Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пенсионерите са авангарда на социмитингите, но не са на върха на митингарската щатна таблица.
Пенсионерите са авангарда на социмитингите, но не са на върха на митингарската щатна таблица.

 

"ОБИКНОВЕН пенсионер", "активен пенсионер", "обикновен млад", "супермладеж"...
Това не е изказване на стратега Димитър Пенев за националния отбор по футбол, нито графи от бъдещото преброяване на населението.

Става въпрос за партийна класификация на актива, стоварван по площадите по време митинги, споделиха пред "168 часа" многогодишни митингуващи от Северна България, участвали за последно в проведения на 3 март т.г. митинг на "Атака" в София. Те допълниха, че разделението било нещо като "щатна таблица", валидна за повечето партии.
 

"От това в коя графа ще те поставят

зависи какви "дневни" ще получиш. В почти всички партии е така. Знаем го, защото сме ходили редовно по митинги на две партии със сигурност, а на една стояхме само за малко, но си беше същото", обясниха пред "168 часа" "щатните" митингари от категорията "обикновен пенсионер", които на 3 март извадили байраците за третомартенското мероприятие на Сидеров и сие.
След това подробно обясниха кой и как попада в съответната категория: "Обикновените пенсионери" като нас са тези, които идват на митинга и ръкопляскат, а когато се налага викат "Уу-уу-у". Викат ни още и "пенсионер-масовка". И ни дават по десет лева накрая. Ако партията е по-малка, и на 5 лв. може да паднем. "Активни пенсионери" са тези, които не ги е срам да се излагат - дюдюкат, махат с бастуна, ходят пред телевизионните камери да хокат журналистите и ги наричат "продажни". От партиите са им казали, че журналистите няма да тръгнат да съдят баба или дядо с бастун. Тези пенсионери вземат по около 15 лв. на митинг.
"Обикновените млади" са на възраст до 40-45 години. На тях се дават по 20-25 лв. На студентите, които са в категория "супермладеж" се полагат по 30, а в някои случаи дори по 40 лв."

Накрая щатните митингари обобщават:

"В това финансово разделение имало и логика, но когато научили за него, представителите на категория "обикновен пенсионер" много се обидили.
"Стана им болно на хората! Разбират защо тези от "супермладеж" вземат най-много пари, но хич не могат да си обяснят с какво толкова "обикновен млад" са по-добри митингуващи от тях!Само си дремят на митингите!", споделиха пред "168 часа" някои от обикновените пенсионери.
Новината за разделението в "щатната митингарска таблица" е предизвикало истинско социално напрежение в някои автобуси след митинга на "Атака", разказаха пред "168 часа" очевидци.
"От "обикновен пенсионер" поставиха въпроса на тези от местните организации, които ги докараха на митинга. Но не срещнаха разбиране, напротив - много коравосърдечно им казаха да си вземат десетте лева и да млъкнат", разказаха претендиращи за свидетели.
В същото време представители на категорията "супермладеж" споделиха, че разделението в парите трябвало да е още по-голямо, защото н

а графата "обикновен пенсионер" не можело да се разчита

"Знаете ли какво стана на митинга на "Атака"? Казали от централата, че искат хора за митинга, дали някакви пари на местните структури из провинцията да докарат народ и те събрали каквото могли. В автобуса на тръгване се дават половината от парите, след митинга останалите - така е във всички партии. Да, ама като пристигнали в София, тези от "обикновен пенсионер" направили "обикновения си номер" - тръгнали да видят сина, внучето, внучката или да напазаруват нещо... Поне 1/4 не се вяснаха на митинга. Волен Сидеров после каза, че на митинга имало много хора, защото за толкова му е казано, че са докарани. А то очевидно нямаше толкова, пенсионерите просто дойдоха на екскурзия до София да си видят родата. Така правят винаги!", коментира възмутено "активен младеж".
По думите му някои от местните лидери на "Атака" били добри физиономисти и много

бързо установили липсата на подопечните си

митингари от "обикновен пенсионер". Провинилите се били лишени от пълната надница за митинга и си останали само с взетата половина преди отпътуването за София.
"Да са благодарни, че поне ги докараха обратно и им оставиха взетите вече пари. Веднъж в една партия шефовете така се ядосаха, че оставиха в София всички, които кръшнаха, за да се видят с роднини. Казаха им сами да си платят билета наобратно", разказва наперено младежът от привилегированата митингарска каста.
Според него ходенето по митинг не е лесна работа за представителите на неговата категория, въпреки че останалите им завиждат. "Мъкнем знамената, транспаранти... Ние сме в предни линии. Има партии, които се заяждат с полицията, изложени сме на риск...", разказва "активният младеж". Допълва, че не членува в нито една партия и приема ходенето по митинги като работа със съответното заплащане. Ако заплащането го удовлетворява - почти винаги е на линия.


Кой кой е и за колко се бори

"Обикновен пенсионер": Миролюбив тип. Невинаги стои до края на митинга, понякога зарязва мероприятието, за да се види с родата в съответния град. Задълженията му са да ръкопляска и вика "уууу". Надница - 10 лв.
"Активен пенсионер": Дюдюка, вика, заяжда се с журналисти, размахва бастун. Надница - 15 лв.
"Обикновен млад": Човек на възраст до 45 години. Според останалите категории не е ясно какво прави, но взема по 20 лв.
"Супермладеж": Авангардът на митинга, обикновено е студент. Носи знамената, пее, крещи, ако се налага, може и да се спречка с полицията. Получава по 30-40 лв. на мероприятие в зависимост от партията и риска.

Сигнал в полицията: 50 лв. за хвърлен камък


През есента на миналата година скандал разтърси Несебър. Десетки роми се струпаха на протест в курортното градче. Митингът бе организиран от местна бизнес партия. Ден преди събитието в полицията е постъпил сигнал, че лидери на друга морска бизнес формация "са предложили по 50 лв. на всеки, който се съгласи да хвърля яйца и предмети по организаторите".



Вместо "дневни" - вафли

Част от партиите и организациите не раздават "дневни" на стоварените да митингуват "единици", а ги възнаграждават в натура.
На митинга на КТ "Подкрепа" преди две години, преминал под надслов "20 години на лъжи, грабеж и предателство стигат!", митингуващите получиха сандвичи, шоколадови вафли и безалкохолни напитки, както и безплатен превоз до София. "Горе-долу по десетина лева на човек излезе, нямаше разделение по възрасти и активности. Е, ако някой му се приядеше повече и имаше останала храна - даваха му", припомни си участник в мероприятието.
Наскоро към подобно "натурално разплащане" прибягнала и партията "Нова сила", която лансира Алексей Петров за президент. Това разказа пред "168 часа" Миннет Пашова, превърнала се в гвоздея на конгреса на формацията. Миннет сподели как напълнила за събитието два автобуса с хора от Плевенско - роми, инвалиди, като уредила от "Нова сила" да им дадат сандвичи. "Хората останаха много доволни, сега пак искат да ходят на такива събития", доволно разказа Пашова.

 


Соцмитингите са опасни за здравето

Почти няма голям партиен форум на БСП, на който да не се стигне до здравословни драми.
Активни или пасивни, пенсионерите са основни единици на митингите на соцпартията и нерядко създават проблеми. Така стана и на "социалния протест" на левицата. Възрастна дама колабира, докато Румен Овчаров се опитваше да громи правителството. Друга я последва точно когато Станишев се появи на микрофона. Подобни инциденти не са рядкост и на конгреси на БСП, като веднъж дори се стигна до смъртен случай.

 

 

 

"Обикновен млад"
"Обикновен млад"
"Активен младеж"
"Активен младеж"