Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Марков СНИМКА: Архив
Георги Марков СНИМКА: Архив

Страни като Унгария, Полша и Чехия и без да са в еврозоната през последните години имат растеж два пъти по-голям от средния за ЕС, а стокообменът им с Германия е два пъти по-голям от този на Германия с Франция

Още акценти от  интервюто на бившия конституционен съдия и настоящ депутат от ГЕРБ: 

Спорът между Конституционния съд на Германия и съда на ЕС в Люксембург ще бъде дълъг, но Бундесбанк няма да участва повече в програмите на Европейската централна банка

Прав е Роман Херцог, че съдът на ЕС в Люксембург е напълно излишен 

- Г-н Марков, на 5 май германският Конституционен съд прие решение, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е нарушила германската конституция при купуването на облигации от страни с дългове. Решението разбуни духовете в еврозоната. Като бивш конституционен съдия какъв е вашият коментар?

- Това е конституционна бомба в еврозоната. Не само, защото решението е постановено от Конституционен съд (КС) на страна членка в еврозоната - Германия. Не друг, а големият политик, финансист и бивш министър на финансите Волфганг Шойбле, който е председател на Бундестага - германският парламент, заяви обезпокоен, че съществува опасност за еврото, тъй като този прецедент може да се използва от конституционни съдилища и на други страни в еврозоната. Именно затова казвам, че е бомба.
 - Но Урсула фон дер Лайен каза, че правото на ЕС има предимство пред националните законодателства, а решението на съда на ЕС в Люксембург са задължителни за всички съдилища в съюза.

- Да. Но очевидно КС на Германия се позовава на чл. 4 от Лисабонския договор, че всяка страна може да настоява за своята конституционна идентичност.

Той приема, че закупуването на такива дългове за стабилизирането на еврозоната, нарушава германската конституция, защото съгласно нея няма достатъчно надзор от страна на парламента и правителството на Германия върху тази дейност.

Топсъдиите на Германия смятат, че Европейската централна банка не е представила задоволителен анализ, дали действията й по закупуването на държавен дълг са пропорционални на икономическите опасности, пред които еврозоната е изправена.
Германските магистрати са на мнение, че съдът в Люксембург е превишил правата си и излязъл извън пределите на своята компетентност. 

Интересно е, че Урсула фон дер Лайен не прави никакъв коментар за официалното предложение на Джордж Сорос ЕС да емитира облигации за "вечен" дълг, за да помогне на закъсалите в криза правителства в рамките на 1 трилион евро.

Според плана "Сорос" ЕС ще заплаща 5 млрд. евро годишна лихва.

Да припомня, че съдът в ЕС стана печално известен с решението за мигрантските квоти: хора да се заселват принудително от една страна в друга, въпреки тяхното нежелание и въпреки отказа на съответната страна да ги приеме, защото не подлежат на интеграция.

Тези синковци постановиха и правно, и човешко недопустимо решение. Прав беше германският президент Роман Херцог, който бе и председател на КС на страната си, че този съд е излишен.

- Тогава кой кого? Съдът в Люксембург или КС на Германия?

- Теоретично спорът ще е дълъг, но на практика Бундебанк няма да участва повече в програмите на Европейската централна банка, защото решение на КС, без всякакво съмнение е задължително за нея. Разбирам, че има някакъв срок от три месеца, който е даден на ЕЦБ да даде доводи в посока обратна на решението на КС. Той очевидно се позовава и на чл. 123 от Договора за функционирането на ЕС, който забранява една държава да сибсидира друга, ако няма оправдание за това.

- Какви са икономическите и политическите последици?
- Икономическите не съм в състояние да предвидя. Не съм финансист, още по-малко разбирам от международни финанси.

Но политическите са очевидни. Германският КС не се самосезира, а делото беше образувано по искане на политици и бивши ръководители на партията Алтернатива за Германия и на баварския Християнсоциален съюз, тоест десни политици, както и от различни учени.

Премиерът на Италия г-н Джузепе Конте реагира гневно, защото г-жа Меркел може да се позове на това решение на КС на Германия около последиците от пандемията върху еврозоната.

Опозицията в Италия в лицето на Матео Салвини и Джорджия Мелони са на път да свалят сегашното правителство поради неговия провал около предприетите мерки срещу чумата, което е на социалистите и "Пет звезди". Според социологически проучвания от петте звезди не е останала нито една. По данни на социолозите един референдум в Италия за излизане от еврозоната ще събере около 70% подкрепа.

- Ще се отразили ли решението на германския КС на влизането ни в чакалнята на еврозоната и за приемането ни на еврото?

- Едно време имаше една песен за националния отбор по футбол, за т.нар. Пенева чета, която завършваше така: И да паднем, и да бием, пак ще се напием.

По закон ние сме вързали лева за еврото с валутния борд, така че не мисля, че ще има драма.

Страни като Унгария, Полша и Чехия и без да са в еврозоната през последните години имат растеж два пъти по-голям от средния за ЕС, а стокообменът им с Германия е два пъти по-голям от този на Германия с Франция.

Знае ли човек. Бяхме в чакалнята за Шенген, а сега като погледнеш няма страна членка на ЕС, а и от кандидатките, която да не е затворила границите си. Разбира се, както намекна Ренета Инджова, трябва да внимаваме да не купуваме фабрика на 8 септември

- Защо седалището на германския КС се намира в Карлсруе?

- Карлсруе е едно сравнително малко за Германия градче. Седалището на съда е там, за да се покаже отдалечеността му от останалите институции, които имат политически привкус.

Имал съм честта да бъда на посещение в този съд, заедно с моя приятел и председател на КС покойния Христо Данов, когато германският съд се оглавяваше от известната проф. Юта Лимбах.

По същите съображения в Карлсруе е и седалището на главния прокурор на федералната република.

Интервю на Ана Михова