Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов
Христо Иванов

Не съм лобирал за конкретна фирма, защото това не е нещо, което да се купи от магазина. Това каза бившият правосъден министър Христо Иванов, който даде обяснение по разследването за централизираната система за случайно разпределение на делата. Престоят му в столичното следствие продължи близо час. Той излезе малко след 12 часа. 

Бившият министър благодари на разследващите за нормалното и професионалното отношение към него.Според Иванов правосъдието е толкова добро, колкото са хората, а мнозинството са честни професионалисти.

Разследващите поискали от него да обясни как се стигнало до решението на ВСС да промени предишната система с нова. През 2013 г., докато бил в  БИПИ, заедно с кадровия орган, направили доклад, в който посочили проблемите на предишната система. Европейската комисия също направила препоръки, че трябва да се смени системата.

Като министър вече направих препоръки. Настоявал съм да се замени старата система, каза той. 

Иванов обаче не се фокусирал върху системата, изградена през 2015 г., защото тя била "кръпка". Говорило се, че ще действа няколко месеца. Целият фокус бил върху изграждането на пътна карта.

До 2017 г. трябвало да бъде изградена цялостна система. Пари били осигурени. Това всичко аз съм го свършил, обяви той. 

Иванов обясни, че ВСС са били обърнали към широк кръг от експерти. Той бил виждал работната група един-два пъти.