Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Цветелина Спиридонова е хирург в болница “Хигия” в Пазарджик и член на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса там.
Д-р Цветелина Спиридонова е хирург в болница “Хигия” в Пазарджик и член на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса там.

Комбинацията от хлорохин фосфат и антивирусни лекарства дава за момента най-голяма надежда, показват повечето проучвания в света

Възможно най-бързо да бъде изработен национален протокол за лечение на коронавируса и той трябва да е съобразен със световните проучвания. Това искане към медицинския съвет, който премиерът Бойко Борисов създаде да подпомага Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, отправи през “24 часа” д-р Цветелина Спиридонова. Тя е член на Областния щаб за борба с коронавируса в Пазарджик. Тясната ѝ специалност е хирургия, затова изрично подчертава, че изразява лично, а не професионално мнение. Самата тя изчита публикуваните от различни европейски центрове протоколи, свързани с лечението на COVID-19, когато двама от приятелите ѝ се заразяват с коронавируса. Като част от областния щаб пък следи публикациите ежедневно.

“От проучванията, които се правят в няколко държави върху лечението на пациенти, които са с вече доказана COVID инфекция, прави впечатление, че няколко европейски центъра съобщават за едно и също – прилагане на хлорохин фосфат в комбинация с друго лекарство, обикновено антивирусно, което дава много добри резултати. Независимо какво е второто лекарство, първото е винаги хлорохин фосфат”, обясни д-р Спиридонова.

Затова смята, че Мединският съвет към щаба за борба с коронавируса трябва да изготви национален протокол, съобразен със световните проучвания, защото сегашният, който е пуснат към болниците, е за лечение на стандартни пневмонии.

Освен това, ако се появи пациент, който сам си е осигурил медикамента от друга страна в ЕС, тъй като в момента той не се произвежда и внася в България, лекарите реално нямат право да го прилагат.

“Сега протоколът включва прилагане на

антибиотик с

вливания с

витамин С

и цинк,

но това не отразява специфичността на COVID пневмониите. Добре е в този национален протокол да се напише, че ако болницата не разполага с хлорохин фосфат или хидрокси хлороквин, да преминат към друга схема до момента, в който медикаментът бъде наличен. Защото със сигурност ще се появят пациенти, които ще са си го намерили отнякъде, но ако ние нямаме официален протокол, който да ни разреши прилагането му, пациентът ще се наложи да подписва информирано съгласие, че поема сам ангажимента за своето лечение, а ние само ще го наблюдаваме. Освен това трябва и да е ясна схемата на прилагане”, обяснява д-р Спиридонова.

Ако кихате, кашляте, имате хрема или температура, обадете се на личния си лекар от вкъщи, не ходете на място.
Ако кихате, кашляте, имате хрема или температура, обадете се на личния си лекар от вкъщи, не ходете на място.

До момента има официално съобщение за две схеми на прилагане – 5 дни прием при пациенти с лека пневмония или с начални симптоми и 10 дни при тези в по-тежко състояние и напредващи симптоми.

“Има и вариации

с натоварваща

доза

В Германия например се препоръчва много висока доза през първия ден, след което се минава на прием 2 пъти дневно”, казва д-р Спиридонова.

Разбира се, това се случва при болнично лечение, а не в домашни условия. Тези пациенти трябва да се наблюдават, допълва тя.

Според лекарката е факт, че направените до момента проучвания за действието на хлорохин фосфата са върху малки групи пациенти – 50-60 човека, и е трудно да бъдат рандомизирани, както правят всички научни проучвания, но условията са екстремни и практическите резултати също са доста важни за анализ.

Освен това в средата на март френското правителство е инициирало ново масово мултицентрично проучване с много по-голяма група пациенти, което ще завърши вероятно към средата на април.

“С него се надявам да се потвърдят началните данни за действието на хлорохин фосфата вече върху много голяма група пациенти”, каза д-р Спиридонова.

Съвети какво да правим, ако кихаме,

кашляме, имаме хрема и температура?

Кога е добре да се потърси лекарска помощ и какво лечение да приложим у дома, ако започнем да кихаме, кашляме, имаме хрема и температура? Тези въпроси продължават да вълнуват много от читателите на “24 часа”, затова, с разрешение на д-р Цветелина Спиридонова, публикуваме предлагания от нея алгоритъм на поведение при грипоподобни симптоми. Д-р Спиридонова е хирург в болница „Хигия” в Пазарджик и член на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса там.

1. От вкъщи се обаждате на личен лекар.

2. Вземате назначената симптоматична терапия (парацетамол, витамини, чайове, храна, проветрено помещение, почивка).

3. Изолирате се от останалите членове на семейството и носите непрекъснато маска. Те също.

4. Всеки ден преценявате динамиката. Ако нещо внезапно се случи и ви притесни, пак се обаждате на личен лекар.

5. На петия ден, ако не сте имали второ чуване с лекар, звъните и давате подробно описание на състоянието си.

6. Ако на 5-ия ден нямате подобрение - настоявате за скенер на бял дроб.

7. Ако имате пневмония - задължително следва да се обсъди COVID -19.

8. Лечението се изписва или вкъщи, или ви насочват към болницата. Критерият е сатурация, задух, фебрилитет, общо състояние.

Извън съвети за действие при неразположение д-р Спиридонова обръща сериозно внимание и на навиците, които могат да се изградят, докато хората седят по домовете си и които могат да създадат сериозни проблеми след това.

Не се препоръчва хранене, спане и обездвижване повече от обичайното, защото това може да окаже сериозно влияние върху индекса на телесната маса и да отключи някоя от болестите на затлъстяването.

3 до 5 часа тишина на ден без телевизор действа релаксиращо за психиката.

В условията на карантина разговорите с други хора са много важни - по телефона, вкъщи и през балкона.

“Направете си ритуал за бягство от COVID-19 действителността. Всеки ден в един и същи час останете насаме със себе си и правете нещо, което обичате, еднотипно. Например: Чаша вино с музика. Любима книга. Любим сайт. Вана. Дълъг душ, сглобявайте, разглобявайте, редете пъзели. Но всеки ден, в един и същи час го правете, и след три дни, това ще ви е вече необходимост”, съветва още д-р Спиридонова.

“Приемете, че тази изолация не е насилствена. Тя е за добро. Това е нашето оръжие отговор към вируса”, допълва още тя.