Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нова Зеландия бие коронавируса след 14 дни карантина Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн

Нова Зеландия постигна положителни резултати в борбата срещу коронавируса само след 14 дни строга карантина - излекуваните са повече от заразените на ден и има само един починал. Това се е случило, защото след въвеждането на карантината всички са я спазвали много стриктно.

Забранено е било дори къпането на плажа и риболовът. Призивът е бил да не се прави нищо, което би натоварило спешната медицинска помощ, пише журналистката Ана Фифийлд за Washington Post, цитирана от чешкия сайт lidovky.cz.

Жителите на островната държава могат да се разхождат или карат колело само около дома си. Хората трябва да спазват поне 1,8 м дистанция, дори когато отиват да пазаруват. В магазините може да се влиза един, останалите клиенти чакат на опашка отвън. Училищата са затворени и новозеландците трябва да учат децата си у дома.
"Само за две седмици стана ясно, че този подход работи", пише Фифийлд.

Броят на новите случаи на коронавирусна инфекция намалява няколко дни подред, въпреки големия брой тествани случаи. От миналия вторник броят на излекуваните през последните 24 часа дори надвишава този на новите случаи. В четвъртък Нова Зеландия съобщи за 23 новозаразени и 35 излекувани хора.

Страна с по-малко от 5 млн. жители има само четирима починали и общо 1330 заразени до неделя, от които 471 са излекувани.
Въпреки обнадеждаващите резултати, новозеландският премиер Джасинда Ардерн отхвърля исканията за облекчаване на строгите мерки в пандемията. Иска цялата страна да бъде под пълна четириседмична карантина - т.е. два пъти инкубационния период на COVID-19. Тя обаче успокои новозеландските деца, че великденското зайче и феята назъбките са незаменима работна сила и със сигурност ще ги посетят по Великден

На какво се дължи успехът на Нова Зеландия? На това, че правителството реагира на заразата много бързо и остро. Страната, която всяка година е посещавана от повече туристи, отколкото са нейните жители, затвори на 19 март границите си за чужденци. Два дни по-късно Ардерн изнесе голяма реч от кабинета си.

В нея посочи, че от 1982 г. Нова Зеландия не е преживявала подобно нещо. Премиерът обяви, че правителство й е подготвило план за карантина. Няколко дни по-късно Ардерн даде на гражданите 48 часа, за да се подготвят.

Сега обаче правителството е изправено пред решение кога и при какви обстоятелства да отвори границата. "Безплатното влизане в страната няма да е възможно, докато вирусът е в света или докато не бъде разработена ваксина", съобщава Washington Post, цитиран от чешкия сайт lidovky.cz.