Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По-добре Борисов да заколи коза. Или кокошка

Онзиден проф. Михаил Константинов съобщи по телевизията, че по неговите сметки на Албиона смъртността от коронавируса била 97 процента! Треперете! Това се задава!

Така се стреснах, че изтървах чашата с кафето! Тъкмо се канех да ходя да бера там ягоди… Пих една вода,

изчаках гащите

ми да спрат

да треперят

и извадих

сметалото

Оказа се, че професорът използва обикновена дроб, но без да има знаменател. Отгоре в числителя той слага броя на умрелите, а под чертата - сумата от умрели + оздравели. Само че във Великобритания явно не са започнали да броят и да докладват тези последните. За оздравели се водят (към момента на смятането) едва 135 човека. И тъй като умрелите са 3,735, наистина се получава около 97 на сто*.

Водещият не показа учудване, така че явно нещата са съгласувани.

Но пък ако сменим метода и разделим починалите на заразените, смъртността се оказва около 10 на сто. Това е много по-близо до истината, но все пак много далеч. Никой не знае колко са заразените, знае се само, че са много повече. На всеки 1 милион жители на Острова са правени по 2,698 теста, а останалите 97 процента от населението си живеят непроверени. В тези 97 на сто непроверени са леките случаи, а те са огромното мнозинство заразени. Ако ги знаехме, знаменателят щеше да скочи 2, 3, 10 пъти и смъртността от коронавируса в кралството спокойно може да падне под - 1 процент.

Всичко това професорът добре го разбира, той е много интелигентен човек.

Защо тогава хвърля народа в ужас? Или иска да лиши англичаните от ягоди?

За да не хукнем да си заверяваме завещанията, все пак професорът ни успокои, че тъй като при Тато всички задължително са ваксинирани срещу туберкулоза, има вероятност апокалипсисът да ни се размине. Но все положението пак е страшно, налягайте си парцалите.

Сигурен съм, че го прави от добри подбуди. Но тъй като се води шеф на “Информационно обслужване”, чрез него говори държавата. Ами ако британските медии го надушат? Представям си заглавието в “Дейли Мейл”: “Български ръководител твърди, че 97 на сто от британците ще умрат.”

Борис Джонсън

може да скъса

дипломатическите

отношения!

Мислено ли е за тази опасност, когато е спускана задачата? А трябва. Иначе целта е благородна - народът трябва да бъде стреснат, та да спре да броди из парковете без куче. Не бъдете глупави. Като нямате куче, вържете на каишка кварталния пес! И стига сте мърморили - вижте какъв апокалипсис се задава откъм Албиона. Добре, че Тато ни е имунизирал…

Както знаем, в лагера на клатещите държавата мърморковци се нареди и популистът – президентът. Той пък се опитва да поведе малкия бизнес и уволнените народни маси на щурм срещу крепостта ГЕРБ. Значи

трябва да се

даде отпор

на популизма

и държавните служители са длъжни да се включат.

Не знам как се възлагат задачите във властта, но знам едно – ако при това отсъствие на какъвто и да било достоверен знаменател някой виден математик извади “математически модел” за епидемията и го предложи на Бат Бойко, моят съвет към него е да го погали по главата и да му даде 5 лева за сладолед.

По-добре да заколи коза и да гадае по вътрешните ѝ органи, както би направил всеки уважаващ себе си генерал-лейтенант по времето на Плутарх и Тукидид. Ако му е жал за козата – може и кокошка или мисирка, само не прилеп. А и крайно време е да се запечатат всички пещери.

Когато се вземат съдбоносни стратегически решения, нужна е проверена информация. Но когато трябва да се брани държавата от пропагандата на популистите, трябва да се хвърлят “камъни и дърве”, както казва поетът. И за финал - грабвайте телата!

Важното е тези две дейности да не се смесват. Неслучайно в Евангелието на Матея пише: “А ти, когато правиш добро дело, нека лявата ти ръка не знае какво прави дясната, за да остане благодеянието ти в тайна; и твоят Отец, Който вижда какво правиш тайно, ще ти въздаде наяве.”

Може би това обяснява защо генерал Мутафчийски обича да подхвърля на пресконференциите, че тестовете много лъжели.

Лекарството хидрохлороквин, което вече се прилага от всички лекари по света, само пречи и подлага на необоснован риск здравето на умиращите.

Човекът си

върши работата,

успокоява

народа

и ние сме длъжни да го уважаваме заради неговата саможертва. За разлика от щаба алтернативният медицински съвет се отдаде на своя професионален егоизъм, той просъществува 1 седмица и дезертира. Колко удобно и безопасно е да стоиш настрана и да критикуваш, вместо да жертваш професионалния си авторитет в борбата с популизма!

Аз, разбира се, не вярвам на популистите, спазвам всички препоръки на карантината и съветвам всички да я спазват, защото опасността дебне в храстите като притаена тропическа змия. Никой не знае какво го чака зад ъгъла с бухалка в лапите. Преди сън надничам под кревата, да не би популистът да се е скрил там.

Просто искам да кажа, че в моменти на криза добросъвестният гражданин е съветван да уважава пиара повече от истината, зеления хайвер - повече от чистата вода и телевизионния хипнотизатор - повече от народния будител. Защото, като няма медицина и хидрохлорокаквобешетам, главното ни упование е в психосоматичните лечебни процедури.

*Всички числа са от сайта Worldometer (https://www.worldometers. info/coronavirus/) в момента на писането на статията. В момента на четенето вече са променени.