Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След 14-часово заседание депутатите приеха на второ четене промени в закона за извънредното положение.
След 14-часово заседание депутатите приеха на второ четене промени в закона за извънредното положение.

Държавата поема осигуровките на работниците по мярката 60/40

Замразиха се партийните субсидии

Туроператорите длъжни да предоставят ваучери или да върнат парите на клиентите си до 1 месец след края на извънредното положение

Над 10 пъти по-ниски стават глобите за безцелни разходки в парка и други нарушения на мерките в извънредното положение. Нарушителите вече няма да плащат 5000 лв., a глобата им ще бъде между 300 и 1000 лв. Това решиха окончателно депутатите след като днес гласуваха на второ четене нови поправки в закона за извънредното положение.
По-ниските суми ще се прилагат и за тези, които вече са получили глоба, стана ясно още вчера по време на заседанието на правната комисия. При повторно нарушение глобата ще е от 1000 до 2000 лв.

Големи са намаленията и на глобите за търговците, ресторантьорите и собствениците на барове, които отварят обектите си въпреки заповедта на здравния министър. До сега глобата беше имуществена санкция в размер 15 000 лв., а с направените поправки тя пада в диапазон от 500 до 2000 лв. При повторно нарушение ще е между 2000 и 5000 лв.

Освен че се лишиха от заплатите си, депутатите се лишиха и от партийните си субсидии. По идея на управляващите всички партии няма да получават държавните помощи до края на извънредното положение. Освен това парите ще бъдат намалени, тъй като се изчисляват по формула включваща всеки календарен ден от годината, а начисленията ще отпаднат за времето докато текат извънредните мерки. Спестените от субсидиите средства пък ще отиват за борбата с коронавируса, е записано още в закона. Първият транш за тази година партиите трябва да получат до 30 юни.

Туроператорите пък трябва да предложат ваучери за пропадналите екскурзии. Ако пътуващите откажат ваучерите, трябва да получат парите си обратно до 1 месец след изтичането на извънредното положение. Юлиан Ангелов от ВМРО предложи туроператорите да имат на разположение не един месец, а половин година, за да върнат парите на клиентите си, а Хрстиан Митев от НФСБ дори поиска година отсрочка за туроператорите.

Мярката 60/40 стана повод за консенсус и силен спор. От една страна всички партии приеха радушно предложението по идея на Йордан Цонев от ДПС - държавата да поеме и осигуровките на работниците, от друга страна обаче левицата настоя парите да се превеждат не на работодателите, а директно по сметките на служителите. „60/40 би срабитила само за големите форми. Има стесняване на мярката. Колегите в бюрата по труда са натоварени с много несвойствени задачи. Те да преценяват какво е състоянието на фирмите“, каза Георги Гьоков от БСП.

„Проглушихме ушите на работодателите, че мярката е за запазване на работните места“, коментира Йордан Цонев и поиска повече да не се чува от изпълнителната власт, че мярката се стеснява в изискванията си.
Намаляват се или напълно се премахват наемите за държавни и общинските имоти. Решението за това облекчение за наемателите е в ръцете на съответните министри и областни управители, които стопанисват дадения имот. Няма да се прекратяват и започналите процедури по ТЕЛК и НЕЛК за определяне на годността за военна служба, бе друго предложение на патриотите, което бе одобрено.

Промяна претърпяха и спорните чл. 3 и 4, който спираха работата на Агенцията за обществените поръчки и държавата губеше милиони. В текстовете вече изрично се посочва, че не спират да текат сроковете на обществени поръчки и концесионни процедури. Законът се сдоби и със специално приложение, което посочва десетки видове дела, по които съдилищата продължават работата си. Такива например са делата за упражняване на родителски права, за екстрадиция и наказателните производства. Отмени се и съдебната ваканция. Съдилищата тази година няма да ползват обичайната си почивка от 15 юни до 1 септември.

Промяна има и в друг спорен текст от извънредния закон – чл. 6, който опрощаваше всички наказателни лихви при забавяне на плащания, включително и за битови сметки. Заради него обаче фирми умишлено не се разплащали помежду си и се получавала междуфирмена задлъжнялост, сигнализираха преди дни компании. Вече лихви няма да се начилсяват само при забавяне на вноски по кредити, а глобите за забавени сметки ще има.

Около тази част от закона беше и първият спор в пленарната зала. От левицата поискаха да остане старият текст и призоваха управляващите да оттеглят предложението си. „Това е тежко отстъпление от правата на българските граждани“, обвини пръв Филип Попов от БСП. Правосъдният министър Данаил Кирилов посочи, че левицата не е участвала в обсъждането на спорната част от закона и не е предложила алтернатива на текстовете.

Държавните и местни органи на управление както и открити съдебни заседания може да се провеждат дистанционно. Това се случваше и до момента, но вече е разписано в закона. Министерството на вътрешните работи пък вече може да приема дарения като спирт, дезинфектанти, маски и др. медицински предпазни средства.

Депутатите дълго спориха по предложение на патриотите - фармацевтите да могат да заменят предписани лекарства с други със същото активно вечество - т.нар. генерици. Подкрепа получиха от лидера на „Воля“ Веселин Марешки, а левицата съзря опити за спекула. „Не съм убеден, че по-скъпите продукти са с по-добро качество“, коментира Марешки и поиска тази мяра да е постоянна, а не само за изънредното положение.

Освен опозицията управляващите също бяха против идеята на патриотите. „Аз лично ще се въздържа от предлоението ви. Аз не се съобразявам дали пациентът ми е социално слаб. Интересувам се лекарството да му помогне. Няма да подкрепя това предложение. Не трябва да правим никакви компромиси в името на лечението“, каза от трибуната Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Извънредното заседание продължи над 14 часа. Дебатите започнаха в 9 часа, а гласуванията започнаха едва след 21 часа.