Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Университет за частно ползване ОБВИНЕНИЕ: Според преподаватели в ТУ-Варна високи заплати получават само близките до ректора.

 

ОГРОМНИ заплати, разхищение на бюджетни средства и наличие на частен бизнес с държавни ресурси.
Това са само част от далаверите в Технически университет-Варна, които излизат наяве по сигнали на преподаватели.
Ректорът на учебното заведение Овид Фархи от четири години насам си осигурява висока заплата и допълнително материално стимулиране под формата на бонуси.
Само за зимния семестър на 2010-2011 Фархи е отчел 176 часа учебно натоварване, хонорувано за 4224 лв. по магистърски програми. Посочените часове представляват повече от половингодишен норматив за доцент. Колегите му в университета се чудят как така преподава
почти денонощно
и успява да изпълнява ректорските си задължения. Повишаването на възнаграждението на ректора започва малко след началото на мандата му през 2007 година. Той започва работа със заплата 1526 лева и доплащания 948, което прави общо 2474 на месец. През май 2009 година основната заплата вече е 3048 лева и допълнително 3639 лева материално стимулиране.
През 2010 година след предложените от ректора и приети от Академичния съвет корекции на работната заплата, Фархи получава близо 4 хил. лева. От месец юли 2008 година ректорът на Технически университет-Варна получава и
още една надбавка
- за организиране на англоезично обучение. Фархи получава по 600 лева на месец от това перо. Доходите на помощник-ректора Митко Александров също са скочили почти двойно. Той е назначен през 2008 г. със заплата 1162 лева, след корекцията от 2010 г. твърдото му възнаграждение става 1700 лв. и добавка за англоезично обучение 450 лв. Постепенно увеличаващата се заплата и бонуси изнервят до краен предел останалите преподаватели, чиято средна заплата е около 500 лева. Шефските заплати са увеличени на фона на намалена субсидия за университета през миналата година и по-малко собствени приходи.
Съмненията за нарушения в университета не спират дотук. Фирми, спечелили обществени поръчки за ремонт на университета, твърдят, че са карани да
реновират апартаментите
на ректора за сметка на учебното заведение.
"През лятото на 2008 година доц. Фархи в качеството си на ректор без мое знание е взел работници от фирмата ми, които работеха на територията на ТУ-Варна, и ги е завел в единия от двата си апартамента на ул. "Петър Енчев". Възлага им ремонт на санитарен възел и поставяне на вътрешна дограма. Ремонтът е извършен с материали, доставени за обекти на ТУ-Варна на приблизителна стойност 2850 лева", твърди управителят на фирма "Анонс - 91" - Варна Ахмед Мехмедов.
Още няколко фирми са ремонтирали друг апартамент на ректора.
"На 28. 10. 2008 г. бяхме извикани на адрес гр. Варна, ул. "Роза", ет. 5, където се намира другият апартамент на ректора Овид Фархи, да вземем размери за изработката на PVC дограма. След поставянето на дограмата бяхме предупредени от ректора да не казваме на никого за ремонта. Имаме издадена фактура на стойност 7250 лв., но така и не сме получили парите", призна пред "168 часа" Емил Колев, управител на шуменската фирма "Елина - 7". Подобна е и ситуацията с фирмата, наета да монтира климатици в сградата на ТУ-Варна. Янчо Динков, управител на фирма "Еко комфорт" ООД, е
внесъл жалба
до Варненска районна прокуратура.
"С ТУ-Варна работим от 2003 година и не сме имали проблеми до момента, в който ректорът ме помоли да сложим климатици в апартамента му на ул. "Роза" във Варна. След като свършихме работа, издадохме гаранционна карта и фактура. Ректорът изпрати в офиса ни свой представител, който плати половината сума и каза, че останалата част ще бъде изчистена с поръчки за ремонт на климатици на университета", твърдят от фирмата.
Технически университет-Варна има и две извършени проверки с установени нарушения от Агенция за финансова инспекция, които "168 часа" получи по Закона за достъп до обществена информация. Едната е установила неспазване на процедурите при възлагането на обществените поръчки. Другата е излязла с акт към ректора за надчет на университета. Над 30 хил. лева се губят в сметките на ТУ-Варна.
Сигнали за нарушенията
са внесени и в комисията за борба срещу корупцията в парламента. Нарушенията в университета излизат малко преди да бъде избран нов ректор на учебното заведение. Ситуацията във варненското МЕИ е повече от напрегната. Професори и доценти са разделени на лагери, обвиняват се взаимно в непрофесионализъм и корупция. Според преподавателите нарушенията са прикривани дълги години. Подчинените на ректора пазили мълчание от страх за местата си. Тезата на ръководството е, че зад подобни "клевети" стоят преподаватели, които искат ректорския пост.
"Имам всички необходими документи, които съм предоставил на компетентните органи. Има доклад за надчет на АДФИ, но Районна прокуратура Варна няма
повдигнато обвинение
Три пъти съм увеличавал заплатите в университета, ТУ-Варна е модерен университет и подобни анонимни сигнали се отразяват лошо на всички", категоричен е ректорът пред "168 часа"