Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Окръжен съд – Монтана остави без уважение молбата на подсъдимия за грабеж С. Й. А. мярката му за неотклонение „Задържане под стража“ да бъде изменена в по-лека.

34 годишният С.Й. А. е привличен като обвиняем по досъдебно производство за грабеж на вещи при опасен рецидив с постановление от 16 февруари 2020. г. На 15 февруари към 15 часа на улица в Лом С. Й. А. нападнал 55 годишния Ю. А. С. започнал да го души, нанесъл му удари с юмруци и се заканил, че ще го застреля с пистолет. Нападателят отнел със сила от мъжа два мобилни телефона, 20 лева и хранителни продукти на стойност 10,45 лева - бутилка олио, пилешки бут, хляб и 1 кг картофи. След грабежа С. Й. А. бил открит от органите на МВР и задържан, а с определение от 19 февруари 2020 г. ОС – Монтана е взел спрямо него постоянна мярка „Задържане под стража” .

Според представеното по делото свидетелство за съдимост С. Й. А. е безработен, има 13 регистрации в МВР за извършени кражби и 9 присъди за престъпления срещу собствеността. След последната ефективно изтърпяна присъда е излязъл от затвора на 28 октомври 2018 г. Пред съда С. Й. А. заяви, че иска по лека мярка за неотклонение, има постоянен адрес и няма да се укрие. Като се запозна и обсъди всички доказателства по делото съдът прие, че през изминалите по-малко от три месеца от задържането на обвиняемия не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат промяна на мярката му за неотклонение и са налице всички предпоставки за задържането му под стража. С. Й. А.е обвинен в извършването на тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание „Лишаване от свобода”, събраните доказателства затвърждават обоснованото предположение, че той е извършил престъплението, в което е обвинен, и има реална опасност на свобода да се укрие или извърши ново престъпление, тъй като събраните данни го характеризират като лице с висока степен на обществена опасност. Затова съдът счете искането за по-лека мярка за неоснователно и го остави го без уважение.

Определението подлежи на обжалване в тридневен срок пред Апелативен съд – София.