Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Пенчев
Ивайло Пенчев

Назначават днес комисия, която да разследва авиопроизшествието

Самолетът на съдружника в „Уолтопия“ Ивайло Пенчев се срива от 5 метра височина на пистата на летището в Лесново. Това разказа Христо Христов, шеф на звеното за разследване на авиационни произшествия. В събота към 13,10 ч той е излетял от малкия аеропорт с ултралекия си двуместен "Скайлидер 600“. Три минути и двайсет-трийсет секунди след това е съобщил на координатора на летището, че се връща, защото има проблем в двигателя.

При завой за на летището машината се срива от 5 метра, удря ляво полукрило, винта и се провлачва по асфалта 25-30 метра. На пистата има следи от удара на полукрилото.

Христов каза, че в понеделник ще назначи комисия, която да разследва това авиопроизшествие. Той отказва да коментира какви са причините за него, защото предстои преглед на компютъра, на системи, дали няма запушване на някои тръбопроводи, ще се гледат документи. Според него двигателят е работел.

Шефът на разследващото звено каза, че от 2001 г. има 53 случки с леки и утралеки самолети у нас. Пикът е бил миналата година, когато те са 14.