Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако Радев наложи вето на извънредното положение, ще извадя ГЕРБ от залата Снимки Авторът

"Ако президентът счита, че извънредното положение е нещо различно от цял свят, да му наложи вето. Аз ще извадя ГЕРБ от залата, да оставим народа без извънредно положение, да го уморим. Буквално. Това е предложил днеска той - да наложи вето и вече като някаква дърта свекърва, ама от тия злобните, дето само ходи след нас", заяви премиерът Бойко Борисов в Смолян днес. Той, вицепремиерът Томислав Дончев и ген.-майор Венцислав Мутафчийски – шеф на националния кризисен щаб, посетиха смолянския завод „Арексим“. Предприятието за инженерна пластмаса, което произвежда детайли за "Шнайдер", "Бош", "Макита", "Либхер", както и за автомобилната индустрия започна производство ва очила и шлемове от висок клас.

„Ние обикаляме България да възстановим производството, да дадем бизнес, защото нямат една поръчка вече в този завод. Ние искаме през тези всички поръчки да им дадем хляб да ядат. И някой излезе, дaли му листчето, каже пет приказки и се прибере. Защо не му зададохте въпроса той против извънредното положение ли е, да го махнем или нямаше там въпроси. Ей, това е цензура, аз съм от сутринта от 8 часа с тези хора, подложен на всякакви въпроси на живо. Може да ме питате и за първия сняг на Смолян. Кое е цензура!? На кой цензурирахме - на живо си!. Удари ме с микрофона, ако искаш, на живо си! Каква цензура“, попита Борисов.

Преди това Борисов отбеляза, че сутринта се е обадил на президента да му поднесе съболезнования.
"Просто се учудвам в ден, в който баща ти е умрял да говориш нелепици и аз няма да си го позволя, защото приемам, че всички тези нелепици, които е казал, пред цял свят е направил излагация. Европейската комисия прие варианта 60 на 40, стотици фирми вече са се записали. Мога много да му отговарям, но в такъв тежък за него ден, аз не бих си го позволил, нямам такъв морал. Иначе бих казал следното за мерките: един родител, който си обича децата и когато трябва да го заведе на ваксина или на зъболекар, детето плаче, дърпа се, страх го е. Но истинския родител знае, че само това може за в бъдеще и живота му да спаси, и здравето. И колкото на майката и на бащата да им е криво, че детето страда, го завуеждат и правят тези манипулации", допълни той.
"Преди някои от държавите изобщо да помислят какво ще се случи, ние възложихме на българската индустрия, на тези които освен с производство и иновации, се занимават и имат реална икономика, какъвто е този завод - със своите възможности с 3Д принтери, с матрици, които използват не само за автомобилната промишленост, но и за много други. Хората се стегнаха и днес вече на поточните линии по 100 000 такива очила се произвеждат - така търсените, които ние сме предплатили на Китай", каза още премиерът.

"Тези очила са за хората на първа линия. Шлемовете пък се слагат отгоре, за да може в най-рисковите места, както се казва ако има фонтан от слюнки, да може да се предпазват докторите. Всичко това се чака с месеци, с години. Патентовани са като българско производство. Сега ги вкарваме в лабораториите и в България, и в Европа, тъй като маса колеги са ми заявили, каквито количества произведем, такива да им дадем. Така че освен за нашия вътрешен пазар, който първо ще задоволим, ще проявим съпричастност към Европейския съюз. Защото очакваме едни да ни дадат белина, други инсулин и т.н. Така че ние с нашата индустрия на практика си създаваме новото време, стокова търговия, който има да размени - ще размени, така върви света в момента. Ние в доста заводи вече работим по тази тема", каза Борисов.
Ген.майор Мутафчийски се оборудва с очила и шлем - ново производство от местното предприятие и направи следния коментар: „Нарочно не свалям очилата, защото те трябва да са в реален режим и колкото по-малко се пипат, толкова по-добре. Трябва да бъдат плътно прилепнали. Не се изпотяват, нося ги при две различни температури. Доволен съм от това, което виждаме. Удобни са, меки са, не убиват“.