата си, за да припечелят повече. Живеят четири години в Истанбул.

На Михаил обаче му дожалява за близките. Иска децата му да растат пред очите му и да ги вижда всеки божи ден. Мечтата да се установи в САЩ угасва бързо и той се прибира вкъщи. Оставя Георги с думите, че го обича, но не може да го последва.

Оттук насетне съдбата на мъжете тръгва в съвсем различни посоки. Михо, както го наричат роднините, е подгонен от българските власти. Той попада сред "изменниците на родината" и е изпратен в затвор. Лежи зад решетките и заради брат си, който успешно бяга от България. Подложен е на нечовешки мъки, но успява да издържи. Освободен е години по-късно и се прибира при семейството си. Не живее богато, но е щастлив.

В Истанбул Георги се запознава с човек, който му помага да се премести в САЩ. Още в момента, в който стъпва на американска земя, той вече знае, че е открил своето място и ще остане там до сетния си дъх. В първите му стъпки му помагат други български емигранти. Намират му квартира, дават му и храна. Скоро след това той сбъдва мечтата си да натрупа големи богатства. Началото за него не е никак лесно, но той е силно амбициран. Знае, че най-трудното вече е отминало. Напуснал е България и никой не може да го върне.

С какво избира да се занимава Георги на американска земя? Мъжът се съсредоточава върху бизнеса със строителство на недвижими имоти. Тегли заем и строи къща. По-късно взема втори заем, за да ремонтира друга сграда. Всичко това се случва в Чикаго. Превръща сградите в нещо като хотели, в които пуска хора да живеят там срещу определена сума. Години след това продава имуществото, а финансовото му състояние се оценява на милиони долари. Решава да остане в Америка, където умира през 2014 година, оставяйки наследство от 4,4 млн. долара.

Именно тези пари предизвикват сериозен разрив в отношенията на фамилията след смъртта му. Само преди броени дни дъщеря му Иванка бе осъдена на 3 години, след като й бе повдигнато обвинение за това, че е поръчала убийствата на шестима свои роднини.

До ареста й се стигна благодарение на агент на ДАНС, представящ се за човек от подземния свят. През 2016 г. Иванка сама се свързала с него, обещавайки му голяма сума в замяна на няколко убийства. Провели три срещи, като на последната дори му дала 3000 лв. Поръчала му да отвлече брат й Стойчо, който страдал от диабет, и да го инжектира с голяма доза инсулин. Така смъртта му щяла да изглежда естествена. Планът бил след това агентът да застреля двете му деца, двамата му внуци и зет му, които щели да се съберат заедно навръх Гергьовден. На подставеното лице тя осигурила дори адресите и местоработата на поръчаните от нея. Предоставила и данни какъв автомобил кара племенникът й.

Всички тях Иванка виждала като потенциални наследници на богатството на баща й. Тя не можела да приеме, че трябва да дели 4,4 млн. долара с толкова хора.

Пред съда обаче жената категорично отрича обвиненията.

"Нямам никакво основание да унищожавам брат ми, защото аз не съм наследник на фамилията му - обясни тя съвсем спокойно пред магистрати. - Моята цел беше по законен път да взема част от наследството. Ако сме имали спорове с брат ми, те са били заради информация. Искам да бъда освободена, защото няма никакво основание за задържането ми. Не съм имала дори мисъл, не действие."

Според защитника на Ройдова Йордан Давчев тя дала на агента под прикритие 3000 лв., защото мислела, че той е адвокат. Парите пък били за проучване как жената може да получи част от наследството по законен път.

Оказва се, че възрастният Георги, за чието наследство фамилията влиза в остри конфликти, приживе е написал цели четири завещания. Първото от тях е направено през 2005 г., а в него като наследник на състоянието е посочена дъщерята Ана, която също живее в Америка. Второто пък е написано година по-късно, но като титуляр пак фигурира Ана. В новото от 2011 г. той за първи път посочва името на гледачката си Недялка Бързакова, а като втори - сина си Стойчо.

В последното му завещание единствен наследник на 4,4-те млн. долара е Бързакова. Роднините на богаша обаче казват, че в него липсва подписът на Георги, а листовете носят инициалите му GR с печатни букви. Те смятат, че документите са или фалшифицирани, или някой е манипулирал възрастния човек, който вече бил с деменция.

Въпросът дали някое от неговите деца ще се докопа до солидното наследство, остава без отговор. Това обаче никак не им попречи да влязат в сериозни кавги помежду си ида се стигне дори до поръчкова смърт.

Самата Иванка, която бе наречена от медиите Черната заради желанието й нейните роднини да бъдат ликвидирани, също обясни пред магистратите, че е знаела за гледачката Бързакова. Тя дори изтъкна това като довод, че не е поръчвала никого от семейството.

"Само Недялка може да прехвърли бенефициента, защото всичко е под неин контрол - оправда се Ройдова пред съда. - Бързакова има адвокат, който управлява парите, дори брат ми не знае точно колко са. Но само тя може да направи искане към фонда, оттам да й пратят формуляр и тя да прехвърли бенефициента."