Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Озадачаващо, появиха се съобщения, че общата смъртност в България през първите 3 месеца на 2020 г. всъщност е намаляла

За първите 3 месеца на 2019 година в България са умирали средно по около 10,000 души на месец. Сигурно има статистика за причините на тази смъртност и процентите на хронично болни, злополуки, катастрофи, самоубийства, убийства, рак, сърдечно-съдови, инсулти и пр. Умирали средно по около 330 души на ден или около 14 души всеки час на денонощието. От началото на епидемията е умирал приблизително един човек дневно.

Твърди се, че почти всеки починал е страдал от поне две, най-често три хронични заболявания. Има сериозен спор за един 38 годишен починал, за който се твърди, че е бил напълно здрав, но има и съмнения в правилността на това твърдение. Озадачаващо, появиха се съобщения, че общата смъртност в България през първите три месеца на 2020 всъщност е намаляла, което не може да се обясни с разумни доводи. Официалната картина на заболелите досега от ковид 19 е за около 1200 заболели от които около 10% са медицински персонал. Възможно е по-високия процент позитивни да се дължи на контакта със заболели и на високия процент тестуване на персонала. Каква е общата превалентност на контактните с вируса българи засега е неизвестна величина.

Говори се и се препоръчва тестиране на представителни извадки на населението на случаен принцип с намерение да се дибие по-точна представа за общата заразеност, респективно заболеваемост на населението като цяло. Съобразено с добрите практики по света се препоръчва това тестиране да се извърши с Елиса диагностичен тест, който е имунологичен тест, предназначен да открива антитела, антигени, протеини и гликопротеини в биологични материали., обикновено в кръвта.

В случая, този тест ще се използва за откриване на антитела срещу вируса ковид 19. ELISA на горе-долу разбираем език е абревиация на следното: Ензимо-свързан имунопоглъщащ тест/ Enzyme-Linked Immunosorbent Essay/. Цената на такива тестове в света варира от 2 до 30 долара на пакет с реагентите, без да се смята труда на лаборанта. Смятат се за високо чувствителни и специфични, добри и акуратни тестове, сравнително лесни за прилагане. Има различни видове Елиса тестове, обикновено дават резултати до 24 часа, някои т.нар. “Сандвич” тестове се твърди, че са бързи, с резултати до 90 минути. Възможно е по широкия свят да има нови бързи варианти, но дали са достъпни и налични в България засега не е известно на публиката.

Това е засега положението, както го показват фактите и достъпната информираност. Числата на общата заразеност на населението като процент от цялата популация не е установен дори приблизително поради липса на тестиране на извадки или “срезове” от всички живеещи в страната; липсва също и съотношението в проценти на безсимптомни спрямо симптомни заразени, както и процентът на по-тежко симптомните приети в болница спрямо симптомните (леки) оставени на домашно лечение; представлява интерес един ясен анализ на съотношението на приети в интензивно отделение интубирани/ неинтубирани и дали екстубирането и изписването на интубирани болни граничи с чудодейно изцеляване или е чест и възможен изход от лечението.

Въздържането от ранно интубиране, възприето от лекарите в интензивните отделения в България изглежда правилният подход и тогава въпросът за липсата на достатъчно екипирани с вентилатори легла може би не е толкова драматичен, поне засега. И прочие въпроси, които остават неизяснени.

Но най-основният е: приблизително колко българи са наистина заразени, сметнато чрез екстраполация (а не като се тестират 7 милиона, както понякога подигравателно се подхвърля) и каква е истинската смъртност от вируса спрямо обикновената ежедневна смъртност, която всички сме приели като неизбежна.

И възможно ли е по принцип да се приеме, че някаква смъртност особено за уязвимите и здравно компрометираните ще бъде неизбежен спътник за цялото човечество където този вирус вече е навлязъл, независимо от всички мерки.