Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

факт: Яни Тасев харесвал стилните партита и хубавите коли, но не демонстрирал луксозен живот.
СНИМКИ: CHIC AND COZI
факт: Яни Тасев харесвал стилните партита и хубавите коли, но не демонстрирал луксозен живот. СНИМКИ: CHIC AND COZI

 

“ДА СЕ ПРЕМЕСТЯ да живея в Ню Йорк сити, да вляза във форма във фитнеса, да почна да ходя на уроци по салса, да прекарвам по-малко време в разглеждане на коли в интернет, да оправя испанския си език, да прекарвам повече време с племенниците и братовчедите, да посетя Мексико, Венецуела, Тайланд...”
“Внимавай какво си пожелаваш”, са казали мъдрите хора. Когато в края на 2008 г. 26-годишният тогава Яни Тасев е записал това като свои цели за новата 2009 г., едва ли е подозирал, че само година по-късно именно мечтаният Ню Йорк ще се превърне в негов кошмар.
Преди дни Яни бе арестуван в Бруклин по подозрението, че е изградил незаконна мрежа за търговия с дрога, а под негово ръководство през границата с Канада са били прекарани над 1000 кг марихуана. Новината бе разпространена от в. “Ню Йорк пост”.
Яни Тасев е син на бившия зам.-министър на финансите в кабинета “Сакскобургготски” и бивш дипломат Стамен Тасев, бивш служител в консулския отдел на България в Ню Йорк. Към момента няма повдигнати обвинения
към Тасев-старши, съобщава американската преса. Пред “168 часа” българи, работещи и учещи в САЩ, споделиха, че са шокирани от новината. “Яни - трафикант на дрога! Звучи като нелеп виц!”, категоричен бе млад нашенец, работещ в сферата на технологиите в Ню Йорк.

По думите му Тасев бил “обикновено забавно момче”.

Определено не му липсвали пари, но и не парадирал с някакъв извънреден лукс, който да навежда на мисълта, че е наркобарон. Към темата “лукс” в живота му спадала основно страстта към хубавите автомобили и “стилните партита”, разказват очевидци. Но допълват, че в крайна сметка кой млад човек около 30-те, с добро образование и кариера, не си пада по такива неща.  Яни дори си падал и “нещо като организатор” на лъскави партита, разказват други свидетели.
“Ентусиазирано помагаше в организирането на такива партита както в САЩ, така и в България. Много интелигентни българи, когато се приберат в България,
няма къде да отидат
да се повеселят, защото не слушат чалга и ненавиждат простотията по българските клубове. Яни и още няколко момчета и момичета, които учат в престижни университети в Европа и САЩ, организираха през есента на миналата година 3-4 хубави партита в София”, разказа пред “168 часа” български студент в Америка. Част от тези партита са били организирани съвместно в Ротарианския клуб в София и имали благотворителен характер. Източникът ни обаче не знаеше дали арестуваният за трафик на дрога Тасев-младши е бил ротарианец.
“Много е вероятно, тъй като баща му Стоян Тасев е член на Ротари клуб “Витоша” в София. В него членуват много възпитаници на американски университети, какъвто е и Тасев-старши”, разказват запознати.
На самите партита, официално организирани от

популярна верига за интернационални събития,

се събирали предимно завърнали се от странство нашенци и пребиваващи у нас чужденци, разказват присъствали. “168 часа” разполага с кадри от няколко купона с участието на Яни Тасев. Това, което веднага се набива на око, е, че категорично липсват “дежурните физиономии” по такива събития - “Златки”, “Николети”, набедени за “паркетни лъвове”, силиконови певачки от чалга-сцената или солидно тунинговани, наричани у нас “модели”, моми. Обикновено партитата, организирани с участието на Тасев-младши, са под някакъв надслов: “Маскен бал”, “Златно парти” и прочее. Съответно имат и задължителен дрескод, който да съответства на идеята на събитието. Влизането става чрез предварителна регистрация на специален сайт. Именно на сайта и след регистрацията се разбира къде ще е следващото парти и какво ще представлява. Дамите на тези купони са облечени елегантно и стилно. Не липсват голи гърбове и ефирни тоалети. Но ултракъси подобия на рокли, разкриващи “зърна” и прочие елементи от женската анатомия, изобилстващи по другите клубове, тук категорично няма. Самият Яни Тасев също се е придържал към този стил. Освен стилен часовник, по него
не се забелязва нищо друго
което да показва висок жизнен стандарт, камо ли пък такъв на наркооктопод. Нито скъпи бижута, нито ланци, нито тигрови обувки. Последното парти, на което е присъствал, е било през ноември миналата година. “Яни изглеждаше спокоен, усмихнат, не личеше да го тревожи нещо или да се притеснява за нещо - разказват очевидци. И допълват: - Ако е бил наркобарон, то доста успешно го е прикрил.

Направо нечовешко е да имаш толкова много пари,

колкото се печелят от трафик на дрога, и да съумееш да не демонстрираш ултрависок стандарт.” По този повод споделят, че две от любимите фрази на Тасев-младши били Simple but valuable и Enjoy your life! В превод първата означава “Обикновен, но ценен”, а втората - “Наслаждавай се на живота си!”
“Досега всички приятели на Яни смятаха, че тези две фрази го описват идеално. Той изглеждаше обикновено момче, ценен приятел и умееше да живее живота си хубаво. Ако наистина се е занимавал с дрога, трябва да си получи наказанието, но и награда “Оскар”, защото ще е успял да заблуди всички”, тъжно обобщават приятелите на разследвания за трафик на дрога млад българин. Яни Тасев е завършил колежа “Бард” в Ню Йорк с икономическа специалност. Дипломира се през 2005 г. Преди това е завършил Националната финансово-стопанска гимназия в България. Разследващите в Бруклин днес твърдят, че той е използвал именно тези си умения, за да организира незаконния трафик. Адвокатът на Яни е категоричен, че клиентът му е невинен. “Ако има и най-малкото нещо което да може да се счита за улика, делото се очертава много дълго и сложно. В САЩ съдебните заседатели са много педантични на тема “дрога”...”, прогнозира учещ право в Бостън българин.

Според него ситуацията допълнително се усложнявала

тъй като в разпространената информация е записано, че трафикът е осъществен през индиански резерват. “Правителството на САЩ полага огромни усилия да опази тези резервати от дрога и опиати, защото проблемите там по този въпрос са огромни. Ако сгащят някого, че пробутва там наркотици, зле му се пише”, обобщава нашенецът. Според близки до семейство Станеви бащата Стоян имал желание синът му да тръгне по неговия път на дипломат. Яни обаче се интересувал повече от международната търговия. Въпреки това “хвърля око” на политическите събития в България. Президентът Георги Първанов и бившият премиер Станишев определено
не му били любимци - разказват запознати. По думите им, когато миналата година избухнал скандалът между Първанов и финансовия министър Дянков, Яни Тасев застанал твърдо на страната на финансиста. “Написа мнението си директно във фейсбук. Каза, че за него е неприемливо

 “президентът да има подобно поведение

и да потъпква всички правила на елементарна дипломация”, разказват приятели на подозирания за “октопод” в наркосредите Яни Тасев. “Г-н Първанов е видно, че не е от най-младите, но не е повод да си прави PR услуги. Не бих искал да коментирам защо и как е записан разговорът им, но пък бих искал да попитам нашия президент какво прави два мандата, та чак сега ще се активизира да има прозрачност на финансите на управляващите лидери в България. Нека до припомня, че до ден днешен предходният министър-председател не е дал отчет откъде му се взе часовник “Картие” за 18 хиляди лева на ръката. Добре, че са медиите и фотографите, че взе и го свали от срам”, написал още младият Яни Тасев, разказват приятелите му. Накрая призовал държавния глава да намалите “амбициите на партията Ви майка да управлява и краде отново”, написал още във фейсбук Яни. Според приятелите му не можело
човек, който разсъждава така, да се занимава с трафик на дрога и престъпления. Допълват: “Възможно е да е станала грешка, възможно е някой да го е натопил. Но второто е някак си нелогично. Не сме били близки с него, не съм чувал да има врагове - твърди познат на Тасев-младши и допълва: - Яни не странеше от българи, което може би беше голямата му грешка. Нищо чудно някой от завист да го е натопил.”

 

 

Тасев-баща давал идеи на Симеон Дянков

асев - Стамен Тасев, бе зам.-министър на финансите в периода 2003-2005 година.
Той зае поста след отстраняването на Гати ал Джебури. Тасев има магистърска степен от института “Джон Ф. Кенеди” в САЩ и диплома от престижния университет в Харвард. През 2002 г. е назначен за вицеконсул в Ню Йорк. Тогавашният министър на икономиката Николай Василев прекратява мандата му предсрочно. Малко след това Тасев е назначен за зам.-министър в оглавяваното от Милен Велчев финансово министерство. Ресорите му са повече от отговорни: Агенция “Митници”, Главна данъчна дирекция, Агенция за държавни вземания, Дирекция “Данъчна политика” и дирекция “Вътрешен контрол”.
През 2006 г. Стоян Тасев оглавява Българския форум на бизнес лидерите. Генерира идея след идея, някои от предложенията му се реализират чак сега, при кабинета “Борисов”. Според някои тук се крие обяснението на топлото отношение на сина Яни Тасев към Симеон Дянков, който е в основата на реализацията им. Преди време Стамен Тасев коментира със задоволство по медиите въвеждането на онлайн връзката между митниците и Националната агенция за приходите, което е негова отколешна идея.
В общественото съзнание обаче Стамен Тасев ще остане най-вече с идеята за ограничаване на плащанията на суми над определени количества в брой. Това негово предложение също бе прието от кабинета “Борисов” и е в сила от 3 месеца.


Има фирма за имоти, филмово продуциране и търговия

сев - Стамен Тасев, бе зам.-министър на финансите в периода 2003-2005 година.
Той зае поста след отстраняването на Гати ал Джебури. Тасев има магистърска степен от института “Джон Ф. Кенеди” в САЩ и диплома от престижния университет в Харвард. През 2002 г. е назначен за вицеконсул в Ню Йорк. Тогавашният министър на икономиката Николай Василев прекратява мандата му предсрочно. Малко след това Тасев е назначен за зам.-министър в оглавяваното от Милен Велчев финансово министерство. Ресорите му са повече от отговорни: Агенция “Митници”, Главна данъчна дирекция, Агенция за държавни вземания, Дирекция “Данъчна политика” и дирекция “Вътрешен контрол”.
През 2006 г. Стоян Тасев оглавява Българския форум на бизнес лидерите. Генерира идея след идея, някои от предложенията му се реализират чак сега, при кабинета “Борисов”. Според някои тук се крие обяснението на топлото отношение на сина Яни Тасев към Симеон Дянков, който е в основата на реализацията им. Преди време Стамен Тасев коментира със задоволство по медиите въвеждането на онлайн връзката между митниците и Националната агенция за приходите, което е негова отколешна идея.
В общественото съзнание обаче Стамен Тасев ще остане най-вече с идеята за ограничаване на плащанията на суми над определени количества в брой. Това негово предложение също бе прието от кабинета “Борисов” и е в сила от 3 месеца.

Уредил среща на американци с Христо Стоичков

МАКАР ЧЕ не бил от най-големите почитатели на футбола, преди 6 години Яни Янев понавлязъл и в тази територия, разказват негови познати.
Допълват, че бащата на Яни - дипломатът Стамен Тасев, бил голям запалянко. През 2004 г. “златната българска чета” на Димитър Пенев спечели бронзовите отличия на Световното първенство в САЩ. Младият Яни Тасев решил да се възползва от тази популярност на България и да я доразвие. По този повод той организирал екскурзия за млади футболисти от Масачузетс в Несебър и Слънчев бряг. “Черешката върху тортата” на това посещение била среща с придобилия по това време огромна популярност в Америка Христо Стоичков.

Кражби на коли, жица и трафик на робини

о децата на български политици не са един и два.
Безспорен лидер е Георги Боков - син на червения функционер Филип Боков. Срещите на Георги с правосъдието датират от далечната 1993 г., когато е задържан да управлява кола с подправени документи. След години е сгащен да кара крадена кола и престоява в ареста 9 месеца. След още няколко години катастрофира с друг краден автомобил. Месеци след това е заловен да разбива чужда кола. Следват още няколко кражби на коли и обвинения в незаконно притежаване на оръжие.
Обвинения за сводничество бяха отправени от разследващите в Испания спрямо сина на бившия евродепутат от НДСВ Станимир Илчев - Владимир. В скандала бе намесено и името на племенника на бившия соцминистър Младен Червеняков - Камен, който се е явявал шеф на Владимир Илчев. Камен Червеняков и майка му Лиляна по това време притежават няколко нощни клуба в София. Според появилите се публикации племенникът на Младен Червеняков води в Испания танцьорки и барманки с намерението да открива заведение и там. Странно или не, но в деня, в който е арестуван Владимир Илчев, Камен Червеняков моментално се изнася от Испания.
Като трагикомедия може да се определи случаят със сина на лидера на “Евророма” Цветелин Кънчев - Микеле. Младежът е възпитаник на престижния колеж в Кеймбридж, но бе заловен да краде медни кабели и тръби. Микеле впрочем е кръстен на италианския актьор Микеле Плачидо, изиграл култовата роля на комисар Корадо Катани, борещ “октопода”.
 

 

на прицел: Бащата Тасев разговаря с Първанов, но Яни не одобрявал действия на президента.
на прицел: Бащата Тасев разговаря с Първанов, но Яни не одобрявал действия на президента.
дъно: Синът на Филип Боков - Георги, е редовен клиент на правосъдието.
дъно: Синът на Филип Боков - Георги, е редовен клиент на правосъдието.
нелепо: Синът на Кънчев - Микеле, бе хванат да краде медни кабели и тръби.
нелепо: Синът на Кънчев - Микеле, бе хванат да краде медни кабели и тръби.
драма: Синът не евродепутата Илчев - Владимир, бе разследван за трафик на жени.
драма: Синът не евродепутата Илчев - Владимир, бе разследван за трафик на жени.