Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова СНИМКА: БСП
Корнелия Нинова СНИМКА: БСП

От пресцентъра на БСП разпространиха следната позиция на соцлидерката Корнелия Нинова: 

Предлаганата актуализация на бюджета за 2020 г. за нас е признание за провал и празен чек за политическото оцеляване на Борисов и управляващите. Защо провал? Актуализацията на бюджета трябва да реши възникналите проблеми в различни сектори в резултат на кризата. Преди да започнем обсъждането за промените, трябва да имаме пълна картина на изходната точка, от която тръгваме. Какво е настоящото финансово състояние на България. На 29 февруари 2020 г. разбрахме от финансовия министър, цитирам: "Към февруари месец 2020 г. реализираме излишък от 1, 5 млрд. лв." Три седмици по-късно, на 18 март, разбрахме от премиера Борисов, отново цитирам, за да няма после обвинения в неистини: "От излишък в края на февруари бюджетът вече е на дефицит от 3,5 млрд. лв." За три седмици по думите на финансов министър и премиер 5 млрд. лв. просто изчезнаха. Питаме къде са? Защо ги няма? Получихме отговор от самия премиер, отново цитат: "На дефицит сме, защото бюджетът не се попълва, а всеки месец отиват милиарди за пенсионната система". 

Ако следваме логиката, датите и числата, премиерът твърди, че пенсионерите са стопили държавната хазна за три седмица с 5 млрд. лв. Фактите обаче са други. Месечно за пенсии от бюджета се заделят 770 млн. Изводите оставям на вас. Но за нас изводът е следният. Балонът за излишъци, за цъфтеж, за просперитет се спука. Истината лъсна, числата са били фалшиви и бюджетът е кух. Сега правителството на Борисов иска заем до 10 млрд. лв. за справяне с кризата. Безспорно ще се наложи да се взимат заеми, но не в такъв размер и не за такива харчове. В мотивите на предложението са очертани следните проблеми. Ще започна с най-важния и за нас – работниците и запазването на работните места, самоосигуряващите се и пенсионерите.

Ще се опитаме да разсъжадаваме от тяхна гледна точка.С какво тези 10 милиарда помагат на тях? Колко от тези пари ще стигнат до тези хора и ще ги облекчат в кризата?

На работниците правителството предлага така известната мярка 60/40. Много се коментира. Едва 8 % от фирмите заявяват вчера, че ще се възползват от тази мярка, защото тя ги натоварва твърде много и предпочитат да освободят работещите. Така те стават безработни, отиват в бюрата по труда, натоварват НОИ и рано или късно НОИ ще изпита огромни затруднения. Какво се получава от тази мярка: работниците си губят работното място, работодателите губят своите работници. Държавата губи, защото НОИ ще бъде претоварен и