Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов СНИМКИ: Министерски съвет
Бойко Борисов СНИМКИ: Министерски съвет

От Виктор Иванов

Синодът се отказа от раздаването на върба на Цветница, но литургии трябвало да има, защото изгаряли микробите

Владиците не могат да го направят, но аз мога да призова хората да не ходят на църква на Великден.

Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща със Светия Синод. Премиерът също нямало да отиде на Великденските служби, въпреки че не пропускал.

Църквите обаче нямало да бъдат затворени и литургии ще има, защото имало вярващи, за които е важно да отидат в храма, обясни той заедно с ловешкия владика Гавраил.

Синодът обаче е направил допълнения към своите указания за призничните служби. Първото е, че представител на БПЦ няма да отиде в Йерусалим, за да донесе от благодатния огън, а ще се ползва огън оттам, където е запазен от миналата година. Втората е на Цветница да не се раздава върба, обясни Гавраил.

На Великден пък службите щели да започнат извън храмовете, а след разотиването на повечето богомолци, ще се пренесат вътре, разказа още владиката.

„Църковните хора са хора със съвест. В църква вече идват само вярващите хора и ни молят да могат да присъстват на богослужението. Апелираме към тях да се спазва ред, а ако се наложи някъде ще помогне полицията“, обясни още ловешкият митрополит. След което обяви, че не вярва, че в храмовете можело да се предаде зараза.

„Литургията изгаря всички микроби“, заяви владиката Гавраил, след като разказа как починал от коронавирус сръбски митрополит е служил литургия с други свещеници и не успял да ги зарази. Гавраил почти заплаши и с Божие наказание като припомни как по времето на комунизма заради празника на село Вердикал управляващите излъгали, че има шап и след това болестта поразила животните в селото.

Църквите и манастирите досега не сме ги затваряли. Владиците и поповете ще призовават да се спазват мерките, каза още пък Бойко Борисов.

„Ако всичко мине наред по Великден и покажем самодисциплина можем по ред да отворим парковете. Сега е моментът да покажем дисциплина, за да можем да охлабим и да дадем въздух. Много по-добре подготвени сме, но до 10-15 дни чакаме пика“, каза още Борисов.

„И от Гьоте има какво да се поучиш, но и в Библията има“, заяви той пък защо отказва да затвори църквите както направиха в Гърция. Думите на Борисов за Гьоте бяха насочени към президента Румен Радев, който преди дни атакува правителството с цитат от немския поет.

За празнуването на Гергьовден пък били подготвени три варианта за парада, а кой ще бъде избран ще стане ясно на 30 април.

Борисов коментира отново и уволнението на шефа на ББР Стоян Мавродиев, след като той обясни, че премиерът е бил подведен.

„Стоян Мавродиев писа първата програма на ГЕРБ. Но ако нямаш нюх и разбирането, че когато говорим как всяка фирмичка и магазинче да спасим, да даваш 75 милиона кредит

най-малкото обади се и ми кажи: чиста е сделката да знаеш“, обясни Борисов. „Не е красиво и не е редно“, окачестви министър-председателят действията на управителя на ББР.