Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Единствената спортна журналистка с титлата “Мис България” прескочи от БНТ в Нова телевизия в най-кризисния момент

От инат отказва да тренира спорта на баща си - вицеолимпийски шампион, опитва художествена гимнастика, а майка й я предупреждава, че няма данни

Петър Бакърджиев й предлага брак след концерт на
Лаура Паузини в Лондон, двойката има двама синове

“Не. Не искам да тренирам. Волейболът е ужасен. Ръцете ми сe подуват от тази топка.”

Това заявява някога дъщерята на бившия национал и сребърен медалист по волейбол от олимпиадата в Москва Стоян Гунчев. Малкото къдрокосо момиче напук на баща си, който я надъхва, не желае да се доказва в неговата сянка в този спорт. Иначе Гергана действително харесва волейбола, но инатът надделява.

Все пак момичето е длъжно да опита поне да последва примера на майка си - Даниела Велчева, която е бивша състезателка по художествена гимнастика и треньор. Още 6-годишна Гергана започва да тренира, но от началото майка й не крие от нея: “Маме, ти нямаш абсолютни никакви физически качества за това. Няма да стане от теб велик състезател.” Така авантюрата с гимнастиката приключва само след няколко години.

Въпреки това Гергана Гунчева обича спорта във всичките му измерения, израства в залите и всъщност от съвсем малка мечтае един ден да бъде не прославен атлет, а уважаван спортен журналист.

Тя успя да сбъдне мечтата си, но първо си завоюва слава като вместо медал от някое eлитно атлетическо съревнование грабна короната на най-красивата. Днес е единствената спортна журналистка с титлата “Мис България” (2004).

От април Гунчева вече се усмихва в ефира на Нова телевизия като водещ и репортер на спортните новини. Преди това бе част от спортния екип на БНТ, а трансферът й се осъществи в така трудния момент на световна пандемия, в който медиите съкращават екипите си. В случая журналистката е подписала договор с Нова телевизия още преди настъпването на кризата.

В телевизията Гунчева започва да трупа опит още преди десетилетие, когато радва с усмивката си зрителите на спортните новини в MSAT. В ефира е водеща и репортер, като обича да отразява волейбол и художествена гимнастика. Нейните колеги тогава я определят за много

лъчезарна и дисциплинирана.

По онова време тя все още продължава едновременно да се изявява и като фотомодел, и да дефилира в престижни модни ревюта.

От края на февруари 2011 г. преминава в спортната редакция на TV+. През 2018 г. пък става лице на БНТ.

Работата я среща с нейния съпруг Петър Бакърджиев, който работи в bTV от първия ден на съществуването на медията, а за 10-годишнината й бе обявен за Спортен журналист на bTV на десетилетието.

За запознанството им е "виновна" тяхната колежка Инес Павлова, която ги представя един на друг в столичната зала “Христо Ботев” по време на волейболен мач.

Любопитното е, че

Бакърджиев не помни точно първата им среща

за разлика от Гунчева. И все пак той е запленен от миската, която ще направи своя жена.

Предлага й брак след концерт на нейната любима изпълнителка Лаура Паузини в Лондон, за който купил билети като романтична изненада. Щом вижда пръстена,

Гергана веднага казва “Да”.

После двамата си вземат бургери и сядат на бордюра на улицата, за да ги хапнат. По-късно, когато се връщат към този специален момент, си казват, че точно така трябва да празнуват годишнината си.

Сватбата им не е помпозна и шумна, а съвсем кокетна и весела, организирана с помощта на приятелите им, които участват в украсата на партито и дори направата на букета на булката.

Тържеството се състои близо до Търговище - родния град на Бакърджиев.

Не след дълго се ражда първият им син Самуил, а малко след като майка му се връща на работа в телевизията, става ясно, че е бременна с второто си момче - Максим. Двамата са родени през няколко дни - на 5 и 8 април, а днес са на 6 и 3 години.

Журналистката не крие, че с първото си дете е действала на принципа проба - грешка, като дори в началото няколко дни слагала погрешно памперса на Самуил, докато разбере, че е по друг начин. Гергана е сигурна, че и двамата й сина ще спортуват, но дали ще се развиват професионално, зависи само от тях.

Момчетата са толкова палави и неудържими, че трудно се пречупват дори пред желязната дисциплина на баба си. Все пак Даниела Велчева бе помощник - треньор на Ина Ананиева, когато ансамбълът ни по художествена гимнастика спечели бронзов медал на олимпиадата в Рио през 2016 г.

Дори Петър Бакърджиев се шегува в тв интервю, че когато жена му говори - той мълчи, а още по-тих е, когато говори тъща му. Гергана с усмивка допълва, че всички в семейството слушат майка й. Даниела все пак успява да задържи дъщеря си малко по-дълго в залата за художествена гимнастика, макар винаги да е била реалист спрямо потенциала й. Гунчева и до днес си спомня как майка й е реагирала на едно нейно представяне по време на малък турнир.

“Първо, аз бях доста по-висока от останалите. Тогава нямаше специални трика за всяко момиче. Вземам аз едно и го обличам - естествено, то беше суперкъсо - спомня си с усмивка журналистката. - Излизам да играя с въже и го изпускам на първата секунда. Майка ми седи на съдийската маса и

започва да ми се смее, а аз... започвам да плача.

И цялото съчетание мина - аз рева, играя и рева, а тя ми се смее. После обясни, че не можела да се сдържи, защото просто съм била много смешна.”

Затова пък в момента Гунчева стои пред камерата безпогрешно. Това, че с нейния съпруг споделят една и съща професия, често ги въвлича в градивни спорове у дома на спортна и телевизионна тематика. Гергана е на мнение, че е изключително неприятно, когато жълтото и пошлото намират място дори в отразяването на спорта, и това го принизява. Петър пък смята, че високият рейтинг оправдава всичко, което отговаря на потребността на зрителя.

Иначе извън професионалните отговорности за Гунчева тайната на щастливата връзка е, че от самото начало нещата трябва да се случват леко и лесно, без напрежение.

Още преди да срещне своя съпруг, тя казва за себе си, че никога не е търсила материалното у един мъж. И е коментирала, че не се е впуснала в модния бранш някога, за да се реализира като златотърсачка.

По времето, когато Бакърджиев е в казармата, тя е едва на 17 години и триумфира над 36 претендентки за титлата “Мис България”. Гергана завършва Националната гимназия по полиграфия и фотография, а същевременно е и един от най-атрактивните модели на агенция “Визаж”. Обявявана е също за Лице на Българския моден канал и Мис Пантен Перфект.

Като носителка на короната си издейства квота за участие в конкурса “Мис Свят”, за който й се налага за първи път да предприеме далечно пътуване сама. Потегля към остров в Южен Китай, а на летището в Москва среща представителката на Беларус. Двете се сближават на път към Пекин. Там имат няколко часа престой и става ясно, че другото момиче ще бъде чакано от делегация, която ще я води до Великата китайска стена. Щом разбира, че никой няма да чака нашето момиче, тя веднага я кани да се присъедини към тях.

“Отидох. Обикаляхме насам-натам, хапнахме, но без изобщо да бързаме. Те бяха много лежерни хора, включително и тя. И времето си минаваше. Така си изпуснахме полета - разказва Гунчева. -

Изпаднах в ужас.

Хванах я за ръката и с куфарите тичахме към летището. На съответното гише за смяна на билетите аз застанах и се разревах. Обяснявах им закъде пътуваме и плачех. Смениха ни билетите без пари. Иначе самият конкурс беше невероятно изживяване.”

Несъмнено короната отваря много врати пред Гунчева, включително и към малкия екран, за който мечтае, а всеки шанс тя обезпечава с много труд и дисциплина.