Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Юрий Асланов
Юрий Асланов

Щаб "24 часа": Изборите след 10 месеца. Какви изненади преди и след

След медицинската, социалната и икономическата криза ще последва ли и политическа криза?
Питахме политолози и социолози за възможните сценарии:
1. Редовни избори през март 2021 г.
2. Програмно правителство от експерти, предложени от всички големи партии с програма за преодоляване на кризата.
3. Предсрочни избори

 

1. Докато има извънредно положение и ограничителни мерки, няма да се развие политизация, която да предизвика политически процес. Затова ми се вижда най-реалистичен вариантът за редовни избори догодина при цялата условност на сегашното положение, което може да продължи по-дълго, отколкото очакваме. При редовни избори единственият нов играч се очертава Слави Трифонов. Но неговата партия е в зародиш и като всяко ново нещо, което се вклинява в системата, ще има сравнително висока декларативна подкрепа на старта.

Демографският профил на

симпатизантите на Слави

Трифонов обаче подсказва,

че това не са сигурни

избиратели -

рядко гласуват, колебаят се, те са мек електорат. Разбира се, възможно е в някаква кризисна ситуация много хора да гласуват за ново лице. Но и Слави, който сега се радва на висока популярност, не е чак толкова нов за политическата сцена.

Към момента изглежда по-скоро вероятно ГЕРБ да потвърди статута си на първа политическа сила.

От сегашните играчи Патриотичният фронт се разцепи, “Атака” се отдели. Не е много сигурно дали ВМРО и НФСБ ще продължат да се държат заедно.

Но силният играч е ВМРО - натрупаха самочувствие и в момента имат основание да се чувстват уверени за самостоятелна игра.

Всичко това може да се обърка, ако се появи нов играч, защото той може да ощети всички, но щетите за големите са поносими, докато за малките може да са фатални. С изключение на ДПС.

3. Дали е в интерес на Борисов да предизвика предсрочни избори? Да, защото така може да предотврати неизбежния спад на доверие след края на извънредното положение. Две са нещата, които биха го въздържали от такъв ход. Първо, досега Борисов не успя да довърши докрай нито един свой мандат, което не може да не го притеснява.

Няма и изгледи някой да му

попречи да довърши този мандат

Второ, за кратък период от време трябва да се мине през кабинет на президента, а не съм сигурен, че отношението на Радев е толкова благосклонно към него, колкото предишния път.

Но предизвиквайки предсрочни избори сега, ще направи същото като предишните два пъти - ще спре ерозията на доверие за известно време. Ако кризата с пандемията се прекрати, хората неизбежно ще насочат недоволството си срещу правителството заради последиците от тази криза.

Още прогнози на политолози - в утрешния брой