Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Опитаха се да направят с мен това, което направиха с Нено Димов Министърът на околната среда и водите Емил Димитров КАДЪР: БНТ

Опитаха се да направят с мен това, което направиха с Нено Димов и то със същия язовир - "Студена". Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров по БНТ. 

"Ако аз имам магазин със стока и някой дойде и открадне стоката, аз ли съм виновен. Язовирът е на МРРБ, както и водоснабдяването. Трябва много внимателно да стопанисваме "Студена". 

    "Там има едно недоразумение и понеже на мен се опитаха да ми го направят, изпратих проверка, защото исках да видя какво става със Софийския водопровод, който между другото работи. Проблемът е как се разпределя водата в града", каза Емил Димитров.

Целта на Софийския водопровод е да подпомогне Перник, за да може язовирът да акумулира големи водни обеми и да стигне за цялата година.

Министър Димитров каза, че непрекъснато получавал писма, в които искат все повече и повече вода от "Студена", независимо от водата от софийския водопровод. Показа писмо от ВиК с искане за още вода, но след като е било установено, че обосновките в писмото не са истина, е изпратил проверка.

Комисия ще установява какво точно се е случило, за мен е ясно, каза Димитров.

По думите му Перник е плащал едно количество вода на Министерството на околната среда и водите, а е ползвал много по-голямо количество.

Министърът предполага, че нито сегашният кмет и областен управител знаят, нито предходните областен управител и кмет са знаели.

"Има двама души, които са знаели - конторлните органи и шефа на ВиК. Няма как да не са знаели какво се е случвало през годините", каза Емил Димитров.

Той допълни още, че министерството е дало 104 млн на Перник да си отремонтира тръбите, дали са пари също за пречиствателната станция.

"Но те започнаха много рязко са искат почти същите количества като миналата година от язовира, а и нови количества от язовир Искър", каза той.

В момента обемът на "Студена" е 10,5 млн. "Ако ще разходваме по един милион, след 10 месеца сме без вода и трябва много внимателно да стопанисваме", допълни още министърът.