Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лобистите у нас да мълчат! Всички видяха, че немският здравен модел е №1

Взехме нашата система от Великобритания и сега е моментът да я тунинговаме, за да не чакаме с ужас следващата епидемия

ПЕТЯ МИНКОВА

Епидемията е кошмар, но и уникален шанс - от години спорим каква здравна реформа ни е необходима и най-неочаквано тази ужасяваща криза ни поднесе отговора на тепсия.

Нашата система е от 2000-2001 г. и е копие на британската. Въпреки недостатъците нито един кабинет не посмя да смени модела, а недъзите бяха явни - българите на Острова при по-сериозни симптоми, вместо да чакат 2-3 месеца за джипито си, просто хващаха самолета за София, за да се лекуват тук. Единодушни са, че там, докато чакаш за общопрактикуващ, може и да си умреш. Частните прегледи са толкова скъпи, че не всеки може да си ги позволи. Затова самолетният билет до България се оказва най-доброто решение.

Въпреки това ние упорстваме, че системата си ни е добра. Примирихме се, че болниците ще са търговски дружества, които трябва да се издържат чрез пътеките. Примирихме се, че започнаха масови измами - че трябва да се лекуваш по една пътека, но ще ти пишат друга, за да може медиците да си закърпят бюджета. Примирихме се и че много болници в страната трябва да бъдат закрити.

Слава Богу, че както всяко нещо и тук успяхме да побългарим калпавия британски модел - имаме приличен достъп до здравни услуги, макар и да плащаме най-много пари в ЕС от джоба си за тях.

Сега да видим как се справя Великобритания в тази криза - доста зле. Смъртността там гони чудовищните нива в Италия - около и над 10%. От над 42 хил. болни до 4 април бяха 4313 починали, но по последни данни броят им расте и вече са над 5 хил.

Американският модел, който някои лобисти упорито ни пробутват, също се оказа тотална щета. Там се разчита основно на частния сектор и резултатът е, че в Глобалния индекс за здравна сигурност от 195 страни САЩ са на незавидното 175-о място по достъп до здравни грижи. В момента те имат 2,8 болнични легла на 1000 души население при двойно повече в ЕС.

Резултатът - по смъртност САЩ са на трето място след Италия и Испания. В Америка от над 100 хил. заразени починалите към началото на април са 12 хил., а в Италия и Испания съответно са над 17 и 14 хил. души. Неслучайно Норвегия призова студентите си, които живеят в страни със слабо развити здравни услуги и инфраструктура, като например САЩ, да се приберат.

Тоест това са здравните системи, за които абсолютно никога дори не трябва и да си помисляме.

Сега да видим кои са отличниците? Безспорен лидер в това отношение е Германия. Не, там управляващите им нямат по два мозъка, както често ни се струва, просто моделът им е по-добър. Всичко е на принципа на застраховането, като държавното обхваща всички услуги, но има и частни, където всеки, който иска, може да си плати допълнително.

Държавната система обаче е на световно ниво. Българите в Германия казват, че когато там човек мине 40-годишна възраст, започват да му звънят, за да си направи всички изследвания. Целта е, ако някой започне да развива хронични заболявания, те да се лекуват навреме.

"Буквално не ни оставят на мира, докато не идем да се изследваме", казва жена оттам. Да, немците плащат брутално скъпи застраховки всеки месец, но получават най-доброто здравеопазване. В центрове като Хайделберг по удивителен начин съчетават най-новите пробиви в медицината с клиничната практика и тези модерни терапии за лечение стигат и до най-малката здравна служба. Резултатът - в Германия е пълно с хора над 80 г., които спортуват и се гордеят, че нямат хронични заболявания.

Затова там смъртността от опасния вирус е колкото тази при обикновения грип - около и под 1%. Да, там се тестват по 100 хил. души на ден, но и в най-малката болница всичко е спокойно и на немските медици не им се налага да решават кой да живее и кой да умре.

Сега е наш ред да си изберем кой модел искаме за себе си - британския и американския или германския, защото никой не ни гарантира, че тази епидемия ще е последната.

Някои ще опонират, че с нашия сега се справяме добре. Да, защото, слава Богу, управляващите обявиха навреме извънредни мерки и мнозинството ги спазва. А ако имахме кабинет като британския, който доскоро бе привърженик на тезата за стадния имунитет? Тогава щяхме да се сблъскаме с жестокия кошмар на британския модел на българска почва.

Така че нека сме обективни - единствената застраховка "Живот" при подобни епидемии и евентуални фатални грешки на управляващите е устойчивият здравен модел. Да се замислим за него отсега и да не чакаме с ужас следващата епидемия.