Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Герман Костин все по-често бил на носилка, не само в съда, но и в затвора.
Герман Костин все по-често бил на носилка, не само в съда, но и в затвора.

Герман Костин, подсъдим за убийството на 5-годишния Никита Плотников, чийто труп бе открит в куфар край Пасарел през март 2015 г., пак готви протест. Той е написал уведомление до съда, че обявява гладна стачка в затвора. “Каза ми, че от няколко дни гладува”, съобщи пред в. "24 часа" адвокатът му Мариан Марков.

Костин бил недоволен от липсата на апаратура в затворническата болница и полаганите за него медицински грижи. Той отдавна се оплаква от куп заболявания и напоследък редовно са появява на носилка в съда.

Твърди, че почти не вижда, а зъбите му изпопадали. Имал и рани на гърба, вероятно от залежаване.

В понеделник при разглеждане на поредната му молба да го пуснат под домашен арест, за да може да се лекува в специализирани клиники, Костин не е воден в съда. Той дори вече не искал свиждания, защото мъжете от охраната, които го носели на няколко пъти “изтървали носилката”.

Преди време съдът назначил медицинска експертиза за актуалното му здравословно състояние. Тя обаче била непълна и магистратите не я приели, защото лекар не успял лично да види затворника и да го прегледа.

От затворническата управа вчера заявиха, че Костин не е обявил гладна стачка и не е подписал декларация, както се прави в подобни случаи.

Той е задържан вече 5 г. Веднъж градският съд го осъди на доживотен затвор за убийството на детето, но после присъдата бе отменена от апелативния съд в София. Сега делото се гледа за втори път.