Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вероятно мнозина от вас знаят, че една от най-великите аристократични династии на планетата е тази на Хабсбургите. Те тръгват от Германия в далечната 1278 г. и завладяват през Средновековието почти цяла Европа. Стигат до далечно Мексико и бележат своя финал чак през 1918 г.

Където има аристокрация обаче, там винаги се спотайва и кръвосмешението. И може да не повярвате, но именно вакханалията от безразборни бракове между най-близки роднини бавно, но сигурно убива империята на Хабсбургите. Едно генетично изследване разкрива повече от смущаващи факти за испанските им владетели, управлявали между 1527 и 1661 г. В този период кралските семейства се сдобиват с 34 деца. 10 от тях умират преди да навършат 12 месеца, а други 17 не оцеляват до 10 години. Кръвосмешенията в династията не водят само до несъвместими с живота генетични заболявания. Започват да се изкривяват лицата на Хабсбургите, а последният им владетел в Испания Карл II имал толкова голям език, че едвам можел да говори. На останалите им се сраствали челюстите и им увисвали клепачите.

Като стана дума за уродливости, как да не отбележа - учените днес са повече от уверени, че великата Клеопатра въобще не е била така красива, както ни я рекламират вече 21-во столетие. И как да е, когато е рожба на брат и сестра, които също са рожба на брат и сестра, а самата тя се омъжва за двама свои братя, преди да срещне Юлий Цезар. И в Древен Египет хилядолетия преди Христа кръвосмешението не просто е било на мода, било е задължително, за да се доближават управляващите династии до боговете. До Озирис и Изида, които също са брат и сестра.

Но най-голямата ирония на съдбата е, че семейството на самия Чарлз Дарвин, измислил теорията за естествения подбор, става в крайна сметка негова жертва, защото се жени за братовчедка си Ема. Те имат 10 деца, три от които умират, а останалите непрекъснато боледуват. Самият Дарвин възкликва: "Трябва да бъдем изтребени!"

В този брой на "Космос" четете за връзката между Дарвин, смъртоносния COVID-19 и естествения подбор - кои умират и кои оцеляват в пандемията, парализирала нашия свят? Ще ви потопим и в света на хипнозата - може ли тя да замести анестезията, опасни ли са българските скорпиони, как Салвадор Дали продава лудостта си и има ли шанс бактериофагите да ни спасят от следващата голяма заплаха за човечеството - резистентността на хората към антибиотиците?

Приятно четене!