Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Феновете искат Тодор Скримов в националния отбор.
СНИМКИ: Paris Volley
Феновете искат Тодор Скримов в националния отбор. СНИМКИ: Paris Volley

 

"ЗА мен би било огромна чест да играя за българския национален отбор. Но ако не получа такъв шанс, може да заиграя за Франция."
Това сподели пред "168 часа" младият посрещач на неколкократния френски шампион "Пари волей" - Тодор Скримов. Само на 21 години, Скримов е на път да се превърне в сензация. Ниже по 20, а понякога и по 30 точки на мач и демонстрира чудесна игра в защита. В момента "Пари Волей" е сигурен участник в плейофите и не крие амбициите да се бори за нова шампионска титла на Франция. В България около името на Скримов се завихри такава дискусия, че със сигурност това е първото сериозно "спречкване" между феновете и новия наставник на националния тим Радостин Стойчев.
"Къде е Тодор Скримов? Защо Радо Стойчев не го е включил в разширения състав на националния отбор?" Тези въпроси буквално подпалиха форумите веднага, след като бе обявен списъкът с 25 волейболисти от разширения състав на представителния мъжки волейболен тим.

Феновете хвалят младия посрещач

открито подозират "задкулисни игри в реденето на състава" и треперят, че Скримов може да заиграе за чужд национален отбор. По този повод "168 часа" потърси коментар от младия състезател на "Пари Волей".
"Не знаех, че някой, освен близките и приятелите ми, следи изявите ми във Франция. Поласкан съм от този факт! Радвам се, че феновете в България оценяват труда ми и сърдечно им благодаря", развълнувано сподели волейболистът.
Ако погледне човек статистиката, почти във всеки мач Скримов има около 50% перфектно посрещане. Именно този елемент е ахилесовата пета в играта на националния ни тим. Тодор е и с над 60% успеваемост в атака. Не му липсва и добър начален удар - грешките му от сервис са изключителна рядкост. При това положение наистина е странно защо не е в разширения състав на националния. Още повече че място там намериха момчета с по-лоши статистически показатели, играещи в по-слаби първенства.
Тодор Скримов не иска да влиза в "теории на конспирацията" и подозрения за "задкулисни игри".

Търси логика в ситуацията

"Причината да не съм повикан в националния най-вероятно е слабото присъствие по медиите на волейбола във Франция. На практика, ако Стойчев или някой от щаба му не дойде да ме гледа в залата, няма как да види играта ми. А до ден днешен никой не е контактувал с мен", споделя младият състезател.
Подобно нещо се случи и миналата година. Тогава, след мач на "Пари волей" в Шампионската лига, големият специалист Петер Бланже беше останал впечатлен от изявите на Скримов. Бланже веднага се обадил на бившия ни селекционер Силвано Пранди и го информирал за страхотната игра на българина. Въпреки това Пранди не включи Тодор в състава. Място там намериха момчета от родния шампионат, за които година по-късно членът на Управителния съвет на федерацията ни Иво Константинов заяви: "Никой не разбра защо и откъде се появиха тези момчета."
Скримов също помни случая. "Разбрах, че Бланже ме е препоръчал, но не мога да ви кажа защо Пранди не ме повика. Никога не е разговарял с мен - обяснява волейболистът. Емоционално допълва: - За мен ще е голяма чест, ако бъда част от българския национален отбор."

Родителите ми бяха разочаровани

че и този път не попаднах в състава, но това е решение на треньорите. Ако те продължават да смятат, че нямат нужда от мен - няма да имам избор и при покана от френския национален отбор, ще я приема", чистосърдечно признава Скримов.
Така той е на път да стане поредният талантлив българин, неполучил шанс да играе за родината си и приел да носи фланелката на чужда страна. Същото се е случило преди години с Христо Златанов, Венци Симеонов и други. Тодор е наясно, че подобно решение би го превърнало в "предател" в очите на много български фенове. "Когато бях малък и аз наричах Златанов и Симеонов "предатели". Сега знам, че са били принудени да постъпят така. Ако трябва да избирам между френския и българския национален отбор, бих избрал българския, без да се замисля. Но ако нямам предложение от България, а само от Франция, ще облека френската фланелка, с ясното съзнание какво ще почне да се говори за мен в България", тъжно обобщава талантливият посрещач на "Пари волей".

У нас го гласели за разпределител

ВЪПРЕКИ че днес показва впечатляваща игра като посрещач, ако бе останал в България, Тодор навярно щеше да е разпределител.
Волейболистът споделя, че от малък е свикнал да не получава подкрепа и разбиране в родината си. "Започнах да тренирам волейбол на 13 години, но в България не ме подкрепяха и оценяваха. Искаха да ме правят разпределител. Това никак не ми хареса и на 17 години заминах да уча във Франция. Намерих си отбор в четвърта дивизия, но само след две години там преминах в "Пари волей", където съм втори сезон. Чувствам се чудесно тук, преди дни подписах договор с клуба за още две години. Шампионатът е на високо ниво и е изключително оспорван", обяснява Скримов.


Фотосесия с порнозвезда

Тодор Скримов е единственият роден волейболист, участвал във фотосесия с истинска порнозвезда - Оливия дел Рио.
"Идеята на президента на клуба беше да увеличи интереса към отбора. Въпреки осемте шампионски титли на "Пари волей", никой не говори за нас и президентът реши, че присъствието на гола жена в съблекалните може да направи медиен бум. Е, не постигнахме кой знае какъв ефект", усмихва се Тодор. Допълва, че фотосесията с голата Оливия била забавна и всички много се смели. "Като външност Оливия не е нищо особено, има много по-красиви българки от нея. Въпреки това след фотосесията бившата ми вече приятелка направи малък скандал", смее се волейболистът.


Идол му е Жиба

Бразилският национал Жиба е любимият волейболист на Скримов. "Той ми е идол, но в момента признавам, че Хуанторена е номер 1", споделя Тодор. Допълва, че си мечтае един ден да играе в Италия.


Само българите в Тренто останаха в битката за титлата на Италия


ЗА българите в три отбора от италианската Серия А1 сезонът приключи.
Отборите на "Рома" с Виктор Йосифов и "Тонно Калипо" с Методи Ананиев и Николай Николов, не успяха да намерят място в първите осем и не се класираха за плейофите. "Кастелана гроте" с Дани Милушев пък има още по-незавидна съдба. Въпреки че има само 3 загуби от 13-те мача във втория полусезон, отборът изпадна в долната дивизия. Една точка не достигна на Милушев и компания да се задържат в елита. Тя можеше да им бъде осигурена, ако "Рома" на Виктор Йосифов бе победила с чисто 3:0 отборът на "Пиаченца", но римляните отидоха на тайбрек. По този начин "Пиаченца", където се състезава Христо Златанов, остана в суперлигата. "Тонно Калипо" пък имаше шанс да влезе в плейофите при победа над "Латина", но и загуба на "Сан Джустино" в същото време. Второто не се случи и отборът на българите не се добра до осмицата. В двубоя Ананиев влизаше като резерва, а Николов не се появи на полето.
Голямата сензация сътвори тимът на "Монца". След трудна победа над "Модена" отборът на Рууни и компания зае 4-тото място в плейофите. Това е най-голямото постижение на тима в досегашната му история. Влизането в Топ 4 позволява на "Монца" да се състезава догодина в евротурнирите. Шампионът и недостижим лидер в класирането "Тренто" игра втори мач само с резервите, но въпреки това надделя над втория в таблицата - "Кунео". Докато Матей Казийски почиваше, отлични мачове направиха двамата млади национали Цветан Соколов и Валентин Братоев. Третото място зае тимът на "Мачерата", предвождан от новия наставник на националния отбор на Италия Мауро Беруто. В плейофите място намериха и "Модена", "Верона" и "Сан Джустино". Първите срещи от сериите са на 6 и 7 април.


Статистика
Българите в Италия, сезон 2010/2011

Серия А1
Посрещачи
l Матей Казийски, "Трентино": 23 мача, 267 т., 27 аса, 17 блокади, 33% в посрещане, 424 атаки - 52% успешни
l Валентин Братоев, "Трентино": 19 гейма, 41 т., 5 аса, 8 блокада, 27% в посрещане, 63 атаки - 44% успешни
l Методи Ананиев, "Тонно Калипо": 20 мача, 26 т., 2 са, 5 блокади, 32% в посрещане, 44 атаки - 43% успешни

Диагонали
l Владимир Николов, "Кунео": 25 мача, 384 т., 28 аса, 34 блокади, 716 атаки - 45% успешни.
l Цветан Соколов, "Трентино": 26 мача, 98 т., 6 блокади, 136 атаки - 61% успешни
l Данаил Милушев, "Кастелана гроте": 26 мача, 329 т., 20 аса, 18 блокади, 566 атаки - 51% успешни


Централни блокировачи
l Виктор Йосифов, "Рома волей": 26 мача, 240 т., 21 аса, 69 блокади, 270 атаки - 54% успешни.
l Николай Николов, "Тонно Калипо": 25 мача, 170 т., 7 аса, 46 блокади, 191 атаки - 61% успешни

Серия А2
l Николай Учиков (диагонал), "Падуа": 30 мача, 538 т., 41 аса, 55 блокади, 1001 атаки - 44% успешни

 

Милушев преподписа с"Кастелана", ще играе в А2

Повиканият в националния отбор Данаил Милушев преподписа договора си с "Кастелана гроте", въпреки че тимът изпадна в италианската Серия А2.


Владо Николов напуска "Кунео"

Капитанът на националния отбор Владимир Николов най-вероятно няма да се състезава през следващия сезон в "Кунео". Засега Владо не е решил в кой отбор ще играе.

 

Тодор е топреализатор на "Пари волей" и показва отлична игра в защита.
Тодор е топреализатор на "Пари волей" и показва отлична игра в защита.
Фотосесията на "Пари волей" с порнозвездата Оливия дел Рио.
Фотосесията на "Пари волей" с порнозвездата Оливия дел Рио.
Отборът на Монца не крие амбициите си за финал в шампионата.
СНИМКА: Acqua Monza Paradiso Brianza
Отборът на Монца не крие амбициите си за финал в шампионата. СНИМКА: Acqua Monza Paradiso Brianza
Владо Николов все още не е решил къде ще играе от новия сезон.
Владо Николов все още не е решил къде ще играе от новия сезон.