Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Моника Белучи
Моника Белучи

Редица известни личности и учени, включително Мадона, Робърт де Ниро и група носители на Нобелова награда, призоваха за радикални промени в света, а не за "връщане към нормалното" след пандемията на коронавирус, предаде АФП.

Холивудските звезди Кейт Бланшет, Джейн Фонда, Марион Котийард и Моника Белучи също се подписаха под отвореното писмо, публикувано във френския всекидневник Le Monde, призоваващо към прекратяване на необузданото потребление и "радикална трансформация" на икономиките за спасяване на планетата.

„Вярваме, че връщането към „нормалния живот“ е немислимо“, се казва в писмото, подписано и от носители на Нобелова награда за медицина, химия и физика, както и от носителя на наградата за мир Мохамед Юнус.

Авторите отбелязват, че пандемията се е превърнала в трагедия, но и шанс на човечеството да „научи какво е необходимо“.

„Продължаващата екологична катастрофа е метакриза. За разлика от пандемията глобалният екологичен срив ще има неизмерими последствия “, се казва в писмото.

200-те подписали заявиха, че е време лидерите да „оставят след себе си неустойчивата логика, която все още преобладава и да направят задълбочен преглед на нашите цели, ценности и икономика“. „Стремежът към потребление и манията за производителността ни накараха да отречем ценността на самия живот: стойността на растенията, животните и много хора.“ „Замърсяването, изменението на климата и унищожаването на останалите ни природни територии направиха света преломен“, пише в писмото.