Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След като бе разгледано от още две инстанции, делото за грабежа и убийството на таксиметровия шофьор в село. Николово от двама непълнолетни тогава русенци, влиза в законна сила, съобщи Темида.

В нощта на 13-ти срещу 14 март 2017 г. 17-годишните тогава Николай Василев и Деян Цветанов се срещнали и се уговорили да оберат таксиметров шофьор, за да се сдобият с пари за дрога. Снабдили се с два ножа и шапки. От пиацата на Товарна гара в Русе наели такси, управлявано от 60-годишния Валери Спиридонов. Поискали да бъдат закарани в село Николово.

При пристигането нанесли множество прободни рани, удари и ритници по тялото на таксиметровия шофьор, който издъхнал минути по-късно. Опитали да отнемат автомобила, но не могли да го запалят и взели портмонето на жертвата, в което имало 60 лв. и лични документи. Предвиденото в закона наказание за такова деяние, извършено от непълнолетен, е лишаване от свобода от пет до дванадесет години. След 9 тежки заседания Окръжен съд – Русе на 26 ноември 2018 г. осъди Николай Василев. на 11 години лишаване от свобода, а Деян Цветанов - на 9 години, като двамата следва да платят 150000 лв. на съпругата и 100000 лв. на сина на убития мъж. След протест от прокуратурата Апелативен съд – Велико Търново е увеличил размера на наказанието на Деян на 10 години, потвърждавайки присъдата в останалите й части. В мотивите си въззивната инстанция е подчертала, че Окръжният съд правилно е отчел ролята на Николай Василев на организатор и инициатор на престъплението, водещата му роля при упражненото насилие над пострадалия (нанесените множество удари с нож по цялото тяло на пострадалия) и употребата на наркотични вещества преди извършване на деянието.

С решение от 24.04.2020 г. Върховният касационен съд е потвърдил акта на Апелативния съд. Окончателните наказания от 11 години лишаване от свобода при строг режим за Николай и 10 години за Деян са в законна сила от 24.04.2020 г.