Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мнозина днес погрешно смятат Втората световна война за много по-опустошителна от Първата заради почти тройно по-големия брой на жертвите.

Но това е заблуда. Просто те нямат представа, че испанският грип атакува така успешно Стария континент, но и Съединените щати и Азия именно заради военните действия. За да потвърди за пореден път, че пандемиите от хилядолетия променят неочаквано историята на човечеството и дори климата. Заразата идва, когато най-малко я очакваме - тя е едно от неизвестните в сложните уравнения, които амбициозно се опитваме да решаваме и прогнозираме.

Жертвите от Първата световна война са около 16 милиона души. Но испанският грип, който се разпространява още по време на военните действия, убива между 50 и 100 милиона човека на планетата, което надхвърля почти двойно жертвите от ужасяващата Втора световна война.

Защо обаче испанският грип е свързан с войната и от Испания ли идва в действителност, за да носи това име днес?

През 1916 г. Китай заема страната на Антантата в световния конфликт. Един от ангажиментите му е да осигури работници, които в Европа да копаят и възстановяват траншеи в района на бойните действия, да ремонтират разрушени пътища и железопътни линии. Китайският работен корпус е транспортиран към Стария континент през Съединените щати и Канада.

Всъщност Испания, на която е кръстен грипът, е в неутралитет. Вестниците там не са под цензура и първи съобщават през пролетта на 1918 г. за множество необясними смъртни случаи. Канонадата от войната още не е приключила, а китайците тихичко и неусетно са пренесли непознатия до този момент мутирал грипен щам. Не само в Европа. Те вече са оставили хиляди огнища и в Канада и Съединените щати.

В първите 25 седмици умират 25 милиона души. В много държави, както днес с коронавируса, са затворени всички институции, църкви, обществени места. Никой не знае точния брой на жертвите - смята се, че може да са надхвърлили 100 милиона. Още по-сигурно е, че ако в първата четвърт на миналия век комуникациите и транспортът са били развити както днес, жертвите щяха да бъдат много, много, много повече.

Защо обаче смъртоносните епидемии идват почти винаги от Китай - дори и първата, случила се преди цели 5000 години? Кои са най-големите пандемии и как променят хода на човешката история - четете в специалното ни историческо проучване. Вижте също - виновни ли са в действителност прилепите за това светът днес да е затворен "вкъщи", или те са просто красиви същества с невероятни умения за локация, полезни за съществуването на нашата цивилизация.

Светът днес е в карантина - стойте си у дома, а ние ще ви пренесем в космос от знания - как оцеляват космонавтите след дълга мисия, от секс ли е умрял великият Рафаело, или е бил отровен, къде са тайните тунели на тамплиерите, наистина ли Ал Капоне става нежен след сблъсъка с „Алкатрас“, историята на великия Айртон Сена и бесовете на Достоевски.

Приятно четене!