Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Журналистът Роберто Савиано: Ще увеличат три пъти печалбите си

Бизнесът й в кризата - от търговия на черно с предпазни маски и наркотици до придобиване на собственост в закъсали частни фирми

Клановете се адаптират - изпращат хората си уж като доставчици на храна, за да занесат наркотици, или се правят на благодетели, които “не искат нищо”

Италианската мафия забогатява на фона на пандемията COVID-19 - продава на черно предпазни маски, предназначени за болниците, раздава храна на бедните срещу бъдещи услуги или пари с лихва на закъсали предприятия. Престъпният синдикат адаптира мрежите си за разпространение на наркотици към ситуацията и се готви за още по-голям удар след края на пандемията, споделят експерти пред авторитетни европейски издания.

В 150-годишната си история клановете в южната част на Италия са реализирали печалб и от извънредни ситуации като земетресения и холера чрез доставки за земеделски производители , сключване на договори за строителство или присвояване на средства, предназначени за санитарни нужди. По време на дългогодишната икономическа криза в Италия мафиотските групи изпират огромните си печалби от трафика на наркотици, като инвестират и получават контрол върху закъсали компании, особено в северната част на страната.

Пандемията от новия коронавирус дава на организираната престъпност още една печеливша възможност за бизнес, и то не само в Италия , пише изданието "Политико".

“Тя е идеална

среда за мафията

по една проста причина - за този, който е гладен и търси хляб, няма значение от коя фурна ще го купи и кой го продава. Всеки, който се нуждае от лекарство, ще плати за него, без да пита кой го продава. Само в период на мир и просперитет можете да си позволите лукса да избирате", казва пред в. "Република" Роберто Савиано, журналист и автор на бестселъра "Камора".

Мафията отдавна се е настанила в жизненоважни в условията на криза области. В портфолиото на клановете е дялово участие в компании за сметосъбиране, почистване на сгради, логистика, погребални услуги, столове, продажба на храна и бензин.

"Мафиите знаят какво имаш и какво ще ти трябва. Те го дават и ще го дадат при определени условия", казва Савиано. Той твърди, че огромни суми за почистване са отишли направо в джобовете на неаполитанската Камора. Според него още по-драматично е, че мафията се шири и в здравеопазването, за което свидетелства и един нашумял случай отпреди няколко години. Става дума за присъдата на Карло Чиряко, директор на болница в северния италиански град Павия, област Ломбардия, който е бил свързан с Ндрангета. Той подправил оферта при конкурс за обществена поръчка, за да облагодетелства бандите.

Мафиотските групи продават на черно медицински маски, които са били предназначени за болници. Търговията с фалшиви или нестандартни предпазни средства, ръкавици и фармацевтични продукти процъфтява в условията на пандемията. Миналия месец при международна операция на агенцията за борба с мафията бяха арестувани 121 души и конфискувани 13 милиона евро заради търговия с потенциално опасни фармацевтични продукти и 34 000 фалшиви хирургически маски.

Агенцията също така съобщава за подобни кражби в много държави от ЕС. Ловки мошеници се представят за здравни или служители на реда, предлагат информационни материали, хигиенизиращи продукти или тестове на коронавирус.

В пандемията италианските мафиотски организации получават повече възможности. "Те са гъвкави и бързо се приспособ яват към променящите се условия", отбелязва в. "Република". Роберто Савиано смята, че сега мафията ще утрои печалбата си.

Търговията с наркотици например бързо се премести от баровете към доставка по домовете, на опашките пред супермаркетите и аптеките.

"Свързаните с престъпните кланове трафиканти на наркотици избягват строгите ограничения за пътуване, наложени на италианците, като се представят като момчета за доставка на пици", споделя прокурор Никола Гратери, посветил дълги години на борбата срещу мафията, който е под полицейска закрила от 1989 г. заради разследвания срещу Ндрангета.

“Търговията с кокаин намаля, защото градовете

са под карантина,

но сега дилърите носят наркотици до дома", допълва той.

По данни на експерти за борба с мафията преди въвеждането на мерките за блокада и социална изолация в началото на март свързаните с мафията търговци на дрога са успели да продадат старите си доставки на по-високи от средните цени. Според Савиано сред най-търсените упойващи вещества във време на колективно безпокойство са марихуаната и хероинът.

След края на кризата обаче кокаинът ще стане по-популярен и ще достигне най-високото си ниво на продажби в историята, прогнозира той.

Eксперти предвиждат също така вълна от рекет

от страна на мафията поради финансовата криза, причинена от новия вирус. "Затварянето на ресторанти, хотели и пицарии ще има пагубни последици - казва Гратери. - Ако в близко бъдеще не постъпят пари от държавата, мнозина ще се фалират. И за да не изгорят, собствениците на фирми могат да се обърнат към престъпни организации, които да им заемат пари, "спечелени" от кокаин и лихварство".

Последствията от блокадата в Италия засягат много тежко около 3,3 милиона души, които работят в сивата икономика. От тях повече от 1 милион живеят на юг според най-новите данни от CGIA Mestre, венецианска асоциация за малък бизнес. "Ако скоро държавата не предприеме мерки и не помогне на тези семейства, мафията ще се възползва, налагайки контрол върху живота на хората."

В бастиона на престъпните кланове - Южна Италия, където мнозина работят, без да плащат данъци, бедността, изострена от блокадата, може да стане плодородна почва за набиране на нови войници на мафията, прогнозира "Политико".

Тя печели подкрепа, като раздава и

безплатна храна на бедни семейства

в карантина

През последните седмици се появиха видеоклипове как известни мафиотски банди доставят стоки от първа необходимост в най-бедните райони -Кампания, Калабрия, Сицилия и Пулия.

През последните дни полицията в Неапол засили присъствието си в най-бедните квартали на града, където свързани с Камора мъже организираха доставка на храна в колети. Магистратите вече започнаха разследване срещу някои от раздавачите.

Въпросът за разпределението на колети с храна е стара тактика на мафията в южната част на Италия, където босовете обикновено се представят пред хората като благодетели и местни лидери и първоначално не искат нищо в замяна.

"Мафиите не са само престъпни организации - каза Федерико Варезе, професор по криминология в Оксфордския университет. - Те се стремят да управляват територии и пазари. Мафията не прави нищо от добро сърце. Те дават услуга, която всеки ще трябва да си върне под една или друга форма - с пистолет или продажба на наркотици."

Мафиотските групи традиционно експлоатират бедността и отчаянието на юг в Италия, за да бъдат алтернатива на легитимната власт. Джузепе Провенцано, министър на кабинета, който отговаря за южния район Мецоджорно, предупреди за опасността организирани престъпни

групи да се опитат да изместят държавата,

като предлагат пари и "заеми" на малкия бизнес на ръба на фалита.

"Шефовете на мафията смятат градовете си за сво е феодално владение - казва Гратери. - Те знаят много добре, че за да управляват, трябва да се грижат за хората на местно ниво. И го правят, като използват ситуацията в своя полза.

В очите на хората бос, който почука на вратата, за да предложи безплатна храна, е герой. И шефът знае, че след това може да разчита на подкрепата на тези семейства, когато е необходимо, когато например мафията спонсорира политик за избори, който ще укрепи престъпните интереси."

Следователят предлага правителствената помощ за битката срещу коронавируса да се обвърже с гаранции, че няма да попадне в ръцете на подземните кланове. "Държавата трябва да предостави средства на регионалните администрации само когато съответният кмет декларира кой и колко пари ще получи и дали получателят не е под съмнение за връзка и дейност с мафията."

Бандите, както и крайнодесни общности експлоатират напрежението и гнева на хората в пандемията. Група във фейсбук, наречена "Национална революция", за която се смята, че е свързана с банда за организирана престъпност,

подтиква хората

да плячкосват хранителни

магазини и аптеки. Полицията удвои охраната в супермаркетите в южните райони Кампания, Калабрия, Сицилия и Пулия, опасявайки се, че отчаянието може да предизвика насилие. Има съобщения за кражби и грабежи. "Трябва да действаме повече от бързо", призовава пред в. "Стампа" и кметът на сицилианския град Палермо Леолука Орландо. "Бедствието може да се превърне в насилие", добави той.

Освен това мафията ще се възползва и от икономическата криза след пандемията. "След края на пандемията най-силните ще имат най-добрия шанс да сключат сделки. Мафиотските кланове разполагат с достатъчно пари, така че ще могат да използват възможностите, които предлага пазарът", предупреждава кметът на Милано Джузепе Сала.

Дирекцията за икономическо разузнаване заяви, че очаква БВП на Италия да се свие с колосалните седем процента за годината. Според италианските експерти около 65 процента от фирмите в италианския малък и среден бизнес са изложени на риск от фалит.

Това е музика за ушите на мафиотите в страната, които използват изнудването и лихварството, за да се хранят със закъсали предприятия. Наскоро прокуратурата "Антимафия" обяви, че мафиотските босове ще предложат финансиране от неизброимия си престъпен капитал на нуждаещите се предприятия и след това ще ги погълнат. Тогава те ще използват тези фирми за пране на пари от незаконни дейности.

Никола Мора, сенатор и председател на парламентарната комисия за борба с мафията, казва пред британския в. "Телеграф": "Мафията ще предлага заеми и капитал на предприемачи в пандемията. Такъв беше случаят по време на финансовата криза през 2008 г. Италия ще трябва да се справи с престъпните организации и правителството, трябва да направим всичко възможно да се справим с това", добавя той в интервюто.

Италианските престъпни синдикати, особено Ндрангета, която контролира голяма част от европейската доходоносна търговия с кокаин, ще се стреми да предложи

ликвидност на проблемните компании в

замяна на акции,

твърди Маурицио де Лусия, главен прокурор в сицилианския град Месина. "Мафията предлага заем на собственик на бизнес, който се нуждае от пари. Той знае с кого се ангажира и смята, че може да овладее ситуацията, но греши", казва Де Лусия, който нарича това "метод на проникване".

После мафията обикновено моли собственика на бизнеса да наеме някого, услуга, която той трудно може да откаже. След това този човек започва да дава поръчки, да сменя продукти или да организира ремонти. Собственикът протестира и казва, че това е неговата компания. Но му се казва: "Вече не", коментира Де Лусия. Собственикът вече е превърнат в човек на мафията.

Докато Европа ще се опитва да възстанови и реинвестира в своята икономика, изпитаният метод на мафията за

проникване в законния

частен бизнес,

като се възползва от слабостите в опустошената икономика, може да се окаже невероятно доходоносен, пише "Политико".

"Няма държава в ЕС , пред която да не стои този проблем", смята Сабрина Пиндоли, евродепутат от италианското движение "5 звезди". Наскоро тя организира събитие в Европейския парламент за повишаване на информираността за мафиотската дейност в Европа. "Руските и албанските мафии също могат да представляват риск - казва тя. - Това не е само италиански въпрос."

Роберто Савиано
Роберто Савиано