Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През XVIII в. художникът Луи Гофие пресъздава срещата на Клеопатра и Октавиан след битката при Акциум през 31 г. пр.Хр., когато римският пълководец побеждава обединените сили на фараонката и Марк Антоний.
През XVIII в. художникът Луи Гофие пресъздава срещата на Клеопатра и Октавиан след битката при Акциум през 31 г. пр.Хр., когато римският пълководец побеждава обединените сили на фараонката и Марк Антоний.

Символът на божествената изкусителка в древния свят – Клеопатра VII, в действителност едва ли е била красавица.

Известна е фразата на френския философ Блез Паскал (XVII век), който в своите „Мисли“ казва, че ако носът й е бил по-малък, светът щеше да е много по-различен. Сентенцията предполага, че влиянието и стремежът на египетската владетелка от I в. пр.Хр. към доминация се основават на нейните физически несъвършенства. Тя може и да не е била красавица, както е прието да се смята, но е притежавала силен сексапил и умения да преговаря, чрез които е постигала своето и се е задържала на власт.

Съществуват исторически сведения, че египетската фараонка е била плод на кръвосмешение. Честа практика в нейната династия, за да се запази аристократическата жилка. Родителите й – Птолемей XII и Клеопатра V или VI (според различни източници), са били брат и сестра по баща.

Майките им са били негова съпруга и любовница.

Има и теории, че майка й и баща й не са били брат и сестра, но няма категорични доказателства в подкрепа на това твърдение.

Бракът между близки роднини не е било нещо необичайно в Египет още преди Птолемеите. Традицията започва при фараоните през III в. пр.Хр., които са смятали, че по този начин се доближават до боговете. Пренасяли на земята опи­та на египетските Озирис и Изида (брат и сестра) и смятали, че така съхраняват свещената и божествена кръв.

Кръвосмешението даже е било издигнато в нещо като неписана задължителна норма по времето на Птолемеите – наследници на генерал от армията на Александър Македонски. Същото е важало и за духовниците. Чак през V век, когато Египет вече отдавна е под властта на Рим, римските закони забраняват женитбата между роднини до четвърто коляно.

А през IX век църквата увеличава табуто до седмо коляно.

Предшествениците на великата Клеопатра обаче са се женили за сестрите си, племенничките си и братовчедките си, от които са се раждали новите фараони.

Така например Птолемей VIII се жени и за Клеопатра II, и за дъщеря й Клеопатра III, чийто баща е брат му Птолемей VI. От втората си жена Птолемей VIII има двама синове – Птолемей IX и Птолемей X. Последният също се оженва за своята племенница Клеопатра Беренике III, която пък по-късно се омъжва за сина му и свой братовчед Птолемей XI. Той се пада дядо на прочутата Клеопатра едновременно и по майчина, и по бащина линия.

Легендарната му внучка също не прави изключение от семейната традиция.

За кого е била омъжена, как се разправя с конкурентите си - братя и сестра, защо настоявала изображенията й върху монетите да са по-мъжествени, четете в бр. 5 от 2020 г. в хартиеното сп. "Космос".