Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

М. С. (роден 1988 г.) е виновен в това, че е хвърлял камъни по полицаите и е нахлул на спортния терен на стадиона. Наказанието му е глоба 200 лева. Оправдан по обвинението, че е участвал в унищожаване на имущество.
В. Н. (роден 1983 г.) е оправдан по обвинението, че е откъртил и хвърлил метална решетка в района на сектор "Г".
М. П. (роден 1993 г.) е оправдан по обвинението, че е хвърлял камъни и бетонни отломки по зрителите в сектор "А".
Б. П. (роден 1985 г.) е оправдан по обвинението, че е носил забранен предмет - запалена факла и я метнал по полицаите.
В. Л. (роден 1992 г.) е оправдан, че е участвал в събарянето на ограда и хвърляне на предмети.
Последните четирима са оправдани поради това, че предоставеният снимков материал не подкрепя обвиненията срещу тях и направените предложения за наказание. Решенията на съда са окончателни и
не подлежат на обжалване
Тези петима младежи бяха на стадион "Георги Аспарухов" за дербито "Левски" - ЦСКА от първия кръг на пролетния шампионат. Заедно с много други, които изобщо не бяха хванати от полицията. Оправдани и оневинени.
В неделя привърженик на "сините" беше прострелян със сачма на стадиона в Перник. Други двама запалянковци на "Левски" бяха пребити и съблечени чисто голи в заведение в миньорското градче. Какво щеше да се случи, ако сачмата беше попаднала в главата, а пернишките биячи бяха засилили малко по-силно винкело?
Тогава щеше да се събере някоя от безбройните парламентарни комисии. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов щеше да викне началниците на полицията и да дадат съвместен брифинг. Друг от кабинета на Бойко Борисов - Свилен Нейков, щеше да се оправдае, че футболното хулиганство не е в неговата компетенция. Боби Михайлов щеше
да си измие ръцете
със служителите на реда. Накрая премиерът щеше да извие леко глава, да погледне лошо, да размаха пръст и да каже, че ще бъде безкомпромисен оттук насетне.
Този филм вече сме го гледали. Всяка година българските стадиони стават все по-потенциални арени на убийства. От известно време УЕФА започна да упражнява строг контрол върху безопасността на съоръженията. Европейските шефове на футбола искат да направят играта възможно по-комфортна за запалянковците. Мишел Платини и неговите подчинени се притесняват, че дъжд може да намокри главите на привържениците. Затова наложиха изискване за 80% покритие с козирка на стадионите. БФС се хвана за това химерно правило, вместо да помисли как да избегне насилието по време на футболни двубои. Борислав Михайлов и колегите му от Изпълкома на футболния съюз рядко ходят на мачове, за да видят каква е действителността. Дори и да присъстват на епичните "трилъри" от "А" група, те идват с луксозните джипове,
качват се във ВИП-а
пият по едно и си тръгват по живо, по здраво.
При редовия запалянко е много по-трудно. Той не знае дали човекът до него на трибуните е изпил шише водка или се е надрусал преди мача. Понякога и двете. Въпреки това е бил допуснат до стадиона. Често с бомбичка, скрита в гащите. Пуснат от полицаите, които всяка седмица търпят градушка от седалки, и бетонни късове. Правата на униформените са силно ограничени от Закона за опазване на обществения ред при спортни мероприятия. Обвинителните актове са слабо издържани заради липсата на строгост във въпросната част от Наказателния кодекс. Което означава, че след седмица хулиганите отново ще взривяват бомби и ще трошат автобуси на градския транспорт, без да се притесняват от сериозно наказание.
Футболът е признат за социален феномен. Шоу, игра, развлечение или разтуха за обикновения българин. Десетки хиляди запалянковци бяха прокудени от стадионите.
Вината е на няколко шепи лумпени. И още няколко випуска депутати, които изобщо не се интересуват от
броя на пребитите
след футболен мач или колко полицаи са влезли в болница, ударени със седалка в главата.
Спортното министерство е органът, който трябва да регулира футболните прояви. От доста години ведомството на Свилен Нейков и неговите предшественици се разграничава от футбола. Отделя повече внимание и ресурси на останалите олимпийски спортове. Министерството е длъжно да подеме инициатива за по-качествена регулация върху футболното хулиганство у нас.
Над 30 полицаи пострадаха при последния мач между "Левски" и ЦСКА. Тази цифра би трябвало
да включи червената аларма
в МВР. Докога полицейските шефове ще дават безсмислени пресконференции преди и след срещите? Вероятно докато свят светува или у нас не се повтори трагедията в Хейзъл, когато 39 зрители починаха след сблъсък между агитките.
Междувременно петимата младежи, срещу които не бяха открити доказателства за вандалско поведение, ще продължават да ходят на мачове, за да трошат, стрелят със сачми, хвърлят седалки, бутат огради, пребиват противникови запалянковци...
Докато убият някого.

Слаб режим на пропускане
ОТ МНОГО години насам пропусквателният режим за футболните дербита в България е много слаб.
Тарашът на феновете се претупва заради малкото функциониращи входове на родните стадиони. Обичайно привържениците влизат на трибуните 30-40 минути преди старта на всяка среща. В Европа униформените имат достатъчно време да прекарат зрителите дори през задължителните скенери. Често в претърсването се включват специално обучени кучета, които надушват наркотични или взривоопасни вещества.
Основна причина за вкарването на бомби и димки е слабата координация между полицията и феновете. СДВР и клубовете на привържениците правят традиционни срещи преди дербитата, но въпреки това агитките се надпреварват да взривяват по време на мачовете различни по сила и далекобойност арсенали.

Не забравяйте: Бомба уби фен
ПРЕДИ 11 години бомба уби привърженика на ЦСКА Младен Младенов.
Екшънът стана след мача "Левски" - ЦСКА на 15 октомври 2000 г. 30-годишната жертва, по професия зъботехник, остави съпругата си вдовица с малко дете.
Екшънът се разигра в кафе "Смърф" на бул. "Патриарх Евтимий". След сблъсък на агитките е метната самоделна бомба с тегло около 600-700 г. Тя пада върху гърба на Младенов. Черният дроб и единият бъбрек на жертвата са разкъсани. Шест от ребрата са счупени.
Първоначално привържениците на "Левски" Християн Петков-Чочо и Ивелин Николаев-Черупката, бяха обвинени в убийство. По-късно те бяха оправдани и на трите възможни инстанции, въпреки че в дома на Чочо бяха намерени самоделни бомби. Според показанията на свидетели взривът бил хвърлен откъм агитката на ЦСКА.

Труп на година в Гърция
Дербитата между "Олимпиакос" и "Панатинайкос" в Гърция редовно приключват с труп.
Заради уникалните боеве през последните години премиерът на страната Костас Караманлис наложи 15-дневно спиране на всички футболни събития през 2008 г. Конкретната причина беше смъртта на 25-годишния фен на "Панатинайкос" Михалос Филопулос, който беше убит след сбиване. Година по-рано 24-годишен привърженик на "Олимпиакос" беше намушкан с нож и почина в болница след меле.

В Италия взривиха полицай
Футболното хулиганство в Италия достигна връхната си точка през 2007-а, когато след мача Катаня - Палермо беше убит полицай.
Инспектор Филипо Рачити е уцелен с бомба в лицето. По време на сблъсъците са ранени 150 запалянковци и униформени. Кадри от екшъна на сицилианското дерби се въртяха месеци наред по световните агенции. Същата година полицай застрелва с куршум привърженик на "Лацио". Феновете излизат на улиците и дори нападат няколко полицейски управления.

В Африка е лошо
Липсата на добри условия по футболните стадиони са причина за зловещи сцени по африканските терени.
През октомври 2007 г. разгневени фенове на Того нахлуха на терена след квалификационния мач от турнира за Купата на Африка срещу Мали (0:2). Запалянковците започнаха да налагат футболистите на гостите. Звездата Фредерик Кануте получи рана от удар с катарама на колан, която е зашита с шест шева. Неговият съотборник Мамади Сидибе беше наръган с нож. Акредитиран фотограф е бил свален в безсъзнание след удар с желязна тръба.