Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НИК ДЕНИСЪН
НИК ДЕНИСЪН

Ник Денисън се изнася в каравана за 6 месеца

Английски лекар трябваше да напусне семейството си, за да продължи да спасява заразени с коронавирус. Ник Денисън написа разтърсващо съобщение във фейсбук за трудния избор, пред който е бил изправен, което за часове бе споделено и коментирано от хиляди.

Той е анестезиолог в болница “Фраймли парк” в Съри, но е пренасочен към екипа за спешна помощ, тъй като в здравното заведение идват все повече болни от КОВИД-19, които се нуждаят от подпомагане на дишането. Денисън е определен да ги поставя на апарати за обдишване, което означава, че ще работи на първа линия в борбата с коронавируса.

Той обаче е баща на тригодишно момченце, което преди 6 седмици е било подложено на химиотерапия заради открито онкологично заболяване. Лечението на малкия Алфи вероятно ще продължи около три години. “Този вирус е голяма заплаха за живота му и тъй като аз ще бъда непрекъснато изложен на него, докато върша работата си, вече не мога да живея у дома. Трябваше да направя труден избор – да си върша работата и да спасявам хора, които не познавам, или да бъда със сина си, докато той се бори с рака. Вярвам, че Алфи ще преживее химиотерапията и рака, но много хора ще умрат от грип. Сърцето ми е разбито, вземайки това решение, но избирам да спася живота на непознати и да го оставя на грижите на красивата ми съпруга и на семейството”, пише Ник Денисън.

По-късно тази седмица той ще се пренесе да живее в каравана и през идните 6 месеца няма да може да участва повече в грижите за своя син.

Лекарят призовава живеещите във Великобритания да спрат да излизат от домовете си и да се срещат. “Ваша обществена отговорност е да се ангажирате със социално дистанциране. Ако го направите, може да предотвратите по-нататъшно предаване на болестта, прием в реанимация за 10-20 дни и смърт”, подчертава Денисън. По думите му интензивното отделение в неговата болница вече е пълно със заразени с коронавирус. Обикновено в него се лекували 4 до 10 души, които се нуждаят от подпомагане на дишането, но в момента са 12. Прогнозите му са, че вероятно ще станат 80. Негови колеги от други болници също вече са сред заразените. Затова Денисън не изключва и той да се окаже в същото положение.

За денонощие съобщението му бе споделено над 94 000 пъти във фейсбук и бе коментирано над 14 хил. Освен думи за благодарност и възхищение от личната жертва, която лекарят прави, за да помага на болните, има отправени и много пожелания за здраве на Алфи и молитви Бог да го пази.

Британската здравна система започва да изпитва недостиг на кадри, но 5633 медицински сестри и 1930 лекари, които са се пенсионирали наскоро или напуснали, се отзоваха на призива на правителството да се върнат на работа. Сред тях е майката на певицата Рита Ора, която е от Косово. 55-годишната Вера Ора написа във фейсбук, че отива да се бори с коронавируса на фронтовата линия. През последните години тя е помагала на хора да се справят с психичните си проблеми, а преди това е била личен лекар.