Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През последните седмици все повече хора се оплакват от екземи, обриви и алергии

Задух, суха кашлица, дразнене на очите - тези симптоми невинаги са сигнал за вирус и не бива да се изпада в паника при най-малката им проява. Специалисти обясняват, че понякога прекомерната употреба на силни дезинфектанти също може да провокира подобни странични ефекти. Освен това лекари споделят, че през последните седмици много пациенти се оплакват от кожни проблеми, най-вече екземи и обриви.

В препоръките за предпазване от COVID-19 непрекъснато се повтаря

да се мият старателно ръцете

със сапун. Според специалисти в ежедневието тази мярка е много по-ефективна от използването на дезинфектант. Те съветват гелове за ръце да се избират само когато човек няма възможност да се измие със сапун и особено у дома да не се употребяват непрекъснато.

Причината е, че дори и изключително полезни в дадената ситуация, те все пак крият рискове.

За да е ефективен един агент срещу коронавирус, той трябва да е поне с 80% алкохол. Прекалено силните препарати обаче се оказват опасни, ако се прекали с тях. При стандартна употреба човек не използва дезинфектант повече от един-два пъти дневно, а някои хора дори само при пътуване. При сегашната извънредна ситуация обаче мнозина използват антибактериални агенти по няколко пъти на час. Това, разбира се, е задължително за хора от определени професии или имащи много контакти, но когато става дума за тези, които стоят предимно у дома, може да провокира проблеми.

Според учени непрекъснатата употреба на силни антибактериални препарати води до увреждане на нормалния баланс на кожата, до

отключване на алергии, екземи, обриви

През последните седмици все повече хора се оплакват, че кожата на ръцете им е прекалено суха, напукана, раздразнена, дори болезнена. Причина за това може да са именно дезинфектантите. На такива пациенти специалистите препоръчват да залагат повече на миенето със сапун и да използват дезинфектанти на алкохолна основа само когато са навън или при рискова ситуация. Освен това при честа употреба на силни агенти винаги трябва да се помисли и за допълнително подхранване на кожата. Задължителна е употребата на силно хидратиращи кремове, дори

специални "маски" за ръце

Те могат да се направят и в домашни условия, като се използват зехтин или ленено масло, жълтъци и мед.

Освен това някои антибактериални агенти дразнят и очите. Затова е добре хората, които са чувствителни, да избягват да чистят дома с прекалено силни препарати или поне да проветряват често, или при дезинфекция да носят специални защитни очила.

Друга странична реакция на прекомерната употреба на дезинфектанти е кашлицата. Мнозина започват да чувстват дразнене в гърлото и задух при използване на някои гелове за ръце или при почистване с някои препарати. Тези симптоми по принцип бързо отшумяват, когато се излезе на чист въздух, но в сегашната ситуация често провокират стрес, особено при хипохондриците, които веднага решават, че са болни.

Факт е обаче, че прекалено продължителното излагане на силни дезинфектанти може да отключи и сериозни проблеми. Изследване от 2017 г., обхващащо над 50 хиляди медицински сестри в САЩ, доказва, че при тях честата експозиция на антибактериални препарати повишава с 30% риска от развитие на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Според изследването

най-опасни са дезинфектантите,

съдържащи пероксид, алкохол, амониеви съединения.

В конкретната ситуация хората, които по принцип имат дихателни проблеми, е добре да избягват обществени места, от една страна заради риска да се заразят, а от друга - именно заради употребата на силни дезинфектанти. Препаратите за третиране на големи обекти - като магазини, градски транспорт, обществени сгради - често съдържат много агресивни агенти. Според специалисти при някои хора те могат да доведат до затруднено дишане, астматичен пристъп, силна кашлица. Изследване на американски екип, публикувано в списание Occupational and environmental medicine, показва, че при деца, в чиито семейства поне веднъж седмично се използва белина за почистване, се увеличава с 35% рискът от развитие на ангина и с 20% рискът от дихателни проблеми.

Специалисти алармират, че най-важното е да се купуват качествени дезинфектанти от аптека, дрогерия или супермаркет. В момента заради голямото търсене се предлагат всякакви препарати онлайн, някои от които може и да не отговарят на нужните изисквания или да са опасни за здравето. Други

не съдържат спирт,

а по-евтини съставки, които обаче, освен че правят препарата не толкова ефективен, провокират и проблеми.

Например в някои гелове за ръце вместо алкохол се добавят триклозан и триклокарбан. Екип от Калифорнийския университет доказва, че триклозанът, който трудно се разтваря във вода, но е мастноразтворим и свободно преминава през клетъчните мембрани, се свързва с протеините в кръвта и въпреки че се изхвърля чрез отделителните процеси на тялото, при някои хора с метаболитни или сърдечни проблеми остава в кръвта дълго време и може да доведе до сериозни увреждания на сърцето.

Според учените триклокарбанът пък крие риск от хормонален дисбаланс, понижаване на репродуктивните способности и дори отключване на онкологични заболявания.

Някои специалисти обръщат внимание и на друг проблем - че използването на дезинфектанти редовно за месеци наред крие

същия риск

като честото приемане на антибиотици

- създаване на резистентни бактерии, които впоследствие да не се влияят от каквито и да било дезинфектанти и лечение. Ако се стигне до такава резистентност, има опасност дори при спазване на добра хигиена човек да се зарази с животозастрашаваща инфекция.

В доклад на Българската асоциация по превенция и контрол на нозокомиалните инфекции е упоменато: "Различните патогенни микроорганизми могат да преживяват в околната нежива среда и да запазват своята инфекциозност различно дълго време. Например метицилин-резистентните стафилококи (МРС) запазват виталност и инфекциозност с месеци в неживата околна среда: престилки, повърхности, инструментариум, болничен инвентар и др.

Във влажна среда някои микроорганизми преживяват изключително дълго, особено в микрофилм. Такива условия се създават най-често във ВиК инсталации, мивки, сифони, медицински уреди. За резистентните на антибиотици микроорганизми са необходими

специфични дезинфекционни процедури."

В сегашната ситуация нуждата от дезинфекцията е огромна, но дори и тя трябва да се използва разумно и при спазване на определени условия.