Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Част от дружествата ще замразят цените и ще продават на по-ниски от утвърдените от КЕВР

Част от топлофикациите обявиха в петък официално, че няма да има поскъпване на парното. А предложените първоначално от тях по-високи цени били сметнати без да се отчита намалението на газа с близо 43%. С предложенията те са спазили закона, който ги задължава да ги внесат в КЕВР до 31 март. Сега те прогнозират намаляване на цената, след КЕВР обяви поевтиняването на газа.

Това става ясно от съобщения от топлофикациите в София, Бургас, Враца, Велико Търново, Плевен и Перник. 

Столичното дружество съобщава, че предложената от него цена от 84,74 лв. за мегаватчас е по-ниска с 11% от действащата до 31 март. Но според нивото от 1 април е с над 20% по-висока.

От „Топлофикация София“ поясняват, че към 1 април са изпълнили нормативното си задължения да предложат цена за новия регулаторен период, „но следва да се има предвид, че много от изходните данни в ценовия модел на КЕВР подлежат на допълнителна промяна в следващите два месеца – очаква се ново понижение на цената на приройдния газ. Отчетните данни за базисния период 2019 г., които също влизат в ценовия модел на КЕВР, ще се изменят предвид ретроактивното определяне цената на горивото и на топлинната енергия".

От топлофикацията във Враца реагират, че информацията за очаквано драстично повишение на цените няма нищо общо с реалните факти. Поясняват, че на 31 март са подали в КЕВР заявление за промяна на цените за 2020-2021 г., при което са използвали действащата към март 2020 г. официална цена на природния газ. Притивозаконно би било да правим калкулации на база „прогнозно намалени цени на природния газ, посочват от дружеството.  Но при запазване на действащата през второто тримесечие цена на природния газ, нямало причина за повишаване на цената на топлинната енергия след 1 юли 2020 г.

От бургаската топлофикация посочват, че направеното сравнение между цената на топлинната енергия, определена от КЕВР от 1 април и цената от тяхното заявление за новия регулаторен период е некоректно и подвеждащо именно заради това, че не е отчетено поевтиняването на газа. Предстои КЕВР да извърши регулаторен преглед и утвърждаване на цените на топлинна енергия, като вземе предвид редуцираната цена на природния газ до началото на новия регулаторен период.  От дружеството призовават бургазлии да са спокойни. „Не планираме увеличение в цената на топлинната енергия. По-скоро планираме намаления“

От  „Топлофикация Велико Търново“ изразявт възмущение от това, че се разпространявали твърдения за „драстично поскъпване” на топлинната енергия, което противоречи на истината. И от дружеството посочват, че са спазили закона с ценови предложения до 31 март със старите цени на газа.  Съобщават, че в знак на солидарност с клиентите си в тежките условия на борба с коронавируса предвиждат да въведат пределна цена на топлинната енергия от 1 май до 31 октомври в пъти по-ниска от действащата в момента.

От топлофикацията в Плевен също заявяват, че цената ще е по-ниска и няма да има увеличение.  "Публично заявяваме, че поемаме ангажимент към жителите на Плевен, че независимо от цената, която КЕВР ни определи за новия регулаторен период, дружеството ще продава на по-ниска, която ще бъде изцяло съобразена с действащата в момента цена на природния газ. Винаги в работата си се стремим да предлагаме качествена услуга на разумна стойност и никога няма да нарушим основните си принципи", посочват от дружеството.

Нашите очаквания за предстоящия регулаторен период са цената на горещата вода да бъде запазена същата или да бъде намалена, се казва в становището на толпофикацията в Перник.  И добавят, че имат практика да предлагат на клиентите цена за доставяната топлинна енергия, която е чувствително по-ниска от определената от КЕВР, която ще продължи да се прилага.