Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Огнищата засега били изолирани, здравната система все още може да издържи, успокои ген. Мутафчийски

При 100 заразени на ден връщаме ограниченията, е мярката за Борисов

Болниците, завръщащите се от чужбина българи и домовете за социални грижи са трите основни огнища на разпространение на коронавируса у нас. Броят на заразените продължава да расте, а покачването през последните 3 дни е между 2 и 3 пъти спрямо трите дни преди това. Разпространението на вируса обаче било клъстерно и местата са идентифицирани и изолирани. Здравната система пък все още можела да издържи на покачващия се брой заболели.

Това обяви на първия си брифинг след прекъсването Националния оперативен щаб в четвъртък. Всекидневните пресконференции бяха спрени миналата събота, а щабът вече ще говори само в четвъртъците и ще представя анализи.

“Това, което отчитаме като повишена заболеваемост, е в области и места, където преди това не сме отчели. Това са Ямбол и Хасково и е свързано с полетите от Нидерландия със завръщащи се заразени, които

заразяват

след това

цели фамилии

Откриваме много болни и в старческите и социалните домове”, обясни шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

80 настанени в социални домове и 30 души персонал в тях са заразени с коронавирус до момента. Най-големите огнища са в Гара Орешец и Кула, но вирус е открит и в старчески домове в Кюстендил и София. 12 от новите 19 случая в столицата, обявени сутринта в четвъртък, са именно от социални домове, разясни Мутафчийски.

Към 17 часа в четвъртък общият брой на далите положителна проба за коронавирус стана 1829.

За първи път

от 27 март

насам

обаче вчера

нямаше нов

смъртен случай

Масово тестване на настанените в старчески домове и такива за хора с психически увреждания започва щабът. Само домуващите в тях обаче са 15 000 и тестването ще отнеме поне още седмица, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Мерките, които се предприемат навсякъде обаче, са отстраняване на персонала, който има и най-малки симптоми, до получаване на отрицателен резултат, прекратяване на всякакви външни контакти, включително посещения на близки, отделяне на болните в самостоятелна сграда, ако има такава възможност, а ако не – се извеждат в болница. Здравите пък можело да се настанят в хотели, обясни доц. Кунчев.

За момента не се обмисля забрана за възрастни хора и такива с хронични болести да излизат от домовете си, заяви ген. Мутафчийски. Възможността бе спомената в сряда вечерта от премиера Бойко Борисов.

“В редица държави има такива примери. Сами може да си представите какъв ще бъде откликът тук”, каза вчера Мутафчийски.

Отпускането на мерките поставя изключителни изисквания към гражданите, които трябва да проявят отговорност и да пордължат да носят маски във всички затворени помещения, включително градски транспорт и хранителни магазини. А нарушаване на тези изисквания имало много, предупреди шефът на оперативния щаб.

При 100 новозаразени за денонощие обаче ограничителните мерки ще бъдат върнати, зарече се в сряда вечерта премиерът Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет.

По отношение на завръщащите се от чужбина българи и контрола на летищата у нас шефът на РЗИ- София Данчо Пенчев обясни, че самите пристигащи не съдействали на граничния контрол, а бързали да напуснат летището и да се приберат. Той даде пример и с двама пътници отпреди няколко дни, при които термокамерите отчели 34 градуса телесна температура. Те били изолирани за час, след което температурата им се повишила до 38 градуса и били хоспитализирани. Оказало се, че са

пили лекарства

за сваляне на

температурата

Започва подготовката на кръвните центрове за по-масова обработка и съхранение на кръвна плазма от преболедували пациенти, така че подобно лечение да може да се прилага на повече места, стана ясно още на брифинга.

За момента плазмафереза за лечение на коронавирус е прилагана само на двама пациенти от ВМА, тъй като болницата разполага със собствен кръвен център. Единият от тях, който е бил в по-леко състояние, но имал и левкемия, е починал преди 3 дни. Вторият пациент, който е бил в по-тежко състояние и интубиран, след вливане на кръвна плазма е по-добре, преди 2 дни е екстубиран, храни се и задържа добро ниво на кислород, обясни ген. Мутафчийски.

При 91 от пациентите, лекувани в “Пирогов”, сред които са и медицински лица, е открито наличие на антитела. Това вероятно ще е първата таргетна група у нас, от която, след като се прецени кой може да бъде дарител, всеки, който има такова желание, ще бъде помолен да дари кръв, обясни шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов.

“Когато Националният център започне работа, болниците ще имат възможност да искат замразена плазма от съответната кръвна група”, каза доц. Кунчев.

Вече са изготвени и протоколи за работа при трансплантация, така че с появата на първи подходящ донор ще се възстанови и трансплантационната дейност, обясни ген. Мутафчийски.