Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При проблеми със сметките за парно клиентите на топлофикациите могат да търсят помирителните комисии.
При проблеми със сметките за парно клиентите на топлофикациите могат да търсят помирителните комисии.

Топлофикациите, които са на газ, нещо се объркаха. Дружествата подадоха в КЕВР заявления за цени от 1 юли, в които поскъпването е от 9 са 140%. За София предложението е 20,5%, за Пловдив е 24 на сто, за Плевен – 21 на сто.

Бургаската топлофикация предлага поскъпване на топлинната енергия с 44,77% , за Враца исканото увеличение е 62 на сто, а за Велико Търново – 140%. Най-малко поскъпване предлага дружеството във Варна – 9,57 на сто.

Тези проценти са спрямо действащите от 1 април цени на топлинната енергия, който бяха намалени за различните топлофикации от 8 до 26%. Това стана след като цената на природния газ падна от 1 април с 42,78%, след споразумението между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“ за промяна на формулата за изчисляването на цената, която влиза в действие със задна дата от 5 август миналата година. Нещо повече, тепърва КЕВР ще определя по-ниски цени на парното и топлата вода 8 месеца назад, за да може газовата компания да върне на топлофикациите и на домакинствата, парите от намалената цена на газа.

Причината за това изглежащо нелепо искане за поскъпване на топлинната енергия вероятно е, че срокът за подаване на заявленията беше 31 март и топлофикациите не са калкулирали в десетките страници сметки,отчети и прогнози предстоящата цена на газа.

Както вече сме писали, цената на газа за регулирания пазар ще се определя всеки месец. „Булгаргаз“ вече внесе в КЕВР предложение за поевтиняване с 6,6% . Това несъмнено ще доведе и до още едно леко поевтиняване на топлинната енергия, тъй като от години регулаторът променя цените й при изменение на тази на газа с над 5 на сто.

Така че публикуването на страницата на КЕВР на вече остарелите предложения за цени на парното и топлата вода от 1 юли, не означава, че регулаторът ще ги приеме.

Бившият омбудсман Мая Манолова вече реагира с питане за тези предложени цени, но странното е, че въпросът е към министърът на енергетиката, която не определя цени, нито пък е принципал на топлофикациите.