Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След тази епидемия настъпват глобални промени

за добро, да навържем само фактите

Колкото повече се нагнетява обстановката, толкова по-често попадам на разговори, които разчепкват теории на конспирацията: ето, даже Борисов каза, че незнайна гад е пуснала вируса, много ясно, че някой нарочно предизвиква планетарна пандемия, такива неща от само себе си не се случват, ако не пуснат американците първи лекарство, ме заплюйте, не, бе, германците ще са първи…

Конспирациите са увлекателни, обаче не намаляват пристъпите на паника и не повдигат духа.

Една емисия

новини е

достатъчна

да ти срине крехкия баланс. Водещи с изопнати физиономии съобщават тревожно растящия брой на заразените по света и у нас. В мига, в който се вкопчиш в успокоителната мисъл, че все пак това е грип, не е чума, те без преход цитират информация от надеждни източници, че в Китай има два случая на бубонна чума. Онази, дето е заличила 28 милиона души само в Западна Европа през ХIV век. Естествено, не са се сетили да запишат експерти, които да уточнят, че бубонната чума е лечима.

Не че и аз не съм част от тази психоатака, имам дълга репортерска практика и с ръка на сърцето признавам, че журналистическите ни инстинкти са крайно цинични. Ако самолет кацне на косъм, но няма жертви, новината не става за чело на първа страница, само негативното продава. Пазарът го диктува, предлагането се определя от търсенето. Винаги най-много са се чели здравните теми, болестите и лошото време вдигат гарантирано тиражите и рейтингите.

Новини, свързани с нечие добро дело, постижение, откритие, се възприемат като лигавщини и обикновено предизвикват гигантски хейтърски вълни. Само припомням реакциите, след като Митко Маринов взе “Оскар” и нанесе жесток удар върху масовия комплекс за малоценност.

Размишлявайки над тези дадености, седнах да потърся сама позитивна информация, но без измислици и конспирации. Веднага я открих. И имам теория.

Първо, оказва се, че на много места по света учените са пред откриването на лекарства – в Куба имат интерферон, за който китайци твърдят, че дава светкавичен ефект, италианци, испанци, американци и прочее трескаво работят по въпроса, германците даже очакват до есента продуктът им да е на пазара. Междувременно температурите ще се вдигнат, слънцето ще ни зарежда с витамин D и се очаква невидимата заплаха да стане по-малко агресивна.

Второ, сателитни снимки на НАСА са установили, че въздухът над Китай се е изчистил по време на карантината. Вредните емисии са били сведени до минимум и озонът укрепнал. В американски сайт пише: “Въпреки че социалната изолация е трудна, тя носи огромен позитивен ефект върху въздуха, според Европейската космическа агенция, цитирана от “Вашингтон пост”. Припомнят се и стари предупреждения на учени, че се очаква разпространението на вируси от мръсния въздух. Няколко публикации директно обвързват върлуващия щам с фините прахови частици и звучат логично – като имаме предвид, че китайците произвеждат почти всичко, нормално е да цапат най-много и затова оттам да тръгват епидемиите.

В същата връзка е третото – днешната болест няма да бъде последната. Ще има още, защото човечеството няма да спре да бълва мръсотия. Затова е напълно оправдано да очакваме, че на някакъв следващ етап, когато овладеем кризата, най-коментираната тема ще бъде

не отгатването

какъв ще е

следващият мор,

а как да изчистим климата един път завинаги, за да оцелеем. И ще започнем открито и обилно да говорим за генерално решение.

Момент! Това напомня ли ви нещо? Грета Тумберг? Не изглежда ли днес това сърдито нахално момиченце като пророк? Язък ни за смешките и колажите. Конспиративните теории настрана, но не може да отречем, че тя първа насади паниката, и то в момент, когато никой друг дори не беше трепнал. Може и да е било пиар, а може и да е злощастно съвпадение, няма значение. Грета не хвана дикиш, но сега вече светът е на път да вземе на сериозно неизбежния апокалипсис.

Четвърто, задават се по-големи промени, отколкото си представяме! Накрая, когато планетата брои оцелелите, мисленето ни ще е различно. Както прозорливо отбелязва мой интелигентен приятел: “Успяха с един клип и с един клик да сменят режима, без никаква съпротива.” По същия начин ще започнат и промените - с един клип и с един клик. Включително в общуването. Хващам се на бас, че и на медиите ще им се наложи да си препрограмират инстинктите.

Пето, вече в сферата на резонните догадки, щем, не щем, ще се наложи да сменим енергийните източници. Всичко сочи към такава глобална развръзка. Няма да е лесно, Г8, Г12, гигантите, шейховете ще се боричкат известно време, докато разпределят квотите над новия бизнес, може и да пострелят малко, но финално все някак ще се разберат. Защото е неизбежно. Иначе загиват заедно с нас!

П.С. Обърнахте ли внимание, че нито веднъж не използвам “коронавирус” и COVID-19?