Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

9 милиарда откраднат ДДС НА МУШКАТА: Христо Ковачки е сред малкото крупни бизнесмени, подведени под отговорност за точене на ДДС.

 

 

9 милиарда лева са източени от държавния бюджет за последните 10 години.
Сумата е само за дължим данък добавена стойност, който е несъбираем, уточнява Росен Бъчваров от НАП.
Собствениците на фирмите, на които е начислен, са бедни роми, неграмотни, клошари, социално слаби, инвалиди и неизлечимо болни хора. 9-те милиарда са загубени само за държавата. С колосалната сума незаконно са се облажили олигарси, корумпирани данъчни служители, депутати, ченгета и магистрати.
Преди две седмици закон силно ограничи възможността за прехвърлянето на фирми със задължения на неграмотни и клошари. Това се случва след 15 години, в които държавният бюджет е

точен безмилостно

от мошеници, докато деца умират от липса на средства за лечението им.
"Сумата от 9 милиарда е реална. 8,2 милиарда са щетите за бюджета само за 8-те години, когато управляваха царското правителство и тройната коалиция. Всички магистрали можеха да се построят с тези откраднати пари. За всичко това отговорност носят политиците, защото не са създали закони за ограничаване на кражбите на ДДС. Само в България е възможно фирмата ти да дължи 30 милиона, например, и да се разхождаш с лачени чепици по жълтите павета" - гневи се икономистът и бивш съветник на премиера Кольо Парамов.
Днес политическите сили спорят дали да има АЕЦ "Белене" и

колко милиарда

ще струва. Истината е, че само с ДДС-то, което се води на фирми на социално слаби, можеше да се построят 2 атомни централи. Без да се налага Русия да дава парите и после да сме енергийно зависими от Големия брат. За съжаление тези милиарди вече са в банковите сметки и инвестиционните проекти на "наши бизнесмени" и подставени лица на политици.
"Сумата 9 милиарда ми се струва прекалено голяма. Данъчните хващат около една трета от измамите с ДДС, това би означавало, че реалните кражби са за близо 30 милиарда. Все още нямаме толкова лъскави ферарита по улиците. Измами винаги ще има, не живеем в идеален свят. Наблюденията ми за измамите с ДДС е, че намаляват с времето, защото става все по-трудно да се правят" - казва експертът от "Индъстри Уоч" Лъчезар Богданов.
Вижда ли се

краят на наглото точене

"С последната промяна в закона възможността за прехвърлянето на фирми със задължения на малоимотни лица силно ще се ограничи. Вече ще може да се прави ревизия на физическото лице, което е продало фирма със задължения. Ще има солидарна отговорност на продавача и купувача на фирма със задължения към хазната. На един такъв тарикат-продавач вече му продадохме S класата. Освен това на данъчно задлъжнелите лица ще се забрани да регистрират нови фирми. Вече работи и цял ресор в НАП, който отговаря за превенцията на данъчните престъпления. При заличаване и прехвърляне на дружество досега НАП имаше 7 дни

за проверка и ревизия

което беше крайно недостатъчно. Този срок вече е 60 дни, което дава възможност да се хванат скритите данъчни задължения. Затегнатият контрол върху ДДС системата ни дава увереност, че ще се справим с измамите" - казва Росен Бъчваров.
"Когато аз се занимавах с този проблем до 2007 година, несъбираемите вземания от ДДС бяха 5 милиарда. Това означава, че в последните 4 години измамите с ДДС рязко са се увеличили. Това е най-големият бич за бюджета" - категоричен е бившият зам.-финансов министър Георги Кадиев.
Според изследване на доц. Румен Брусарски от УНСС цифрата на кражбите от ДДС до 2006 година е двойно по-голяма - 18 милиарда. Зам.-шефът на финансовата катедра в икономическия университет твърди, че бумът на ДДС измамите е по време на управлението на царското правителство. Сумата е разликата между теоретичните приходи от ДДС, и реално постъпилите.

Схемите на източването

на ДДС са до болка познати. Под прикритието на търговски сделки най-нагло се вършат кражби за милиарди. Най-елементарната е да натрупаш дългове към държавата и прехвърляш фирмата със задължения на някой ром. Тарикати регистрират фирма с личните данни и подписите на неграмотен бедняк. За услугата човечецът получава стотина лева. Фирмата се включва в т.нар. стокова верига като доставчик на техника. Сделката, естествено, е фиктивна и техниката е само на книга. Крайният "получател" на оборудването обикновено е голямо дружество на крупен бизнесмен. ДДС-то се начислява на фирмата на бедняка. Ако договорът за машината е 1 милион, от държавата се теглят 200 хиляди ДДС, които потъват в джобовете на бизнесмена, като съответният данъчен служител си

получава процент

от сумата за услугата да одобри документите. Ако ченгетата те хванат, се заделя и за тях. Всички имат интерес да точат пари от бюджета. Така на фирмите на бедняците - милионери, се трупат милиони от начислен, но невнесен в бюджета данък. И така за 15 години 9 милиарда лева от парите на електората са потънали чрез различни схеми. Поне още толкова е откраднатият по други схеми ДДС.
Публична тайна е, че всички големи играчи в бизнеса точат ДДС и богатствата им са от точене на държавния бюджет чрез измами с ДДС. Засега няма крупен и известен олигарх в затвора за най-масовото икономическо престъпление. Големите фигури, които се разследват за ДДС измами са единици, и обикновено са

неудобни на властта

Такъв е примерът с Христо Ковачки, който е подсъдим за далавера с 16 милиона от ДДС, което е начислено на доставчици на негови фирми. Друг обвинен в ДДС измами бизнесмен е великотърновският зърнопроизводител Младен Милков. Миналата година той е

арестуван заедно с жена

си и трима данъчни служители. По този случай все още няма внесен обвинителен акт в съда.
Енергийният бос Ангел Божилов е третият голям бизнесмен, който е проверяван за точене на ДДС. От МВР твърдят, че са разкрили схема за точене на бюджета чрез енергийни дружества и износ на електроенергия. Общото между тримата големи бизнесмени е, че са неудобни на властта. Ковачки, Милков и Божилов индиректно намекват, че са натопени от

конкуренти в бизнеса

Дали измамите с ДДС ще секнат или не, 9-те милиарда няма да се върнат в бюджета. Грандиозната кражба остава ненаказана. Откраднатите пари ще тежат със страшна сила като камък на шията на всеки данъкоплатец в България. 9 милиарда са само несъбираемите данъци, които се водят на фирми на хора от малцинствата. Поне толкова са кражбите по договори за обществени поръчки, парите за които също се дават от бюджета. Митническите измами през годините на преход също са за милиарди, потънали в нечии джобове, вместо да влязат в бюджета. Ако сметнем загубите от приватизацията, ликвидацията на селското стопанство и далаверите с банките, милиардите клонят към стотина.

 

Кой е виновен за грандиозната кражба?

1. Политиците
Законът за ДДС влиза в сила през 1994 година. Управлява БСП. Измамите започват още следващата година. Продължават и до днес. През тези години се правят плахи опити за законодателно ограничаване на измамите, но безуспешно. Видни олигарси, които са близки до властта стават мултимилионери, като точат бюджета чрез ДДС измами.
2. Данъчни служители
"ДДС измама без участието на данъчен служител е невъзможно да се осъществи" - казва по въпроса ченге от икономическа полиция, чиито разследвания са спирани по една или друга причина през годините. Истината е, че служители на НАП са във връзка с дедесари и одобряват документите по фиктивните сделки, след което получават процент от откраднатият ДДС.
3. Съдебната система
През годините на масово точене на ДДС прокуратурата повдига обвинения, делата влизат в съда и измамниците получават условни присъди. Удрят се дребни риби в бизнеса или собственици на кухи фирми, които разписват документи за по 20 - 30 лева. Статистиката показва, че за източени 300 хиляди например, присъдата е 2 години условно и 2 хиляди глоба.

 

Година на празен ход

В ПОСЛЕДНИТЕ години в бюджета на България се предвиждат средно по 7 милиарда лева приходи от ДДС, което е половината от цялата прогнозна сума. Друг въпрос е, че никога не се изпълнява, и за следващата година остава да се покрива дефицит. Статистиката показва, че сумата на откраднатото чрез кухи фирми е повече, отколкото средногодишната прогноза за постъпления от този данък в хазната. Това означава, че година и половина от последните 15 икономиката на България е работила за престъпни посегателства над бюджета.

 

Неизлечимо болен с 18 фирми

 

49-ГОДИШНИЯТ Стоил Николов от Пловдив е неизлечимо болен. Прехранва се с купуване на задлъжнели фирми.
Има 19 еднолични дружества с ограничена отговорност, които дължат на хазната над 28 милиона лева. Срещу него се водят точно толкова дела, колкото са и фирмите му. Освен "бизнесмен" Стоил Николов става и собственик на червено ферари, което бирниците продадоха на търг в края на миналата година. Автомобилът му е прехвърлен от италианеца Лино Тоти, който духва от България малко преди да бъде осъден на 5 години затвор за далавери с ДДС. Преди това Тоти прехвърля фирмата си със задължения на Стоил, в активите на която е и ферарито. Колата е произведена през 1983 година, а бирниците вземат за нея 32 хиляди лева, което е 0,1 процента от общите задължения на Стоил Николов.Георги Сулев дължи 400 милиона

РЕКОРДЬОРЪТ по дължими данъци на държавата е ромът Георги Сулев. Той е собственик на "Транслимитид" ЕООД. Фирмата му е прехвърлена през 2004 година. "Транслимитед" не е теглила ДДС и не е издавала кухи фактури, но купува множество задлъжнели към бюджета фирми.
Общата стойност на задълженията е 400 милиона лева. Днес Георги Сулев е със отнет задграничен паспорт, запорирани сметки и имущество.
Случаят е даден на прокуратурата, но движение по преписката няма.
"Колега" на Георги Сулев, който също е от малцинствата и е безработен, е собственик на 170 фирми със задължения от над 20 милиона лева.