Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЛУКС: По удобства плаващите вили в яз. "Въча" не отстъпват на шикозни хотели.
ЛУКС: По удобства плаващите вили в яз. "Въча" не отстъпват на шикозни хотели.

 

 Бизнесмени, митничари и бивши ченгета са вдигнали цяло село от плаващи къщи. Те се полюшват във водите на родопския язовир "Въча". Понтоните са се нароили през последните години. До тях любопитните нямат достъп.
На пътя към водното село с блажна боя на огромни табели пише "Частен път". Ако някой се осмели да ги подмине, се изправя пред бариера и будка с охрана. Излиза пазач с куче и слага точка на мераците да се стигне до къщичкиТЕ. "Частен имот" - отсича пазачът.
От пътя над язовира се виждат

огромните хамаци

и луксозните градински люлки, разположени върху терасите на плаващите вили. До тях са неизменните барбекюта. Мястото е недостъпно за обикновени туристи, но луксът си личи и от брега. Запознати казват, че плаващите къщи по нищо не отстъпват на тези в прословутото митничарско село Ставри Димитрово на брега на язовир "Ивайловград".
Вилите в акваторията на "Въча" сега са 21. От години им се носи мистичната слава на място за тайни сбирки и оргии на баровци, контрабандисти, позамогнали се наркотрафиканти. Справка на "168 часа" в Басейнова дирекция - Пловдив показва, че собствениците на понтоните са

бизнесмени и банкери

от Пловдив и София, както и кадри на МВР.
Вила "Джулия" е регистрирана на "Гард Инвест" ЕООД. Нейният собственик е пловдивският бизнесмен Рангел Берберов. Той е известен като президент на пловдивския футболен клуб "Марица". Преди три години Берберов се оказа в ареста заедно с трима свои гардове. Срещу тях беше повдигнато обвинение за изнудване по жалба на бившия шампион по бокс Петър Лесов. В онези години той имал общ бизнес с Берберов. Лесов твърдял, че гардовете на Берберов го натискали да подпише запис на заповед за 78 600 лева. След престой в ареста Берберов е освободен под парична гаранция, а футболният му отбор се срива в класацията. Опитите на "168 часа" да го потърси за коментар относно водната му къщичка срещнаха сериозна преграда в офиса. Подчинените му заявиха, че имат забрана да свързват журналисти с шефа си.

Плаващата база "Корморан"

е собственост на друг пловдивчанин - Марин Георгиев. Неговото име е обявено от Комисията по досиетата като нещатен служител на Трето управление на бившата Държавна сигурност от 1975 г. От 1998 става началник сектор. Според фирмения регистър Марин Георгиев притежава фирма "Ем Джей Кънсалт" за консултантски услуги.
Вила "Воден рай" има четирима собственици. Васко Танев е сред управителите на "Синергон холдинг", който има сериозни позиции в туристическия бранш. Евгений Мошеков е член на сдружението "Философско дружество "Тримонциум". Третият собственик на "Воден рай" е Пламен Ицов. Той е пловдивски банкер и шеф на свободната зона в града. Четвъртият от компанията, която държи вила "Воден рай", е Румен Димчев. Той е член няколко спортни клуба - на МВР-Пловдив, на подводен клуб "Нептун" и участва в сдружение "Българска федерация за пожароприложен спорт". От спортния клуб на МВР-Пловдив търпеливо и подробно разпитват защо "168 часа" търси Румен Димчев. След това отказват всякакъв контакт с него.

Пловдивска собственост

е и плаващата база "Видра". Разрешителното за нея е издадено на името на "Еврокорект" ООД, която търгува с дрехи и други стоки. Месарската фирма "Меспродукт" ООД стопанисва потона "Санта Мария".
Бизнесменът Недялко Колаксъзов е регистрирал плаващия си имот като съоръжение за риборазвъждане, собственост на ЕТ "НИК-60 Недялко Колаксъзов". Търговци на риба са и собствениците на плаващата база "Лагуна", която се води на "Фиш фарм" ЕООД.
От Пловдив е и вила "Векра", собственост на "Векра-стил" ЕООД. Това е търговска фирма с разнообразен спектър от дейности, включително и строителство. Неин собственик е бизнесменът Ваньо Пенков.
От Пловдив идва и

единствената жена

на чиято фирма се води плаваща къща. Това е Мария Мерджанова, а вилата й "Модар" е записана на фирма "Радима 52" ЕООД.
Софийските вили в акваторията на язовир "Въча" са собственост на различни фирми. Най-скандална е вила "Персенк". На този понтон стана двойното убийство през ноември 2009 г. Тогава във вила "Персенк" самбистът Виктор Траянов застреля с пистолет пазача на понтона Борис Сбирков и шофьора Мартин Кючуков. Двойният убиец се беше опитал да избяга с джип "Тойота", но е застигнат от ченгета и арестуван. Осъден е на 21 години затвор.

Луксозната плаваща къщичка

 с име на родопски връх е поставена в язовир "Въча" навремето от бизнесмена Валентин Моллов. През 2001 г. той я продава на полицай. След това вилата е прехвърлена на адвокат, син на бивш шеф на Апелативния съд в Пловдив. По-късно става притежание на бившия митничар Валентин Пеев. Сега понтонът се води на столичната фирма "Димкос 2008". Според регистрацията си дружеството търгува с леки коли и ги отдава под наем.
Вила "Чайка" е регистрирана като притежание на "Интерпром" ЕООД, гр. София. Фирмата се занимава със строителство от 15 години, пише в сайта й в интернет. От него се вижда, че сред изградените обекти има и поръчани от столичното кметство.
База "Въча" се стопанисва от "Екомаркет, собственост на "Норд холдинг", който търгува със скрап. Базата "Лора" е собственост на ЕТ "Никол - Николай Костадинов".
Другите вили се стопанисват от отделни физически лица. Базата "Татяна" е притежание на Васил Василев, "Делфин" - на Румен Георгиев, "Виктория" - на Георги Костадинов. Илия Георгиев е нарекъл плаващата си къща BAD COMPANY, а Никола Игнатов - "Ники Бийч".

На територията на язовира

са поставени и два понтона, без да имат никакви разрешения. Единият "контрабандист" е Анхел Луис Искиеро. По данни на служители от Басейновата дирекция той е с постоянен адрес в Пловдив, но от него няма следа от много време. Срещу Анхел Луис Искиеро Басейновата дирекция е започнала административно-наказателно производство.
Втората незаконна база е на фирма "Билдекс" ЕАД. Министерството на околната среда и водите на 11 март 2011 г. отказва да издаде разрешителното за ползване на вилата. Сега фирмата трябва да я извади от водата. Собствевник на "Билдекс" ЕАД е олимпийският шампион на троен скок и бивш депутат Христо Марков. Явно акваторията на язовир "Въча" се е оказала висока летва, която той не е прескочил.
"Процедурата по узаконяването на понтона все още не е приключила и затова не бихме желали да коментираме" - заявиха пред "168 часа" от офиса на Христо Марков.
За миналата година експертите от Басейновата дирекция в Пловдив са направили 40 проверки как се ползва акваторията на язовир "Въча", уточнява пред "168 часа" директорът Атанаска Тунтова.

Контрольорите са засекли

главно административни нарушения - не била обозначена с трайни плаващи знаци разрешената за ползване акватория. Не били представени в дирекцията резултатите от провеждания собствен мониторинг на качеството на водите и други подобни. През изминалата година са съставени 10 акта за тези административни нарушения, като глобите са от 150 до 2000 лева.
Собствениците на понтоните са длъжни да почистват от отпадъци и други замърсявания района на язовира, в който се намират плаващите им къщи. Експертите от Басейновата дирекция не са открили поне досега замърсяване на язовир "Въча", няма и заустване на битово-фекални отпадъчни води в него.
Опитите на "168 часа" да потърси за коментар собстевници на плаващите къщички удариха на камък. Нито един от тези, чиито координати бяха открити, не пожела да коментира каквото и да е, свързано с ексцентричната си придобивка в акваторията на родопския язовир.

 

Зелени Балкани - Пловдив:

Това е вододайна зона

"КАТЕГОРИЧНО сме против плаващите понтони в язовир Въча" - казват пред "168 часа" от екологичната организация "Зелени Балкани" в Пловдив. - Нито едно правителство не реагира на тези съоръжения. Правят се, че не съществуват."
Еколозите са против богаташките вили, защото според тях те замърсяват водата. "В тях има имитация на химически тоалетни - продължават от "Зелени Балкани". - За строежите на брега обикновено се искат пречиствателни съоръжения, а на тези понтони, поставени във водата им, се разминава. Никога не сме видели да изнасят от тях боклуци с лодки. Убедени сме, че всичко се изхвърля директно в язовира, а това е вододайна зона."
От "Зелени Балкани" напомнят, че предстои да се утвърди нов интегриран план за управление на басейна на река Марица. "Как се вписват подобни плаващи вили в този интегриран план - не е много ясно?!" - възмущават се еколозите. Те напомнят, че митничарското село край язовир "Ивайловград" постепенно се разчиства от незаконни строежи, докато в язовир "Въча" цари пълна тишина и спокойствие.

Позиция

ПРЕСЦЕНТЪРЪТ на Министерството на околната среда и водите потвърди пред "168 часа", че за изграждане на плаващо съоръжение в язовир се изисква разрешително. Процедурите се провеждат прозрачно, за да се гарантират личните и обществените интереси. Чрез разрешителното за ползване на воден обект се поставят специфични условия и изисквания. Необходим е и предварителен договор с оператор на ВиК услуги за транспортиране на отпадъчните води и с фирма за извозване на образуваните отпадъци.
При експлоатацията на плаващи съоръжения в язовир няма директно изхвърляне на отпадъчни води във водната среда, а предаване с цел пречистване на отпадъчни води.
Това се потвърждава и от данните от извършения през 2010 г. мониторинг, който показва, че анализираните показатели не показват отклонения от нормите на установената втора категория за язовира, допълват от пресцентъра на МОСВ.
Съгласно Плана за управление на речните басейни в Източнобеломорски район "Въча" е определен като повърхностно водно тяло с предназначение за питейно-битово водоснабдяване, за което към момента няма утвърдена санитарно-охранителна зона. Има разработен идеен проект за водовземане за питейно-битови цели с вариантни решения, който още не е приет от Националния експертен съвет по устройство на територията към МРРБ.

 

Атанаска Тунтова
Атанаска Тунтова
РАЗВЛЕЧЕНИЕ: Понтоните се оживяват през лятото от весели компании.
РАЗВЛЕЧЕНИЕ: Понтоните се оживяват през лятото от весели компании.