Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Окръжен съд – Монтана отказа да освободи с по-лека мярка за неотклонение подсъдимата М. К., задържана под стража след направен от нея опит за убийство.

Според обвинителния акт на прокуратурата на 8 декември 2018 г. в Монтана М. К. направила опит да убие с нож мъжа, с когото по това време живеела. За тежкото престъпление законът предвижда от 10 до 20 години затвор. След опита за убийство подсъдимата се е укрила, била е обявена за общодържавно издирване и е задържана от полицията на 6 юни 2019 година в София.

В молбата си до съда подсъдимата поиска задържането й под стража да бъде изменено в по-лека мярка – парична гаранция или подписка, за да може да се грижи за 15 годишната си дъщеря, която живее при биологичния си баща. Представителят на Окръжна прокуратура окачестви молбата на М. К. като „неоснователна” с оглед на укриването й след извършеното деяние, липсата на постоянен адрес, предишни осъждания за хулигански прояви и насилие, както и заради възможността да се укрие или да извърши друго престъпление. След тайно съвещание съдът намери молбата на М. К. за изменение на мярката й за неоснователна.

Събраните до момента доказателства не оборват изложените в обвинителния акт факти за съпричастност на подсъдимата в нанасянето на телесните увреждания на пострадалия, съществува реална опасност тя отново да се укрие и да препятства съдебното производство, а също така и да извърши ново престъпление, прецени съдът. Сравнително продължителният срок на задържането й не може да бъде приет за неразумно дълъг, предвид тежестта на обвинението срещу нея и въведените заради извънредното положение в страната ограничения за разглеждане на делата в открито съдебно заседание, обяви още съдът. Затова Окръжен съд – Монтана остави без уважение молбата на подсъдимата М. К. за изменение на мярката й за неотклонение от „задържане под стража” в по-лека.

Магистратите оставиха без уважение молбата на подсъдимата за опит за убийство М. К. Делото бе разгледано по видеовръзка със затвора във Враца.