Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Давали му по милион, 2, 5..

Бил 2-3 седмици в затвор, но сега живеел свободно в апартамент и без охрана

Издирваният от прокуратурата бизнесмен Васил Божков живее свободен в апартамент под наем в Дубай. В интервю за Би Ти Ви той заяви в петък, че е готов да се върне в България, но в “подходящия момент”, когато делото срещу него влезе в съда.

Срещу Божков има 11 обвинения. Основните са, че от януари 2014 г. е ръководил престъпна група за принуда, изнудване, длъжностни престъпления, пране на пари и търговия с влияние, опит за подкуп.

“Добре съм. Сега нямам пари и не разполагам с нищо, но имам доста богати приятели. Дават ми милион, 2, 5. Не са българи. От българите никой не смее да говори с мен”, заяви Божков. Твърди, че няма имоти в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Задържали го в края на януари. В затвора “Ал Ахбар” бил 2-3 седмици.

Статутът му в Дубай е на резидент. С него там бил и мажоритарният акционер в “Левски” Георги Попов. От 2014 г. български граждани влизат в арабската федерация без визи. Чужденците с резидентска виза имат право на постоянно пребиваване от 1 до 3 г., могат да излизат от ОАЕ, но за не повече от 6 месеца.

“Нямах достъп до телефон, никаква комуникация с външния свят - и това беше специалното. Нямах затворнически номер, с една дума, не съществувах”, разказа Божков. Според него, когато в Дубай разбрали “какви са нещата наистина”, го освободили. Не му наложили ограничения. Нямал и охрана. Притеснявал се да се върне у нас, защото не знаел дали ще оцелее физически.

“България не е правова държава, управлява се от хунта в момента”, заяви Божков и отрече да е бил във връзки с шефове от комисията по хазарта.

“Всичките ми контакти по този бизнес са били с Влади Горанов лично, за което имам безброй доказателства. С комисията не съм имал контакт, той не е разрешавал. И при това положение къде е нарушението на закона? Излизат и казват: “Има тълкуване, няма тълкуване”. Законът не се тълкува, а се изпълнява. Тук уловката е в правилата на игрите. При едните правила данъкът е един, при други правила - друг. Затова тотото е плащало един данък, а ние - друг”, каза Божков. Добави, че сметките на фирмата му са запорирани без влязъл в сила ревизионен акт.

“Борисов защо се оправдава, че запорите са от прокуратурата? Запорите са от НАП, от Горанов. Какво иска да замете, какво иска да скрие? Попитайте го. Време е да си подаде оставката”, нападна премиера бизнесмена. (Позицията на Борисов виж в карето горе вдясно). Според него държавата с лека ръка се отказала от 500-те милиона, които “плащахме в бюджета, за да измислят несъществуващи 700 млн. или милиард” задължения. Освен срещу Борисов Божков се нахвърли директно и срещу прокуратурата, ДАНС и НАП, използвайки сравнения с “мутри и бухалки”.

“Прокуратурата няма да коментира твърдения на обвиняеми лица”, заяви говорителката на Иван Гешев Сийка Милева.

Разследваният бизнесмен припомни хронологията на приемането на закона за хазарта: на 29 октомври 2014 г. Георги Кадиев внася предложение за промяна, което на 19 ноември 2014 г. е отхвърлено. В закона “Кадиев” има разпоредба, която гласи, че с държавна такса 20% се облагат игрите на покер - 20% от събирането на такси и комисиони за участие. На 26 ноември Менда Стоянова внася същия закон, като разрешава с 20% от събираните такси и комисиони за участие да се облагат всички хазартни игри (Какво каза тя, виж долу). На 5 декември този закон е приет. След като изброи фактите, Божков призова главния прокурор Иван Гешев да ги разследва: “Ако не, значи е бухалка”.

В отговор на атаката Горанов припомни, че Божков дължи на държавата 700 млн. лв. от неплатени такси. (Виж цялата позиция на министъра в карето.) По този повод от фирмата на бизнесмена “Нове холдинг” по-късно заявиха, че подобно нещо може да установи само съдът.

Божков каза още, че близките му били невинни, а ги държали в ареста “като заложници”. Той обаче редовно се чувал със сина си. Бизнесменът отрече бившата поппевица ЛиЛана да е негово подставено лице.

 

 

Финансовият министър Владислав Горанов
Финансовият министър Владислав Горанов
 Борисов: Горанов не е крил - много пъти се е виждал с Божков

“Пред мен Владислав Горанов никога не е твърдял, че не познава Васил Божков. Напротив - многократно се е виждал с него като представител на най-големия хазартен оператор. Това коментира пред “Сега” премиерът Бойко Борисов.

“Всяка квалификация в устата на Божков за мен е комплимент”, добави премиерът по повод думите на бизнесмена, че Борисов е общото между мутренските времена и сегашните.

“Какво сме му взели - завод ли сме му взели, предприятие ли? Просто хазартът стана държавен и приходите му отиват за спорта”, коментира премиерът обвиненията на Божков, че държавата му е отнела бизнеса.

Борисов категорично отхвърли внушенията, че ГЕРБ първо са наложили текстовете, позволили на хазарта да спестява данъци, а после са се отметнали. “Закона знаете кой го писа през 2014 и 2015 г. Тогава хазартът изцяло беше пропуснат. Ние въведохме такси. Това, че комисията не е спазвала закона... Всички вече са обвиняеми”, каза той.

Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов
Горанов: Не съм твърдял, че не го познавам

Божков е поредният богат българин, който се укрива от правосъдието и използва медиите за своите защитни тези, каза финансовият министър Владислав Горанов в парламента в отговор на обвиненията на бизнесмена.

“Никога не съм твърдял, че не познавам г-н Божков. Срещал съм се с него, и с Валентин Златев, и с Кирил Домусчиев - всеки успешен бизнесмен в България. Но всеки български гражданин трябва да спазва закона, а не да бяга от институциите. Независимо от опита за внушения аз нямам претенции към г-н Божков освен за едно. През всичките години, в които се е занимавал с хазартен бизнес, той или негови служители са нарушавали закона за хазарта, като е декларирал и внасял по-малко такси”, каза още Горанов

И обясни, че се е виждал с Божков само по две теми - регулация на рекламата в хазарта и изравняване на режимите на онлайн хазарта с наземния. “Не нося вина, че негови служители заедно с членове на комисията по хазарта са прилагали грешно закона, в резултат на което се дължат 700 млн. лв. Ако той е получил подобна “консултация” от мен да не плаща данъци, нека да го докаже и тогава аз ще понеса своята отговорност, не само политическа”, добави министърът.

Горанов призова Божков да плати дължимите данъци. Тогава щял да има моралното и нормативното основание да претендира пред комисията по хазарта продължаването на своя бизнес.

Менда Стоянова: Съжалявам, г-н Божков,

но премиерът не е лъжец!

РУМЯНА ДЕНЧЕВА

- Г-жо Стоянова, в интервюто на Васил Божков и в писмо до медиите от “Нове холдинг” сте спомената и вие като вносител на промени в закона за хазарта. Посочена е и история на промените. Имате ли коментар?

- Аз искам да направим също ретроспекция, каквато прави той. Но да започнем не от 2014 г., а от 2013 г., когато управляващото мнозинство от БСП и ДПС прави изменения в закона за хазарта, като прави еднакво облагане на онлайн и офлайн хазарта - с 20% върху разликата между стойността на направените залози и изплатените печалби. При разглеждането на проекта в НС ноември - декември 2013 г. Георги Кадиев и още няколко депутати от БСП предлагат офлайн хазартът, в който се включва наземният хазарт, да се облага с 20%, но върху направените залози. Което реално е утежняващо операторите на офлайн хазарт от тогавашните управляващи. Това предложение на Кадиев е прието в зала, но както обикновено, дяволът е в детайлите.

- Които в случая къде са?

- В това предложение при изброяването на видовете хазартни игри офлайн са “изпуснати” лотарията, томболата, бинго, кено и техните разновидности. Така от 1 януари 2014 г., откогато действа изменението, на практика тези хазартни игри са освободени от такса към бюджета.

- Този данъчен рай за тях докога действа?

- В края на 2014 г. - след идването на власт на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов, парламентарната група в мое лице прави предложение за добавяне в текста на прословутия чл. 30, ал. 3, а именно традиционна лотария, томбола, моментна лотария, кено, бинго и техните разновидности. По този начин от 1 януари 2015 г. и до момента тези игри следва да се облагат с 20% върху залозите.

- Това може да бъде доказано със стенограми, но това не пречи на Божков да обвини премиера в лъжа.

- Това, че г-н Борисов лъже, очевидно не е вярно, съжалявам, г-н Божков. А аз пък се питам докога ние ще трябва да се обясняваме за всяко хвърлено в медийното пространство необосновано твърдение. Много лесно е за всеки, който иска да провери темата, да влезе в която и да е информационна система и да провери историята на текстовете на закона за хазарта - от 2012 г., когато е влязъл в сила, до момента. Както и да прочете внимателно текста, в който по категоричен начин е записано как и с колко следва да се облагат лотариите.

- Дали в окончателния текст не е допуснато двусмислие, или възможност за тълкуване, което да позволи на бизнеса да избира по-благоприятното за него?

- Аз твърдя, че няма такава възможност. И това би станало ясно за всеки, който прочете въпросния член от закона. Ако адвокатите на Божков са му внушили, че може да се направи широко тълкуване, да си потърси неплатените такси към бюджета от тях, за да ги преведе на държавата.

- Каква е целта тогава на такива лесно оборими с документи твърдения?

- Да защити своята позиция. И тъй като най-добрата защита е атаката, г-н Божков нарича премиера лъжец, какъвто той не е и това е очевидно за всеки. Атакува и министъра на финансите, когото, ако трябва да бъдем честни, го няма никъде в тази история.

Васил Божков
Васил Божков